• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klimatyzacja nie chłodzi..

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Z mechaniką conieco kumam, natomiast jeżlei chodzi o klimatyzację to jestem totalnym zaikiem, więc chciałem zasięgnąć Waszej rady/sugestii.
Auto Honda Accord VI gen z 1999 roku, silnik 1,8 benzynka.
Samochód kupiony jakiś rok temu, na początku wszystko było OK, później klima przestała działać. Zabrakło ciśnienia w układzie, więc jakiś miesiąc temu odstawiłem auto do sprawdzenia szczelności, nabicia odgrzybienia itp.
Auto odebrałem, mechanik mówił, że chłodzi ładnie do 7 stopni. Generalnie klima działała - czy aż tak że do 7 stopni chłodziła to osobiście nie sprawdzałem.
Po jakichs 2 tyg. praktycznie przestała chłodzić. Obecnie mam wrażenie, zę po włączeniu klimy nawet cieplejsze powietrze leci :D
pierwsze co sprawdziłem to ciśnienie w układzie - po naciśnięciu zaworku strzelił płyn, czyli ciśnienie jest.
Kompresor się załącza - czuć na silniku mocniejsze obciążenie - czuć wyraźnie.
Pasek na kompresorze jest - nie zerwał się ;)
Dodatkowo sprawdziłem bezpieczniki i nie zauważyłem żadnego uszkodzonego - kilka nawet zamieniłem miejscami - zwracająć szczególną uwagę na bezpieczniki odpowiadające za klimę.

Jesteście w stanie coś stwierdzić po takim opiisie? na co miałbym się szykować??

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Po pierwsze trzeba sprawdzić czy po włączeniu kompresora są prawidłowe ciśnienia i wtedy trzeba stawiać diagnozę

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
tak czy inaczej musze gdzies odstawic, bo ani nie mam sprzetu, ani zbytniego pojecia o klimie akurat.
Co mi sie wydawalo mozliwe do sprawdzenia we wlasnym zakresie to sprawdzilem i jezeli chodzi o cisnienie, to po naduszeniu zaworka cisnienie strzelilo, wiec stad podejrzewam, ze jednak uklad szczelny - zreszta jak dawalem do nabicia to prosilem o sprawdzenie szczelnosci i mam nadzieje,z e to zrobili :)

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
To ze gaz jest w ukladzie to nie znaczy ze jest go tyle ile powinno byc.ima przestała chodzic po dwóch tygodniach więc może to wskazywać ze masz jakąś mała nieszczelnosc.Tego typu nieszczelności nie zawsze są łatwe do zlokalizowana i dlatego mogła nie byc wykryła podczas rutynowej kontroli.Nie pozostaje ci nic innego jak pójść za rada kolegów wyżej

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
szkoda, że nie daje się czegoś więcej sprawdzić przed ostatecznym odstawieniem auta, ale co zrobić... jak mus to mus, teraz tylko nie pozostaje nic innego jak umówić się w jakimś warsztacie i odstawić auto...

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Niestety nie mając odpowiedniego sprzętu nic tu sam nie poradzi

machos89

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Przemyśl
Włącz klimę i zobacz czy przewód niskiego ciśnienia robi się bardzo zimny ( po jakimś czasie jest cały mokry) czy tylko ledwo lub wcale nie jest zimny. Dzięki temu możesz wstępnie (zaznaczam, że mocno orientacyjnie) sprawdzić czy jest odpowiednia ilość czynnika w układzie, mówię orientacyjnie, bo równie dobrze przyczyna może leżeć w zaworze rozprężnym klimy, który nie spręża gazu na wejściu do parownika i będzie bardzo podobny objaw jak w przypadku niewystarczającej ilości czynnika w układzie klimatyzacji. Najbardziej wiarygodnie sprawdzisz klimę podłączając pod maszynę lub manometr i sprawdzając ciśnienia jakie panują na stronie LP i HP. Pozdrawiam.

marysiao

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gdynia
Z klimą to ciężko coś doradzić to tylko chyba do fachowca najszybciej.

Do góry Bottom