• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz dynamometryczny beta 40-200 ( 666N/20) pytanie

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Panowie mam takie pytanie chodzi mi o skalę klucza beta:

niech mi ktoś powie bo wcześniej używałem kluczy proxxon,king tony,gedore red i tam każdy miał podziałkę co 1nm klucze w zakresie 40-200.Myślałem o zakupie klucza jeszcze jednego tak do 600zł i ta beta jest w budżecie tylko,że skala tutaj jak już wspominałem wychodzi,że jest co 2 nm dlatego przykładowo jeśli tis bmw podaje,że daną śrubę skręcam 55nm

to tutaj będzie do wyboru albo 54 albo 56? więc którą wartośc lepiej wybierać o 1nm większy czy mniejsza względem tego co podaje np tis bmw

nanab

SuperMechanior
Punktów
478
Miasto
Bydgoszcz
Trzeba najpierw pójść do podstawówki, żeby nauczyć się liczenia i dowiedzieć się, ze między 54 a 56 jest 55 i jak ustawisz między kreskami 54 i 56 to będzie ustawione 55. Poza tym klucz ma tolerancję i ten 1Nm w tą czy w tą nie robi.

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
podejrzewam,że nie.. bo jak ustawisz między kreskami to blokada na dole nie zaskoczy.Będzie musiało być przesunięte na kreskę..

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
To kup taki co ma kreskę co 1. Naprawdę uważasz, że ten 1 ma aż takie znaczenie w tym zakresie?zazwyczaj klucze mają dokładność 2-3% więc weź kalkulator i policz ile znaczy ten 1Nm w tych zakresach

DwaLitry

SuperMechanior
Punktów
1
Panowie jako,że nie mogę edytować tematu to napiszę tutaj by nowego nie tworzyć na forum

Dwa pytania

1.Który klucz lepiej opłaca się wziąć zakres 40-200 (norbar/beta)
Norbar

Beta

Beta pytałem o koszt kalibracji razem z certyfikatem około 160zł brutto a norbar ktoś pisał na forum,że 250zł netto..

i Drugie pytanie o klucz king tony 40-210 dokładnie taki;

czemu tańszy klucz king tony oferuje dokręcanie prawo lewo z zadanym momentem a klucze o połowę droższe tylko w prawo?

Kaftan

Początkujący
Punktów
4
Marka - o ile o Norbar wiem tyle co nic o tyle moja opinia o marce BETA jest mocno negatywna. Ktoś kiedyś polecił mi Betę jako cud miód i orzeszki. Kupiłem trochę tych narzędzi i pluje sobie w brodę. Drogie i w zasadzie niczym nie odbiegają jakością wykonania od King Tony czy Johnsway ... Z elementów chromowanych odpada chrom po pierwszym użyciu. Więc jeśli mam być szczery to powiem że nie zawsze droższy = lepszy.

Z drugiej strony należy czytać nie tylko oferty sklepowe ale też to co producent pisze w karcie towaru. Czasem zdarza się że to co w sklepie opisane jest jako dokręcanie prawo lewo u producenta nie występuje, a napisane jest tylko dlatego że klucz posiada grzechotkę ....

"Nastawny klucz dynamometryczny z czworokątnym napędem i zintegrowaną funkcją grzechotki dwukierunkowej z przełącznikiem dźwigniowym do kontrolowanego przykręcania w prawo i w lewo"

w Innym sklepie ten sam klucz "Do dokręcania w prawo, z grzechotką z 45 zębami."
Amazon "Very robust design with ergonomic 2-component handle suitable for right-hand use "
Strona producenta: https://products.wera.de/pl/torque_...with_reversible_ratchet_click-torque_c_3.html
jasno i wyraźnie napisane o możliwości dokręcania w prawo, nie ma wzmianki o możliwości dokręcania w lewo...
Instrukcja obsługi również nie mówi nam o takiej możliwości...

Odnośnie tolerancji - nie uciekniesz od niej choćbyś nie wiem jak bardzo się starał. Jeżeli śruba wymaga 100Nm dokręcania to przy tolerancji PLUS-MINUS 3% to raptem 3Nm, całe G jak na moje. Gwintu nie zerwiesz, śruby nie urwiesz. Analogicznie przy 50Nm 3% tolerancji to 1,5Nm No sam chyba widzisz że nie ma się czego obawiać. Grunt to taki żeby te klucze kalibrować by w razie W mieć podkładkę że klucz był sprawny w momencie jakiegoś zdarzenia.

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Swego czasu dla bety klucze robił norbar...
Zdecydowanie zawsze lepiej wziać norbar - ma przekładany zabierak, więc dokreci w prawo i w lewo...

Kaftan

Początkujący
Punktów
4
Swego czasu dla bety klucze robił norbar...
Zdecydowanie zawsze lepiej wziać norbar - ma przekładany zabierak, więc dokreci w prawo i w lewo...
Wera też była kiedyś rebrandem Norbara - nie wiem jak dziś wygląda sprawa

Do góry Bottom