panowie podstawa w kluczach pneumatycznych jest tak jak piszecie moc i wydatek ciśnienia ale następnym parametrem jest to co kolega napisał
Dostępność części zamiennych
załóżmy ze pracujecie na kluczu CP po 5 latach stwierdzacie ze już czas na reanimacje dzwonicie na serwis i dostajecie komplet naprawczy w cenie 100 bądź 300 taka sama sytuacja będzie z IR
wiec powiedzcie mi czy opłaca się kopic klucz np za 300-500zl na którym jest napisane ze np ma 1000Nm a w rzeczywistości nie jest w stanie wykrzesać 700Nm a jego waga mało reki nie urwie na dodatek po roku mamy 10kg złomu z którym nie da się nic zrobić a nawet szkoda go będzie wywalić
często bywając w warsztatach widzę błędy w instalacji pneumatycznej podstawowy problem
brak osuszaczy, naolejaczy (jeśli już są to puste

) , zbiorników akumulacyjnych max długość przewodu pneumatycznego od zbiornika ciśnieniowego to 15m a wy macie spirale po 10-15m wpięte w złączkę na ścianie a kompresor w magazynie

w taki sposób klucz tylko przy 1 uderzeniu posiada pełna moc później 1/2
podam przykład inflatora jeśli jest pusty to ile sekund słychać szum przepływu powietrza zanim ciśnienia się wyrównają
klucz jest waszym podstawowym narzędziem nie oszczędzajcie i kupujcie z głowa polecam CP ponieważ mam duże doświadczenie z tymi narzędziami ich ergonomia wykonania i nowa seria cichszych modeli ułatwia nam prace zamieniając ja w przyjemność
Ps jeśli nie będzie powietrze z mgłą olejowa to i CP się zj...e