• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolka od ładowania zapala się przy małych obrotach.

belcunmks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam, mam pytanie co może oznaczać kontrolka od ładowania zapalająca się przy małych obrotach. Mam problem bo za 2 dni muszę przejechać 170 km i nie wiem czy dam radę. Nie znam się na tym. Z tego co wyczytałem to regulator może za to odpowiadać albo alternator albo jeszcze coś innego. Czy polecacie mi, abym pojechał do jakiegoś mechanika i to sprawdził. Jakiś dobry tani mechanik w gdańsku co by mnie przyjął i to sprawdził na miejscu od ręki.?

Wiadomo przed świętami krucho z czasem

Sheler

Początkujący
Punktów
0
Miasto
lublin
Sprawdz klemy na aku jak wszystko ok wykrecaj szybko alternator i do elektryka moze jakis sie nad toba zlituje

belcunmks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Sprawdz klemy na aku jak wszystko ok wykrecaj szybko alternator i do elektryka moze jakis sie nad toba zlituje

Domyślam się, że tak czy siak będę musiał to zrobić, ale czy dam radę przejechać te 170 km i tam już będę miał możliwość zostawienia samochodu u mechanika/elektryka i naprawienie tego.
Gdy dodaje gazu i mam około 1700-1800 obrotów to kontrolka gaśnie.
Mam 2.2 TDI Saab 9-3 2000r.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Zawsze mnie uczyli w szkole i na kursie na prawo jazdy a i w instrukcji obsługi jest napusane, że jak świeci kontrolka na czerwono, to zabrania się dalszej jazdy, należy się od razu udać do mechanika, jeżeli nie jesteś daltonistą, to wiesz co powinieneś zrobić...
Przed wszystkim sprawdzić ładowanie.

belcunmks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Zawsze mnie uczyli w szkole i na kursie na prawo jazdy a i w instrukcji obsługi jest napusane, że jak świeci kontrolka na czerwono, to zabrania się dalszej jazdy, należy się od razu udać do mechanika, jeżeli nie jesteś daltonistą, to wiesz co powinieneś zrobić...
Przed wszystkim sprawdzić ładowanie.
Brawo, dzięki za takie informację. Przecież wiem co oznacza czerwona kontrolka, opisałem problem jaki mam. Muszę tym samochodem pojechać i nie mogę go zostawić tu w Gdańsku u mechanika czy elektryka. Podjadę i sprawdzę u specjalisty.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
sprawdz czy jakis przewod sie nie poluzowal,mozesz tez wymontowac regulator I spojzec na szczotki moze juz sie koncza

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Brawo, dzięki za takie informację. Przecież wiem co oznacza czerwona kontrolka, opisałem problem jaki mam.
Jeśli chcesz uzyskać możliwie celny trop to zamiast się burzyć podaj przynajmniej markę, model i silnik - może wtedy da się wychwycić właściwy trop - bo np. w Fiaciku 126p to był standard... :cool:

belcunmks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Jeszcze mam pytanie odnośnie tych pomiarów. Ile taka usługa powinna kosztować? Bo już sam się trochę zorientowałem i prawdopodobnie do wymiany albo szczotki albo regulator. Tego i tak nie zrobię teraz a samochodem tak czy siak muszę jechać najwyżej będzie musiał mnie ktoś z rodzin holowanie. Jeśli taki pomiar ma kosztować więcej niż 50 zł to bez sensu bo za 50 zł to w pół drogi ktoś po mnie wyjedzie i przyciągnie.

ArtuRcHmal

Nowy
Punktów
0
Miasto
Toruń
Ja bym najpierw sprawdził pasek czy nie jest luzny, mimo tego ze go nie słychać pozniej alternator odkrecam i do regeneracji, z nim jade, "szczotki mogą sie kończyć, i odrazu łożysko wymienic

belcunmks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Cześć, już jest po naprawie samochód. Przejechałem te 170km bez problemów. Po przejechaniu 60-70 km kontrolka paliła się lekko na czerwono już cały czas bez względu na ilość obrotów. Ale całą drogę używałem tylko i wyłącznie świateł wszystko inne co pobiera prąd było wyłączone albo zminimalizowane do minimum. Jak dojechałem faktycznie akumulator był trochę rozładowany. Samochód odpalił jeszcze normalnie, ale jakby postał to pewnie już by nie odpalił. U siebie w mieście mechanik był umówiony na 7 rano w sobotę i naprawę zrobił w godzinkę. A przyczyną był regulator i szczotki od alternatora. Naprawa z częściami kosztowała 120 zł.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
pozdrawiam i wesołych świąt dużo zdrowia i jak najmniej problemów z autami :)

Do góry Bottom