• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klimatyzacja renault scenic 1,6 97r

kamaro111

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bydgoszcz
Mam problem który irytuje mnie strasznie,nie dawno nie cały miesiąc temu nabijałem klimę,wszystko było dobrze aż do dziś włączam ustrojstwo niby wieje ale nie zimne powietrze raczej takie jak na zewnątrz auta.Jako że robione było na rachunek pojechałem do firmy i pytam czy mogą sprawdzić ewentualną nieszczelność układu...na to gość lampka uv w dłoń i szuka nie znalazł niczego niepokojącego.Ponadto stwierdził że klima działa ale słabo chłodzi i czynnik jest nie ulotnił się od siebie dodam że sprężarka włącza się chodzi wentylator wąż od osuszacza jest lekko chłodny na początku po nabiciu był zimny. O co w tym wszystkim chodzi?gość powiedział że filtr kabinowy do wymiany ale co ma piernik do wiatraka

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja tam nie jestem ekspertem ale wiem na pewno że czynnik chłodzący nie znika jeśli klima jest szczelna. a filtr kabinowy jesli nie chcesz go wymieniac to po prostu go wyjmij i wtedy odpal klime i zobacz jak dmucha. ponadto wiem ze facet powinien pzede wszystkim sprawdzic ciśnienie w układzie przyrządem, a jesli jest nieszczelność to widziałem kiedyś jak gość wpuścił w układ roztwór co2 i czegoś co sie pieniło i było widać jak na dłoni wycieki.

kamaro111

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bydgoszcz
Oczywiście ciekawość nie pozwoliła mi nie zajrzeć do filtra,jest czysty widocznie poprzednik musiał go nie dawno wymieniać auto mam od dwóch tygodni :)

kamaro111

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bydgoszcz
No i dziś kolejny dzień ciekawości po konsultacji z instalatorem który zajmuje się tylko klimatyzacjami,stwierdził że scenic tak ma walnięte są uszczelki na sprężarce robocizna 250 zeta jak przywiozę zdemontowaną...:(
Przy okazji jednak wykręciłem osłonę wentyli i wlałem sobie płynu w otwory i co okazało się na jednym z nich przy włączonej klimie bombluje,czym prędzej udałem się z tym fantem do stacji carman no i oczywicha olali mnie.Stwierdzili że oni nie są w stanie sprawdzić poprawności działania wentyli przy nabijaniu i usługa będzie płatna........czym wkur.... mnie okrutnie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to weź ją zdemontuj i zobacz czy sam jej nie naprawisz i zorientuj się jaka jest cena używki na szrocie albo na giełdzie

kamaro111

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bydgoszcz
sprężarka używka koszt od 100 do 350 na alledrogo,rzekomo pasuje od daewo espero nie wiem nie sprawdzałem,zestaw naprawczy sprężarki od 110zł wzwyż ale jako że lubię mieć warsztat pełen myślę o zakupie reduktorów do napełniania klimy.Gorzej z podciśnieniem to wytworzenia próżni , kompresor posiadam , migomat też ale czegoś takiego niestety jeszcze nie....jako że pracuję w firmie w której przeważnie jest wszystko na sprężone powietrze to myślę że nie będzie problem.

Do góry Bottom