• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresor na sprężarce HS-19 (STAR)...

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Pomyślałem,że warto się pochwalic,być może komus się przyda ;)
Jakiś czas temu postanowiłem zrezygnować z wyjącego kompresora stworzonego przez małe żółte rączki i zbudowac coś co będzie miało wydajność wystarczająca do pneumata i lakierowania pojedynczych elementów.Początkowo sprężarka miała byc z Ikarusa,jednak problemem okazało się zdobycie silnika 1f który byłby w stanie ją napędzić (by ruszyła przy pełnej butli).Okazyjnie za 0.7l zdobyłem spręzarkę HS-19 ze stara 200 która nie miała zbyt wiele okazji by się napracowac (rezerwowa),wymieniłem zaworki w głowicy na nowe,uszczelniłem wszystko...i śmiga jak złoto :D Butla pochodzi ...ze złomowiska....jest to fabryczna butla z kompresora,dziwnym trafem na złom trafiło jakieś 15szt butli tej samej firmy o pojemnościach od 10 do 100 l :D
Silnik 2.2kW 230V,z dodatkowym kondensatorem rozruchowym by mógł ruszyc przy 6atm i dobić do 8-widoczna "skrzyneczka" to sterownik odpinający duzy kondensator po 5 sekundach .
Sprężarkę przerobiłem na smarowanie rozbryzgowe-panewki są ponawiercane,dorobiony króciec "powrotu" w najwyższym punkcie ,odpowietrzenie przez zbiorniczek wyrównawczy wypełniony watą stalową(zatrzymuje olej).
Nabicie widocznej na zdjęciu butli do 8atm trwa niecałe półtorej minuty.
Prosze o komentarze,konstruktywną krytykę również przyjmuje ;)

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Gratuluje pomysłu.Powiedz mi tylko jedna sprawe czy nie zkrapla ci sie woda w tym blaszaku zima

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Niestety skrapla,ale niewiele na to moge poradzić,skrapla sie jeszcze bardziej gdy zapuszcze piecyk ;) Gdy nie dogrzewam nie ma tragedi,skrapla sie wtedy co najwyzej po podluznicach podtrzymujacych dach,tak wiec lepiej w zimnym pracowac ;)

wojtekh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
RPR
a jak długo juz ci pracuje sprężarka z tymi nawierconymi panewkami bo na znanym portalu krytyki "elektro..." twierdza ze długo nie popracuje bo inne panewki sa do rozbryzgowego???
jakie masz obroty znamionowe na silniku???

posiadam hs17 ona jest z wiekszą pojemnoscia skokowa niz hs 19 i zastanawiam sie nad zrobieniem sobie kompresora mój chińczyk siada

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Kompresor pracuje już rok i chodzi idealnie.Obroty na silniku 1400,na sprężarce 1200.Spokojnie przy mocniejszym silniku mozna dać 1800-2000 rpm i wydajnosc będzie rewelacyjna.Nawet przy obrotach 1200 na spreżarce butla 50l jest za mała-załącza sie gdy cisnienie spadnie poniżej 6 barów i dobija do 8.5 bara-trwa to 20-30s :D musze dobudować jeszcze jedną butle 50l by nie włączała sie tak często bo sama sprężarka ma wystarczającą wydajność i jestem z niej bardzo zadowolony,pracuje jak szwajcarski zegarek a fachowców teoretyków z elektrody serdecznie pozdrawiam ;)

wojtekh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
RPR
tam sami fachowcy dlatego wkurza mnie tamto forum nie doradza tylko gania!!!
pracuje koło roku to tak mozna liczyc jak czasowa kiedyśpracowałeśna niej długo "ze cos malowałeś czy coś" ze chodziła np. 30minut
według katalogu hs-19 ma 159CCM a hs-17 293CCM

a i remont ty robiłeś czy kupiłeś regenerowaną???
20-30s przy bytli 50L spoko mój chińczyk do butli 24l dobija moze 60 sek lub wiecej

