• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

KLIMATYZACJA ZA 100ZŁ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
587
...że nie miałem styczności z klimą, to sobie myślę...zapytam ekspertów. Używał ktoś czegoś takiego...zobaczcie ile osób kupiło i same pozytywne komentarze.

Oczywiście Ci którzy mają maszyny i na nich zarabiają będą zaraz drzeć japę...że nie.

...ale za użyciem tego przemawiają dwie rzeczy. Po pierwsze wiem że mam w środku olej na którym paprok może zaoszczędzić, po drugie ilość czynnika będzie zgodna z zadeklarowaną.

Obcięcie przez paproka 50-100 gramów podczas nabijania to standard. Jak klient nie widzi.
A tam gdzie klient widzi, to te maszyny pewnie tak działają jak miernik lakieru użyczony przez auto komis kupującemu.

I tak sobie myślę...że na lato to będzie bardzo dobra opcja. Ostatnio ch. uszkodzili mi zawór/igłę skrzywili. Nie wiem jak tego dokonali. Wpinając się maszyną to naprawdę trzeba być magikiem, żeby tego dokonać. Jedynie śrubokrętem, ładnie ustawić/skrzywić tak żeby henio za miesiąc znowu wrócił na nabicie klimatyzacji.

Załączniki

• Screenshottt.jpg
    Screenshottt.jpg
    79,5 KB · Wyświetleń: 29

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Również się nad czymś takim zastanawiam. Przydałoby się sprawdzić jeszcze szczelność, w B klasie po wyjęciu całej chłodnicy

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
587
@Ben i Amin ale czego nie lubisz, bo jakiś niemowa jesteś. Weź się wysłów, bo trudno Cię zrozumieć. Aaaa rozumiem, jesteś jednym z tych co mają stację klimatyzacji i dwa niki na forum. Anonimowy kozak.

To już nie do Ciebie i nie odnośnie Ciebie gamoniu Benie Aminie.
...ale tak sobie czytam i się okazuje, że ten gaz jest palny :( straszne rzeczy

Jednak realnie patrząc na to wszystko. Ilość zakupionych puszek tych preparatów na samym Allegro jest powalająca. Ile takich samochodów jeździ po naszych drogach? "Śmiertelnie wybuchowych" :woot: ?

Tylko że przez ostatnie lata nie słyszałem, żeby coś wyleciało w powietrze. A może to lobby czynnikowe straszy żeby zbijać kapitał na swoim czynniku? Który i tak okazuje się, że jest również palny.

Zgodnie z dyrektywą 2006/40/WE od 1 stycznia 2013 roku czynnik R134a został zastąpiony czynnikiem R1234yf
Czynnik R1234yf stanowi jednak wiele kontrowersji ze względu na palność, jaką wykazuje. Podczas pożaru powoduje niebezpieczną emisję związków fluoru.
R1234yf jest sklasyfikowany jako słabo palny czynnik chłodniczy A2L i wymaga użycia sprzętu przeznaczonego do pracy z takim czynnikiem chłodniczym.

W sumie jak Unia pozwala na czynniki słabo palne, to może użycie bardziej palnego nic większego nie wniesie do sprawy?

Połowa samochodów z komisów ma nabity propan w klimę. A jak nie połowa, to na pewno 1/4. Tam gdzie trzeba było ją nabić.

Ceny za nowy czynnik są horrendalne. Ilu Januszy ze stacjami klimatyzacji będzie pompowało klientowi propanik...tego lata? No kilku na pewno.
"Panie przecież to R1234yf musi się palić"

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Połowa samochodów z komisów ma nabity propan w klimę.
W bardziej rozwiniętych krajach nawet 100%. Połowa ameryki i cała australia jeździ na mieszance r290+r600(czyt. lpg) pod różnymi nazwami jak np.:
I jakoś nic im nie wybucha. W p0lsce jeszcze lepiej-co trzeci samochód używa tego czynnika jako paliwa i przewozi go nawet 25kg i nadal nie mamy ciągłych wybuchów.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Henio jestem zadziwiony że ty czegoś nie umiesz albo nie wiesz ale skoro pytasz to powiem to co wiem, to co wstawiles to jest taka szybka "naprawa" klimatyzacji, coś jak kanisterek paliwa, pomoże jeśli klima słabo chłodzi, podniesie ciśnienia i uzupełni ubytek ale pod warunkiem że to normalny ubytek na skutek braku serwisowania klimy od lat, jeśli masz nieszczelność to cokolwiek byś tam nie wpuścił to wyleci, na moim najstarszym audi testowałem różne gazy i stwierdziłem że już mi się nie chce z tym pierdolić:D wolę uchylić okno bo gaz gdzieś ciągle ubywał a wymieniłem sporo części, tak to jest ze starymi kapciami, najlepiej byłoby wszystko wymienić na nowe, z kolei w a6 pouszczelniałem złącza i klima chodzi, nawiasem mówiąc tutaj muszę obrąbać Dupę majstrom od klimatyzacji, z reguły wszystko sam zawsze naprawiałem oprócz tego bo nie miałem wiedzy i narzędzi ale po tym jak zapłaciłem im ponad 1000 zł za nabijanie i sprawdzanie szczelności bez skutku to się nauczyłem jak to działa, kupiłem narzędzia i tak taniej wyszło niż usługi fachowca

