• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Konwerter?

Patryk84

Nowy
Punktów
0
Witam koledzy, niestety dopadła mnie pewna przypadłość która niestety wskazuje na uwalony konwerter.
Moje auto to Mercedes E klasa, W212, 2010 rok, 250 CDI, skrzynia atomat 5.
Proszę obejrzyjcie ten filmik:
http://www.ecusupport.com/w212s.avi
Na filmiku widać, że przy każdej zmianie biegu następuje skok obrotów, dodatkowo wyczuwalne jest szarpnięcie całym samochodem. Co więcej jak wrzucę R to cały samochód dostaje delikatnych wibracji, silnik (chyba silnik) staje się głośniejszy a obroty zaczynają lekko falować.
Dodatkowo podczas jazdy gdy dodaję gazu słychać denerwujący dźwięk jakby terkotanie ale tylko i wyłącznie podczas dodawania gazu i tylko mniej więcej do 2 tys obrotów. Tu filmik z jazdy: http://www.ecusupport.com/w212.avi

Czy możecie mnie upewnić, że jest to wina konwertera? Chciałbym mieć pewność, zanim kupie nowy gdyż nie jest to tania zabawka a z wymianą jak wiadomo wiąże się wymiana oleju w skrzyni + jej wyjęcie także wolę mieć pewność zanim cokolwiek zacznę.

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
ja nie moge tych filmów otworzyć może dlatego ze na macbooku ale pytanie czy dla ciebie upewnienie sie ("chciałbym mieć pewność") to porada na forum? a z wymiana wiaze sie przede wszystkim obowiązkowa wymiana elektrozaworu. dodatkowo adaptacja która chwile trwa.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
daleko masz ma Białegostoku? ja po tych filmach nic nie jestem w stanie zobaczyć. nie czuje szarpnięcia ani nie wiem jak operujesz pedalem gazu podczas tej jazdy. powtórzę sie, ze trzeba star diagnoza wylaczyc lockup czasowo i zobaczyć co będzie

Patryk84

Nowy
Punktów
0
Jestem z Żyrardowa także do Białegostoku mam spory kawałek.

Dziękuję za chęć pomocy i Twój czas.

Pozdrawiam.

Do góry Bottom