• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucze płaskie i nasadki - wyższa półka

mechaniker4

Początkujący
Punktów
0
Panowie potrzebuję porady, bo już mi się w głowie miesza od natłoku informacji i opinii.

Potrzebuję zakupić:
- komplet kluczy płasko-oczkowych (7-21mm mniej więcej takie rozmiary)
- komplet nasadek 1/4 oraz 1/2, sześciokąty metryczne
Użytek profesjonalny.

Ogólnie celuję w wyższą półkę więc strzelam w takie marki:
- Facom (klucze płaskie)
- Wera (nasadki)
- Beta (nasadki)

Nie potrzebuję zestawów z grzechotkami itp. bo mam już grzechotki z najwyższej serii Facoma, a na takiego Hazeta mnie nie stać więc szukam odpowiednio dobrej alternatywy. Niestety Gedore np. nie robi zestawów samych nasadek nad czym mocno ubolewam.

Co możecie powiedzieć na temat nasadek Wery czy Bety?

Za każdą opinie dziękuję :)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
7-21??? a nie bedą potrzebne 22 i wieksze??? polski kowal jest dobry -serio

mechaniker4

Początkujący
Punktów
0
Większe już mam i do użytku sporadycznego wystarczają. Głównie robię przy silnikach więc do około 21 wystarczy, a te co mam aktualnie (zlepek Honitonów, KingTony czy Covala) już się trochę zużyły dlatego potrzebuję teraz coś lepszego :)

Dale

Gaduła
Punktów
11
Do zwykłego, codziennego warsztatowego używania Jonnesway/Hans/King Tony są wg mnie wystarczające. Mam trochę narzędzi Hazeta i uważam, że są przewartościowane.
Natomiast Wera to narzędzia, którymi chce się pracować - zdecydowanie moje ulubione. Jednak zakup samych nasadek tego producenta trochę mija się z celem. Siłą tej marki są innowacyjne i przemyślane akcesoria (np grzechotki Zyklop i pezedłużki z tulejkami obrotowymi). Kupowanie samych kluczy nasadowych Wery, to trochę przerost formy nad treścią.

Ostatnia edycja:

mechaniker4

Początkujący
Punktów
0
Nasadki z Wery mają bardzo fajne rozwiązanie z podtrzymywaniem śrub/nakrętek co właśnie do mnie mocno przemawia. Mam już trochę wyposażenia z Wery dlatego skłaniam się ku tej firmie.

Ogólnie posiadając grzechotki Facoma na początku myślałem nad nasadkami również z tej firmy, które niestety są dość drogie, ale natknąłem się na przeciętne opinie na temat tych nasadek dlatego zacząłem szukać alternatywy.

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
A ja polecam ci od siebie klucze sata - szczególnie płaskie z grzechotką. Robią mega robotę.

Dale

Gaduła
Punktów
11
A ja polecam ci od siebie klucze sata - szczególnie płaskie z grzechotką. Robią mega robotę.

Nie mogę się zgodzić. Moim i współpracowników zdaniem to najgorsze "markowe" klucze. Nie trzymają wymiarów (są zbyt luźne i z łatwością obmykają śruby), ich trwałość jest na niskim poziomie, a sam dobór narzędzi w wózku narzędziowym jest nieprzemyślany. Pewne klucze się dublują, a innych brakuje. Na plus gwarancja.
Te płaskie klucze z grzechotką Saty od Jokerów Wery dzieli technologiczna przepaść. Oczywiście na korzyść tych drugich.

Ostatnia edycja:

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
Płasko- oczkowe tylko Hazet lub Stahlwille lub Gedore,Facom nasadki słabe,Wera Joker smukłe fajne,sprawdź ofertę KS tools, Beta to nie jest najwyższa pólka

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Cóż, ja używam ich zgodnie z przeznaczeniem, czyli nie zruszam nimi śrub tylko pokręcam... I jest ok wszystko póki co ;)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Podepne się. Kupował ktoś ostatnio z Neo? Muszę dokupić wozek a cena calkiem przystepna.

Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Podepne się. Kupował ktoś ostatnio z Neo? Muszę dokupić wozek i cena calkiem przystepna.
Witaj Bartek ! Widzę jak wielu moich kolegów po fachu, przy okazji korzysta ze stojaków z kluczami Neo ,które stoją w sklepie z częściami samochodowymi .Skoro kupują ,to odnoszę wrażenie że akceptują ich jakość .Ja z kolei mam komplet oczkowych grzechotek NEO i nie narzekam .Sadzę że do osobówek się nadają w zupełności (ale to jest moje zdanie).Trwałość jest weryfikowana w praktyce codziennej .

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
Zamówiłem ostatnio z NEO grzechotkę na 1/4 cala i kilka kluczy płasko-oczkowych sześciokątnych ale jeszcze nie przyszły do mnie,myślę że ta firma będzie ok coś klasy Jonnesway

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Śrubokręty neo są do bani. Kupilem ostatnio dlugi gwiazdkowy ph2 i już po kilku uzyciach miał mocno łeb. Wyglądał gorzej niz 12 letni stanley.

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
Polecam śrubokręty firmy Wiha takie fioletowo-czarne do pobijania,drogie ale dobre i nie brudzą się tak jak inne np Wera żólta rączka po pracy jest cala czarna i trzeba go czyścic

Do góry Bottom