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
nawiasem mówiąc tutaj muszę obrąbać Dupę majstrom od klimatyzacji, z reguły wszystko sam zawsze naprawiałem oprócz tego bo nie miałem wiedzy i narzędzi ale po tym jak zapłaciłem im ponad 1000 zł za nabijanie i sprawdzanie szczelności bez skutku to się nauczyłem jak to działa, kupiłem narzędzia i tak taniej wyszło niż usługi fachowca
Jeszcze trochę i napiszesz, że jako właściciel samochodu naprawisz go lepiej niż mechanik czy inny chłodniarz :D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
587
muszę obrąbać Dupę majstrom od klimatyzacji
po tym jak zapłaciłem im ponad 1000 zł za nabijanie i sprawdzanie szczelności bez skutku
A jednak...nosił wilka razy kilka ponieśli i wilka :woot:
Na pocieszenie napiszę Ci że nie Ty pierwszy nie ostatni. Nic nowego.

...ale abstrahując...:)
No przecież to jest do nabicia klimy, która jest szczelna. Np. u mnie po 3 latach czuję, że się kończy, bo coraz słabiej chłodzi. A wchodzi w układ ~540g, to taka puszeczka idealna. I przynajmniej wiem, że mam olej, bo te ch. pewnie nawet na oleju oszczędzają nabijając.

Zastanawia mnie tylko skąd ta łapka w dół od Aniego. Pewnie macki Unijnego lobby lub sam jest właścicielem stacji do nabijania.

Nanab ma rację i definitywnie mnie przekonał.

Henio jestem zadziwiony że ty czegoś nie umiesz albo nie wiesz

arni pamiętaj, że heniek wie prawie wszystko, a nie wszystko i czasem nawet on musi wypuścić balon meteorologiczny, aby sprawdzić kierunek wiatru ;)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
587
Heniek nie atakuj imiennie bo to nie ładnie. Faktycznie pracuję przy klimatyzacji i te ratowane półśrodkami sprawiają później duże problemy przy prawidłowej obsłudze.
A ładnie dawać czerwoną łapkę nie informując dlaczego?

Nadal nie rozumiem. Problemy komu sprawiają, stacji, czy użytkownikowi podczas eksploatacji klimatyzacji?
Połowa ameryki i cała australia jeździ na mieszance r290+r600(czyt. lpg)
To mnie ma być dobrze? Czy ja mam dobrze robić stacji? Czy mam ekstra z portfela wyrzucić w ekstremalnych przypadkach 500zł.
Zrób w ASO serwis klimatyzacji, to zobaczysz ceny.

Komu to te problemy sprawiają(?)bo zbieramy głosy za i przeciw w temacie.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
:D

Jak was czytam to czuje sie jak ewenement w skali kraju:D Kupowalem w 2021 mamie auto w Polsce - Corsa D 2014, salon Opla, nie bylo sprowadzane, 95% zgodne z opisem, pasek klinowy wymienili sami przed zakupem na moja prosbe. Bylem w zeszlym roku w kraju, robilem serwis u ziomka z tego forum (pozdro). Wszystko cacy, klime uzupelnil, rozrzad zrobil, zawias zrobil, heble tez, olej, filtry jak ma byc, stalowki sam mi ogarnal, ja przywiozlem zimowki zeby wsadzil na fele. Normalnie, wydruk, naklejki, wpis do ksiazki, pieczatka, fv za cala impreze (przelew bezgotowkowy wyobrazcie sobie i zadnej wzmianki, ze cash baby :) ), wszystko smiga jak ta lala :cool: A wy ciagle pokrzywdzeni, w kazdym temacie :) Wszyscy to druciaze, zlodzieje, pijaki, zjeby i nic innego nie maja do roboty tylko na kazdym kroku chca was wydymac:D Masakra :D

