• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolka błędu oświetlenia

darcun4

SuperMechanior
Punktów
152
Miasto
Toruń
Witam
Mojego Seata XL z roku 2012 dopadła dziwna przypadłość z którą "walczę" już od 3 miesięcy. Otóż przy każdym uruchomieniu auta zapala się kontrolka przepalonej żarówki i wyskakuje komunikat, że mam sprawdzić światło pozycyjne. W większości przypadków pisze, że prawe ale w 30% też i lewe.
A one normalnie działają!
Po pierwszych 3-4 wyświetleniach wymieniłem żarówki dobre na młodsze, przy okazji oprawki dostały trochę szpreju do polepszenia kontaktu i .... nic nie pomogło. Jak kontrolka się zapalała, tak się zapala, napis jak wyskakiwał, tak wyskakuje.
No to zmieniłem na LEDy. Też bez zmian.
Oczywiście przy każdej operacji łapy pocięte i pokaleczone, bo robiłem to od strony silnika. Błąd da się wykasować ale powraca. 1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
I teraz podpowiedzcie:
1. Co mogę jeszcze podłubać.
2. Olać kontrolkę i napis? (skoro i tak wszystko działa)
3. Zdemontować żarówkę od kontrolki?
4. Zmienić samochód?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
4) zmień auto:D

Mam m w Volvo V40 identyczna kontrolkę ino po naciśnięciu hamulca znika ...też omawiany temat na Volvo forum jeśli cały układ był sprawny (stopu) to gasło.
Miałeś Volvo wiesz oco chodzi?
Trzeba szukać po kablach ,może coś gdzieś masuje?

Moze w liczniku tkwi problem.

darcun4

SuperMechanior
Punktów
152
Miasto
Toruń
Vicia w Vołovince temat znam. Tam chodziło o jakiś impuls, który sterownik dostawał po naciśnięciu hamulca.
O co temu bydlakowi chodzi, to nie mam pojęcia. Akurat z elektryki jestem cienki jak barszcz.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Nie ma skutku bez przyczyny,posprawdzac połączenia po drodze od modułu do lampy na pinach a w najgorszym przypadku wysiadło w module monitorowanie i stąd komunikat aczkolwiek to rzadka rzadkość,zawsze gdzies kiepski kontakt i nie wazne jakie to auto.

Do góry Bottom