• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz pneumatyczny, który?

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Wszystko pewnie to samo tylko naklejki inne. Mam taką satrę od paru lat w amatorskim warsztacie, w osobówkach odkręci(albo urwie) wszystko, kwestia tylko grubego węża i twardych nasadek.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Mam tego z 3 linku. jak to sie mówi kur...i to dośc konkretnie. Ale obroty L/P sa odwrotnie tak nieintuicyjnie. w hazecie mam normalnie zgodnie z obrotami.
No i ten yato wpadł i do kanału i pekła rekojeść jest poklejony i śmiga.
Moim zdaniem lepiej brac taki co ma z tyłu pokretło L/P. W rekawiczkach cinżko dłubac pokrętłem przy spuście.
Tego dużego używam tylko do kół i śrub wału.
Na codzień jade hazet mini ale przez reduktor ciśnienia. Klucz jest malutki ale mocny i potrzebny ten reduktor bo wtedy to można nawet śruby od dekla zaworowego przykręcać
Automatyczne połączenie postów:

Tu jest link do tego hazeta (przykładowy bo na aukcji jest zdjęcie jak ktoś go trzyma w ręce)
Klucz drogi ale warto położyc wiecej kasy. Nie wiem ile ma ten mój ale z 5 lat napewni a pracuje codziennie

Ostatnia edycja:

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Zamówiłem to Yato. Zdam relację jak się sprawuje. Przekonało mnie to że Yato to chyba lepsza marka niż bjc, astra czy redats.

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Jak nie rzucasz kluczami, nie masz wody w układzie i przesmarujesz klucze to każdy chińczyk ci długo posłuży. mam co z 10 lat i satre z 8 i wszystko śmigają jak trzeba

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Warto kupić klucz z młotkami "twin hammer" moim zdaniem najmocniejszy system

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Satra dobra tylko młot co jakiś czas trzeba przesmarować . Rzadko można spotkać w kluczu miejsce do smarowania. I nie chodzi o olej.

Yato lepsze od astry ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
A ja się tak wywrotowo spytam: czy nie lepiej używać kluczy udarowych na akumulator?
odpadają całe te węże pod nogami, a mocą wcale nie ustępują.

no i fajne funkcję mają: przy dokręcaniu tylko do pierwszego oporu i przestaje lub dociągać tylko przez np pół sekundy
a przy odkręcaniu jak się nakrętka poluzuje to potrafią stanąć lub bardzo zwolnić żeby nie robić z nakrętki pocisku :)

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
A co i czym trzeba smarować? Bo łożyska itd. są zamknięte i fabrycznie napełnione smarem, a silnik jest smarowany olejem który razem z powietrzem leci.

A ja się tak wywrotowo spytam: czy nie lepiej używać kluczy udarowych na akumulator?
odpadają całe te węże pod nogami, a mocą wcale nie ustępują.
cena 5x wyższa, albo ustępują mocą i to bardzo.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Ogólnie odchodzi się od kluczy pneumatycznych na rzecz elektrycznych. Ergonomia i efektywność przeważają.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
co i czym trzeba smarować
Jest smar do tego celu
cena 5x wyższa, albo ustępują mocą i to bardzo
Cena klucza udarowego jest wyższa niż pneumatyka ale do pneumata potrzebujesz kompresor i prąd żeby go napędzić a klucz na baterię to kompletne urządzenie
albo ustępują mocą i to bardzo
Akumulatorowy nie ustępuje mocą pod warunkiem że kupisz IR, Milwaukee albo inny z tej półki cenowej plus bateria dużej pojemności, nie wiem czy wiesz ale im większa bateria tym mniejszy spadek optymalnych parametrów, ja bym się bardziej obawiał awaryjnosci, stare Milwaukee są niezajbywalne a te nowsze serii fuel bezszczotkowe psują się na potęgę, przynajmniej tak mówią ich użytkownicy, ja mam takie stare milwaukee i to z małą baterią a wystarczy na moje kręcenie

