• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolka światła mijania

Shuzzly

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Strehlen
Witam
Mam pytanko czy w moim Golfie 3 z 94r 1.6 Benzyna powinna być i świecić jakaś kontrolka świateł mijania?
Pytam bo nie wiem czy jest, czy żaróweczka się spaliła i też często zapominam wyłączyć, przekręcić gałkę i tak zostawię na noc a szkoda by mi akuku się rozładował.
Dzięki za info.
Pozdrawiam

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Za włącznikiem świateł przekaźnik odcinający stałego plusa po wyłączeniu zapłonu.
Postojówki jeśli trzeba to włącza się kierunkowskazem po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.
10 minut i koszt części 10 złotych. :)

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Zrobić na przekaźnik lub dwa przekaźniki (zależy jak kto woli), prąd sterujący z wzbudzenia alternatora, zapalą się dopiero po odpaleniu auta :)

Shuzzly

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Strehlen
Lutować to akurat umiem :)
Dziś wyjąłem całą kostke z pokrętłami i o dziwo jest podświetlenie pokręteł więc zacząłem odklejać naklejki żeby było widać ze włączyłem światła a po złożeniu już nie świeci.
Kurcze co zrobiłem źle, wtyczki poruszałem czy powyciągałem i włożyłem ponownie i nadal nie świeci a tak się cieszyłem ze chociaż to będzie widać :(

Shuzzly

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Strehlen
Załączam fotki.
A naklejki były pozaklejane z tyłu oznaczeń światła postojowe, światła mijania. Jak zerwałem te naklejki to oznaczenia były podświetlane.

IMG_20160928_093446.jpg IMG_20160928_093446.jpg

Załączniki

• IMG_20160928_093511.jpg
    IMG_20160928_093511.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 5

Blazey

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Wrocław
Czyli rozbierałeś ten wyłącznik? Jeśli tak, to ewidentnie coś źle złożyłeś. Ewentualnie zgubiłeś coś ze środka. Weź jeszcze probówkę i sprawdź, czy jeszcze masz zasilanie na tym wyłączniku. Bo może jakieś zwarcie zrobiłeś i zabezpieczenie padło.

Shuzzly

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Strehlen
Nie rozbierałem go wogule tylko wyjełem go z kokpitu.
Zwarcie czym.. palcami? Nawet mocno za kable nie ciągnełem.
Podwazyłem przedni panel by zdrapać paznokciem naklejke.
Bezpieczniki sprawdziłem wszystko ok.
Wszystko działa jak przedtem, tyle ze okryłem podświetlenie oznaczeń gdzie po chwili zniknęło :(

Do góry Bottom