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
No ona nie jest używana do "podpompowania kół od czasu do czasu" ona ma okazje sie narobić,obsługuje pistolet lakierniczy (akurat male elementy,całościówek nie maluje-i lakierowanie tylko dla siebie) i dużego pneumata (Yato 1356),jak robie jakieś zawieszenie dajmy na to to ma ona okazje sporo popracować.Ostatnio obsługiwała prawie jednocześnie pneumata i blacharski przecinak pneumatyczny od rana do nocy i dała rade.
Elektrody nie lubie-rygor tam nie z tej ziemi,spróbuj przecinek źle postawić to już sie moderator rzuca....a wartosc merytoryczna tego forum coraz niższa

wojtekh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
RPR
Dokłądnie widze ze idzie w upadek doda elektroda......!!!
OOOOO to mi tez chodzi do garażu do pneumata(moze czasem wiertarka,szlifierka) i malowanie czasem element 2 dla siebie rodzinie jak sie cos pokaze to zaczyna sie bo mi chodziło o te panewki czy wytrzymuja rozbryzgowe ale działą u ciebie to widze ze daja rade

jak byśpotrzebował schematy rozrządów cos takiego słóżę pomocą

no i mam sie zabieraćza malowanie motorów moich to trzeba kompresorek:)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Schematy rozrządów mam w autodacie,ale dzięki ;) bardziej brakuje schematów elektroniki i parametrów :p
Jeszcze do do sprezarki-panewki nawiercane kazda w 2 miejscach wiertlem 4mm ,fazka w stopie korby wiertlem 8mm,na smej panewce delikatnie ręcznie zebrany rant wiertlem fi5mm,panewek wału nie ruszałem,teraz pewnie bym to zrobił.Spręzarka smarowana mineralnym 15W40

wojtekh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
RPR
tolerancedata i infotech tam troszke elektronikiczyli smarowana gestym olejem moze i lepiej niz mineralny

wojtekh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
RPR
chodziło mi ze lepiej mineralnym niz półsyntetyk

de_never

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam zamiar robic dokladnie taka sama sprezarke na hs-19. Tylko ze smarowaniem cisnieniowym. Moglbym wiedziec od czego jest ten przewod przylaczeniowy od pompy do zbiornika? Chodzi o ten gumowy - czarny z metalowymi koncami. Poniewaz jest to fajnie zrobione, nie trzeba pasowac dokladnie. I od czego kupic paski? normanie od stara 200?
Jak kompresor sie sprawuje? zyje dalej?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

wojtekh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
RPR
Przewód gumowy to powietrzny
Następną też będę robił na ciśnieniowym obroty większe wytrzyma
A moja HS-17 dałem silnik 4kW bo 1,5 stawał przy 4 barach

de_never

Początkujący
Punktów
0
Widze ze to jakis przewod pneumatyczny/ hydrauliczny ale chodzi mi glowie od czego to jest. Bo ma fajnie zarobione konce juz na gwint. Zauwazylem ze sa podobne przewody montowane w starze 200 od zbiornika powietrza.

Ja w swojej dam 2.2 kw tak jak tutaj. 220v tylko ze bez kondensatora ale bedzie odprezanie wiec powinien startowac normalnie.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Sprężarka dalej sprawuje sie super,teraz ma do nabijania 130l i daje rade :) przewód łączący sprężarke z butlą pochodzi z hydrauliki siłowej (przewody do koparki,fadromy,max 275 barów) do tego przejsciówki z gwintu metrycznego na calowy i to jest wszystko ;) co do pasków-dobrałem w sklepie z osprzętem maszyn rolniczych 2 paski 10tki bodajże ,tak aby pod moja kontrukcje mi długość pasowała :)

de_never

Początkujący
Punktów
0
Nie znacie kogos kto za przyslowiowe 0.7 jest w stanie sprzedac w miare sprawna hs-19? bo w internecie kupowac to troche loteria. Niby jedna znalazlem po malej regeneracji w przystepnej cenie ale to dalej loteria.

