• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz pneumatyczny, który?

pashedu

Uczestnik
Punktów
4
Ja bym się nie zdecydował na używany klucz. Ale jesli jednak szukasz uzywanego to chyba lepiej małego Hazeta jest bardziej poreczny niz Asta która mam a do tego pewnie lepszy dostęp do części w razie awarii. A jesli nowy z tych co podałeś to bym chyba celował miedzy Yato a Redats. Są to firmy "hazardowe" bo czasem uda się trafić dobry egzemplarz. Z Redats kupiliśmy z kolegą prasy 30T moja dziala i fajnie trzyma a u kolegi przy pierwszym użyciu wysrało olej jak na skali bylo 5T.

Poczekaj na opinię innych może ktoś doradzić coś fajniejszego w Twoim budżecie.

Możesz zapytać na wulkanizacji oni na pewno przerobili sporo sprzetu!

Ostatnia edycja:

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
Ja bym się nie zdecydował na używany klucz. Ale jesli jednak szukasz uzywanego to chyba lepiej małego Hazeta jest bardziej poreczny niz Asta która mam a do tego pewnie lepszy dostęp do części w razie awarii. A jesli nowy z tych co podałeś to bym chyba celował miedzy Yato a Redats. Są to firmy "hazardowe" bo czasem uda się trafić dobry egzemplarz. Z Redats kupiliśmy z kolegą prasy 30T moja dziala i fajnie trzyma a u kolegi przy pierwszym użyciu wysrało olej jak na skali bylo 5T.

Poczekaj na opinię innych może ktoś doradzić coś fajniejszego w Twoim budżecie.

Możesz zapytać na wulkanizacji oni na pewno przerobili sporo sprzetu!
cześć
co do prasy - czy kolega zgłaszał to do nas na serwis?

pashedu

Uczestnik
Punktów
4
Tak! Dostał od was komplet uszczelnień do samodzielnej wymiany!

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A mój Yato się rozwala. Tzn rękojeść zaczyna odchodzić od korpusu. Jednak trza zakupić hazeta bo jest cały metalowy/aluminiowy

pashedu

Uczestnik
Punktów
4
A jakie macie złączki? jakie przewody? Może tu jest problem? Może wąż jest za cienki, reduktor kiepski, złączki... Jak by miał nawet połowę z tego co na papierze (a pewnie więcej nie ma) to powinien dać radę. Jarzmo ma M12 może M14 powinien dać radę.

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
Jak ktoś przez 20 lat wymieniał tylko klocki bez odkręcania jarzma to może być ładnie zespawane, dobra cena na tego Hazeta ale zawsze się boje allegro lokalne

pashedu

Uczestnik
Punktów
4
Jak ktoś przez 20 lat wymieniał tylko klocki bez odkręcania jarzma to może być ładnie zespawane, dobra cena na tego Hazeta ale zawsze się boje allegro lokalne
Zgadzam się, może być problem z odkręceniem! Irytujące jest to że producent deklaruje 1700Nm z taką mocą powinien bez problemu ją urwać a nie daje rady nawet odkręcić.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Wąż mam o średnicy wewnętrznej fi10. Prosty, tzn niespiralny.
Jarzmo w hamulcach tylnych. Sądząc po stanie tarcz klocków oraz po przebiegu auta to mam wrażenie że skręcała to jeszcze fabryka. Auto 12 lat
Metrowa Laga dała radę.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Pewnie używany albo kradziony albo podróba. Ja mam tego hazeta mini na pewno ma 5 lat a chodzi jak karabin maszynowy tzn super

pashedu

Uczestnik
Punktów
4
850, to nie za mało tak trochę?
Lepszy klucz co faktycznie ma 850 niż chiński co ma niby 1850 ale nie powiem perełki się trafiają. Narazie opinie nie potwierdzają że wyzwalany moment jest na poziomie deklarowanym przez producenta.

Tu mam do was pytanie... podczas odkręcania kluczem mocno zapieczonych śrub w trudno dostępnych miejscach stosujemy przedłużki lub przeguby, każde połączenie znacznie wytraca moc klucza która przenoszona jest na śrubę/nakrętkę. Czy są takie przedłużki do których dołączona jest laga żeby naprężyć cały zestaw nasadka przedłużka tak jak na rysunku?

Wiem że mało to bezpieczne ale myślę że z grzechotką przelotową było by ok.

Spotkaliście takie cudo? Albo grzechotkę która ma wyjście i wejście 1/2 cala.

Załączniki

• laga.jpg
    laga.jpg
    36,9 KB · Wyświetleń: 8

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Spotkaliście takie cudo? Albo grzechotkę która ma wyjście i wejście 1/2 cala.
Nie, ale wlasnie sobie zaczalem wyobrazac co sie dzieje z grzechotka jak sie urwie śruba na pelnej mocy klucza :D

Do góry Bottom