Po tej akcji na forum w ostatnie wakacje (kto wie ocb ten wie ocb ;) )wiele osob zwinelo stad zagle, albo przestalo pisac publicznie i te forum mega obnizylo loty :( Z forum mechanikow dla mechanikow, zrobilo sie forum klientow nadajacych na mechanikow, albo garazowcow hobbystow. Niby nic w tym zlego - przeciez to w sumie forum dla kazdego, tylko ze proporcje sa coraz mocniej zaburzone, widac to po aktywnosci. Mega slabo :sour:
Zwijam sie w lisc i czas na przerwe, bo mi sie to zaczyna udzielac i zaczynam miec ochote byc wrednym, a nie chce :banghead:

Pozdro

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
tylko skąd ta łapka w dół
Ja mam wywalone na to co ty tam sobie nabijesz :D wedle mnie możesz sobie tam napierdzieć, ja poprostu mam dosyć stosowania półśrodków, zbyt cenny jest mój czas a i olej który masz w klimatyzacji nie współpracuje tak jak się należy z propanem, sprężarka się nie zatrze ale co mi tam mam na warsztacie stację obsługi klimy więc płacę tylko za czynnik, stać mnie a i z olejem nie należy przesadzać, jeśli nie ma wycieku oleju i nie wymieniasz żadnych elementów układu to dobijając za każdym razem olej przepelniasz układ i obniżasz jego wydajność

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
587
lelek, jak chcesz porozmawiać z kimś, to nie ma problemu. Tylko, że ja kasuję 200zł za 45 minut ;)

Z prostego tematu o klimatyzacji robita amabarasa. Mnie np. w temacie bardzo przekonał Nanab, bo miałem nutę zwątpienia...ale co racja to racja.

A swoją drogą lelek przecież macie żółte znaczki i dział do którego macie tylko wy zweryfikowani mechanicy wstęp, to w czym problem?
Tu jest ogólnodostępne forum dla wszystkich, mechanika, klienta, sklejacza, paproka, praktykanta, hobbysty amatora czy heńka.

Mata swój żółty dział niedostępny dla ludu? Mata.

Tu natomiast słychać głos ludu. "to jest nasz miś!"
"Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa To jest Miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to jest nasze, przez nas wykonane, i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny"

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Kup se butle jednorazowa 11kg. Zegary. Jeszcze na tym zarobisz. Ja mam cały komplet do obsługi tzw stara szkoła. Waga zegary pompa vac itd

Punktów
2
Miasto
Linz
www.service-premium.at
...że nie miałem styczności z klimą, to sobie myślę...zapytam ekspertów. Używał ktoś czegoś takiego...zobaczcie ile osób kupiło i same pozytywne komentarze.

Oczywiście Ci którzy mają maszyny i na nich zarabiają będą zaraz drzeć japę...że nie.

...ale za użyciem tego przemawiają dwie rzeczy. Po pierwsze wiem że mam w środku olej na którym paprok może zaoszczędzić, po drugie ilość czynnika będzie zgodna z zadeklarowaną.

Obcięcie przez paproka 50-100 gramów podczas nabijania to standard. Jak klient nie widzi.
A tam gdzie klient widzi, to te maszyny pewnie tak działają jak miernik lakieru użyczony przez auto komis kupującemu.

I tak sobie myślę...że na lato to będzie bardzo dobra opcja. Ostatnio ch. uszkodzili mi zawór/igłę skrzywili. Nie wiem jak tego dokonali. Wpinając się maszyną to naprawdę trzeba być magikiem, żeby tego dokonać. Jedynie śrubokrętem, ładnie ustawić/skrzywić tak żeby henio za miesiąc znowu wrócił na nabicie klimatyzacji.
Jest to mieszanka gazow przeczytaj skład pali sie to jak Propan butan nie zalecane do klimy. Mimo ze r1234yf jest palny ale tylko przy otwartym ogniu a tu wystarczy iskra

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
132
Przestańcie jeczec
To działa doskonale ale na zaworach rozpreznych
Na dyszach nie dziala.
Skończcie z wybuchami.
R290 i R600 macie w butli a benzynę w zbiorniku
Równie dobrze wybuchowe baterie w elektryk ach pod nogami.
Sranie w banie
nabijalem tym ale to żaden interes.
lepiej kroić na r134
a jak zrobisz konwersję z nowego na stary to klient ma mokro w majtkach

Punktów
2
Miasto
Linz
www.service-premium.at
Byłem na szkoleniu w Stuttgart.
Robilismy Testy wiec wiem Co mowie.
Pozatym jak przeliczysz sobie nabicie klimy to i tak jest drozej jak r134a.
Miałem opisac jak jakie są konsekwencje nabijania tego gowna. Ale mam to w nosie.
Rob sobie jak chcesz Pnie profesjonalisto.
Ale poczytaj co grozi klimatyzacji i Co grozi tobie.

Do góry Bottom