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja na skraplanie mam sposob taki ze mam termometr na samym koncu w najcieplejszym miejscu. Po calym dniu grzania w zimie, otwieram rolete na maxa przed wyjsciem i czekam (cos tam jeszcze dlubie) az pomieszczenie sie wyziebi do takiej temp jak na zewnatrz (tam drugi termometr wisi) i powietrze sie wymieni. Na rano nie mam ani kropelki na suficie.

de_never

Początkujący
Punktów
0
Jeszcze raz ja. I teraz w sumie zastanawiam sie czy zrobic kompresor na hs-19 czy na hs-17. 19 jest o wiele latwiej dostepna Z tym ze dziwi mnie ten Twoj wynik kompresora. Bylem podniecony ze ten kompresor ma taka wydajnosc bo skoro napelnianie do 8 bar butli 50L trwa poltora minuty - 90s. To 8bar x50l/90s= 4.44 x 60 sekund = 266l/ min. Usredniajac nawet niech bedzie 250. Bardzo dobry wynik - bardzo sie cieszylem ale mialem jakies dziwne obawy. Biorac pod uwage dane katalogowe hs-19 tlok ma 75mm srednicy pojemnosc to 168cm3. Zeby bylo latwiej przeliczac 0.168dm3 x 1200 obrotow/min = 201L/min wydajnosci teoretycznej. Podkreslam teoretycznej. A gdzie straty?
Nie neguje Cie kolego w zaden sposob. Zainspirowales mnie tym kompresorem aczkolwiek moglbys zmierzyc jeszcze raz wydajnosc? W Ile Ci nabija ta butl 130L?

Ostatnia edycja:

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
130l nabija dlugo, nie mierzylem ale faktem jest,że spreżarka dość mocno się wtedy nagrzewa.Czas nabijania podalem w przybliżeniu,jeśli Ci zależy mogę zmierzyć dokladnie, poza tym nie wiem czy silnik rzeczywiście kręci 1400rpm jak na tabliczce (być może ma wiecej).

Kamil19

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chelm
Pomyślałem,że warto się pochwalic,być może komus się przyda ;)
Jakiś czas temu postanowiłem zrezygnować z wyjącego kompresora stworzonego przez małe żółte rączki i zbudowac coś co będzie miało wydajność wystarczająca do pneumata i lakierowania pojedynczych elementów.Początkowo sprężarka miała byc z Ikarusa,jednak problemem okazało się zdobycie silnika 1f który byłby w stanie ją napędzić (by ruszyła przy pełnej butli).Okazyjnie za 0.7l zdobyłem spręzarkę HS-19 ze stara 200 która nie miała zbyt wiele okazji by się napracowac (rezerwowa),wymieniłem zaworki w głowicy na nowe,uszczelniłem wszystko...i śmiga jak złoto :D Butla pochodzi ...ze złomowiska....jest to fabryczna butla z kompresora,dziwnym trafem na złom trafiło jakieś 15szt butli tej samej firmy o pojemnościach od 10 do 100 l :D
Silnik 2.2kW 230V,z dodatkowym kondensatorem rozruchowym by mógł ruszyc przy 6atm i dobić do 8-widoczna "skrzyneczka" to sterownik odpinający duzy kondensator po 5 sekundach .
Sprężarkę przerobiłem na smarowanie rozbryzgowe-panewki są ponawiercane,dorobiony króciec "powrotu" w najwyższym punkcie ,odpowietrzenie przez zbiorniczek wyrównawczy wypełniony watą stalową(zatrzymuje olej).
Nabicie widocznej na zdjęciu butli do 8atm trwa niecałe półtorej minuty.
Prosze o komentarze,konstruktywną krytykę również przyjmuje ;)

Do Dyziekvw witam czy mógł byś podesłać zdjęcia jak zrobiłeś zbiorniczek wyrównawczy sprężarke hs 19 pozdrawiam

Do góry Bottom