• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz dynamometryczny

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć. Postanowiłem założyć ten temat ponieważ wymieniłem u siebie wszystkie klucze dynamometryczne na produkty certyfikowane firmy PROXON. Zawsze staram się czytać instrukcję dołączoną do rożnych produktów ponieważ często są tam ciekawe informacje. Tutaj zaciekawiła mnie jedna.

Oto kawałek tej instrukcji :

Co sądzicie o tym co jest tam napisane.

Często w samochodzie nie da się dokręcić głowicy nie mając przedłużki
druga sprawa ja np często stosuje redukcji 3/8 na 1/2 i odwrotnie.
I prawie każdy mechanik tak robi lub sobie pomaga .

Jeżeli dobrze pamiętam czego uczyli mnie w szkole moment obrotowy na tej płaszczyźnie czy osi nie ulega zmianie. Co innego jakby się dźwignie zrobiło w miejscu gdzie się ciągnie.

annmaco

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bielsko-Biała
Chodzi o to żeby nie było przekłamania, tzn niektóre przejściówki mogą mieć słabą wytrzymałość na moment skręcający co przy większych momentach ma znaczenie np jak dokręcam w ciężarówce koło z momentem 600Nm to redukcje uszkodzi i słabe przedłużki tak samo plus będziesz miał przekłamanie na Nm na dokręcanej śrubie. Żeby tego uniknąć wystarczy używać dobrych jakościowo narzędzi. Oczywiście ciężko to odnieść do kluczy z małym zakresem ale przypuszczam, że jest jedna instrukcja do wszystkich kluczy niezależnie od zakresu i czasem może się wydawać bez sensu :)

Adam temat jak najbardziej dobry.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Są, tylko nie w tym przedziale cenowym.

Generalnie miałem Proxxon'a kilka lat temu, kupione nowe w sklepie 6-30 NM i 20 - 100NM - dokręcanie 4-tej śruby !! skończyło się na przeskoczeniu grzechotki o ząbek w kluczu !! Tzw. klucz tąpnął przed samym osiągnięciem zadanego momentu, a była to świeca iskrowa, więc moment rzędu 25 NM... Dla mnie porażka i dyskwalifikacja.

Klucze poleciały dalej do ludzi, a ja stwierdziłem, że nie będę oszczędzał i ostatecznie po kilkuletnim żonglowaniu firmami wleciały klucze firmy Stahlwille.

Jest temat o kluczach na forum, fajnie tam opisałem co się nadaje, a co można sobie wziąć do rzucania w złych klientów.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Annmaco to uzasadnienie jak najbardzie jest poproawne i do mnie trafia. Ale przy dokrecaniu czegoś z siłą 25nm dobre nażędzie nie oszuka NM.
Mówisz konkretnie o siłach skrecających i tutaj przy momencie 600Nm jak najbardziej bym się martwił ... ale ni przy takich jak np składanie silnika.

pawcar dziękuje za uwagę napewno będe obserwowac ten klucz pod tym kontem. narazie jest to jeden dokładnie ten co piszesz 20-100 może. Jeżeli zdarzy się coś takiego to też go puszczam odrazu.
Poskładałem na nim jeden silnik i w tym tyg mam kolejny remont więc mam nadzieję że nie zrobi mi żadnej krzywej akcji.

Kolejne pytanie klucz zakupiony był ustawiony na min tj. 20Nm ... stary majster za gówniaża uczył mnie że ma być skręcony na luz do końca żeby sprężyna nie była przyatakowana bo traci swoje własności.
Odniesie sie ktos do tego ??

annmaco

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bielsko-Biała
Zeruje się zawsze po wykonaniu pracy.

Annmaco to uzasadnienie jak najbardzie jest poproawne i do mnie trafia. Ale przy dokrecaniu czegoś z siłą 25nm dobre nażędzie nie oszuka NM.
Mówisz konkretnie o siłach skrecających i tutaj przy momencie 600Nm jak najbardziej bym się martwił ... ale ni przy takich jak np składanie silnika.

pawcar dziękuje za uwagę napewno będe obserwowac ten klucz pod tym kontem. narazie jest to jeden dokładnie ten co piszesz 20-100 może. Jeżeli zdarzy się coś takiego to też go puszczam odrazu.
Poskładałem na nim jeden silnik i w tym tyg mam kolejny remont więc mam nadzieję że nie zrobi mi żadnej krzywej akcji.

Kolejne pytanie klucz zakupiony był ustawiony na min tj. 20Nm ... stary majster za gówniaża uczył mnie że ma być skręcony na luz do końca żeby sprężyna nie była przyatakowana bo traci swoje własności.
Odniesie sie ktos do tego ??

Zależy jaki majster miał klucz, ja mam ze trzy rodzaje i każdy się nastawia/zeruje inaczej ale zawsze się zeruje po pracy

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
W De ceny po rabatach w sklepach online. Zazwyczaj koniec roku / święta. Czasami można za 50% wyhaczyc

Do góry Bottom