Ogólnie odchodzi się od kluczy pneumatycznych na rzecz elektrycznych. Ergonomia i efektywność przeważają.
Cena prądu też gra rolę i to nie tylko w odniesieniu do kluczy udarowych, lakiernicy też już zaczynają przechodzić na elektronarzędzia bo nie potrzeba kompresora który pożera prąd

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Cena klucza udarowego jest wyższa niż pneumatyka ale do pneumata potrzebujesz kompresor i prąd żeby go napędzić a klucz na baterię to kompletne urządzenie
Tylko że kompresor używam też do wielu innych celów, poza tym nawet jak bym go doliczył to nadal wychodzi taniej niż akumulatorowy o podobnych możliwościach. Poza tym do akumulatorowego też trzeba prądu.
Akumulatorowy nie ustępuje mocą pod warunkiem że kupisz IR, Milwaukee albo inny z tej półki cenowej plus bateria dużej pojemności,
O tym pisałem-albo kosztują podobnie, ale ustępują mocą albo mają podobną moc, ale kosztują 5x tyle co pneumatyczne
Dla mnie akumulatorowy jest lepszy niż pneumatyczny, ale nie na tyle żeby aż tyle za niego płacić.

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
No i widzisz:) tutaj znowu masz pecha bo ja mój kupiłem za 50 zł
No to trafiłeś w totka po prostu. Normalnie idąc do sklepu albo biorąc z allegro odpowiednik mojego pneumatycznego chinola za 250zł musiałbym wyłożyć pewnie 1-1,5tys. EDIT: poprawka-tyle to bym musiał wydać za używkę i to z tych tańszych serii
Taki za 5 dych to bym kupił w każdych ilościach nawet ze zdechłą baterią, akurat mam możliwość zregenerować albo i poprawić fabrykę :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
akumulatorowy jest lepszy
Teraz tak sobie pomyślałem
No to trafiłeś w totka po prostu. Normalnie idąc do sklepu albo biorąc z allegro odpowiednik mojego pneumatycznego chinola za 250zł musiałbym wyłożyć pewnie 1-1,5tys. EDIT: poprawka-tyle to bym musiał wydać za używkę i to z tych tańszych serii
Taki za 5 dych to bym kupił w każdych ilościach nawet ze zdechłą baterią, akurat mam możliwość zregenerować albo i poprawić fabrykę :D
To masz zadanie do wykonania i przemyślenia w nocy :D
Zadanie - przerobić napęd pneumatyczny na elektryczny, jesteś elektronik to znajdź silnik bezszczotkowy o odpowiedniej mocy i prędkości obrotowej albo połącz mechanizm udarowy z rękojeścią od wkrętarki akumulatorowej :)
Dodatkowo zyskasz bonus jeśli uda ci się wkomponować silnik elektryczny w oryginalną obudowę po silniku pneumatycznym :)
Widziałem na YT filmik gdzie założyli napęd spalinowy z kosy do klucza udarowego zamiast silnika elektrycznego ale to nie był dobry pomysł bo to osłabiło klucz

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Teraz tak sobie pomyślałem

To masz zadanie do wykonania i przemyślenia w nocy :D
Zadanie - przerobić napęd pneumatyczny na elektryczny, jesteś elektronik to znajdź silnik bezszczotkowy o odpowiedniej mocy i prędkości obrotowej albo połącz mechanizm udarowy z rękojeścią od wkrętarki akumulatorowej :)
Dodatkowo zyskasz bonus jeśli uda ci się wkomponować silnik elektryczny w oryginalną obudowę po silniku pneumatycznym :)
Widziałem na YT filmik gdzie założyli napęd spalinowy z kosy do klucza udarowego zamiast silnika elektrycznego ale to nie był dobry pomysł bo to osłabiło klucz
Widzę duży potencjał na kolejny projekt który zacznę, a w połowie odłożę i będzie tak leżał nieruszany latami

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
I jak tak. Klucz przetestowany? Ja bym tam sąsiadów z chęcią powk....ł przy niedzieli kompresorem i udarem

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Klucz Yato YT-09544 dziś do mnie dotarł. Mogę polecić. Odkręcił wszystkie śruby które próbowałem nim odkręcić. Na żadnej nie poległ.

Do góry Bottom