• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Który 5w40 lepszy?

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Troche smieszne, raz lejesz syntetyk (Elf Evolution 900 NF 5W40) za chwile mineralny (Orlen 15W40) i na dodatek masz grata co ma problemamy z odpalaniem zima i na tej podstawie "na ucho" oceniasz oleje :)

Szczerze mowiac brzmi to jak z jakiegos forum fanboyow tasujacych sie olejami.
Autorze tematu, lej olej o odpowiedniej dla naszego klimatu klasie i przeznaczony do twojego samochodu, co spelnia normy producenta, w twoim wypadku VW 500.00/502.00 tak jak ci ktos w tabelce wkleil i tyle, zmienaj olej +filter co 10k i strzalka, nie ma sie co tasowac. Jest duzo oleji syntetycznych spelniajacych normy VW w cenie do 100 za 4-5 litrow. Na przyklad tak zjechany przez kogos wyzej total quartz 9000, lalem tez polski specol czy olej od K2 i nie widze wiekszych roznic, na pewno nie w pracy zdrowego silnika. Podstawa to specyfikacja i norma, nie marka, a najwieksza roznica w "glosnosci" bedzie wtedy jak po 15-20k kilometrow, albo kilku latach zmieni sie stary, zuzyty i utleniony olej na nowy...

Postawie teze, ze lepiej zmienic 2 razy tani olej (trzymajacy sie w normach) niz raz w tym samym okresie ten drogi. Co swieza oliwa to swieza, nawet najlepsze dodatki sie utleniaja. To samo dotyczy filtrow jesli jest to mozliwe oczywiscie. Nie ma co popadac w skrajnosci.
Osobiscie w samochodach z wkladem filtrujacym (na gorze silnika) zmieniam wklad co 5k podczas gdy sam olej co 10k.
Zakladam 2 filtrony za 18pln zamiast 1 mahle czy mann za 2x tyle. Co wiecej, filtron zaskakuje mnie jakoscia ostatnio, co widac po samym wykonaniu, dodatkowej siatce zapobiegajacej zgniataniu. Sprawdzilem wielokrotnie, ze filtr po okolo 5-6k malo juz co filtruje, wiekszosc oleju leci obejsciem.

Druga teza bedzie taka, ze dobrze jest zmieniac czasem marke oleju, bo maja rozne dodatki czyszczace i chroniace uszczelniacze. Jeden rozpusci to, drugi tamto, ogolnie bedzie czysciej. No moze poza castrolami, kto rozbieral silniki, albo zdejmowal pokrywe zaworow, ten wie jak silnik wyglada po dlugim uzytkowaniu castrola.

Nikogo nie przekonuje do swoich racji, moze ktos skorzysta z tego co napisalem, a moze nie. Marketing jednak dziala na wiekszosc ludzi i po togtogg zostal opracowany.
Przedstawiciel handlowy filtrona ? ;)

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
No ja nie wiem czy to taki grat,przy odpalaniu nawet podczas srogiej zimy odpala od strzala nie puszczajac zadnego dyma,obywa sie bez dolewek przez 15 tys km,spalanie na trasie przy 140 km/ h 4.6 l,no i jest absolutnie bezobslugowy,pompe wyregulowalem sobie sam ,lepiej sie zbiera niz 1.7 cdi kolegi,przy maosymalnym gazowaniu na postoju ma goracym silniku ciemno szary dymek pojawia sie dopiero przy max obrotach,szczerze?! Siada wszystkie nowoczesne szrociwo a przeciez nie mam kata,dpf,nie potrzebny mi zaden czujnik,egr itd.itp.znajomi mechanicy kreca glowami z niedowierzania,ale dbam o niego,zawsze czyste filtry,kolektor dolotowy,odma.Podobno dobry stary diesel powinien zarechotac przy odpalaniu i puscic czarnego dyma,bzdury,dobry diesel nie powinien dymic wogole,nawet przy rozruchu.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
No ja nie wiem czy to taki grat,przy odpalaniu nawet podczas srogiej zimy odpala od strzala nie puszczajac zadnego dyma,obywa sie bez dolewek przez 15 tys km,spalanie na trasie przy 140 km/ h 4.6 l,no i jest absolutnie bezobslugowy,pompe wyregulowalem sobie sam ,lepiej sie zbiera niz 1.7 cdi kolegi,przy maosymalnym gazowaniu na postoju ma goracym silniku ciemno szary dymek pojawia sie dopiero przy max obrotach,szczerze?! Siada wszystkie nowoczesne szrociwo a przeciez nie mam kata,dpf,nie potrzebny mi zaden czujnik,egr itd.itp.znajomi mechanicy kreca glowami z niedowierzania,ale dbam o niego,zawsze czyste filtry,kolektor dolotowy,odma.Podobno dobry stary diesel powinien zarechotac przy odpalaniu i puscic czarnego dyma,bzdury,dobry diesel nie powinien dymic wogole,nawet przy rozruchu.
Ale o co chodzi ?

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Nie k...wa, uzytkownik 6-ciu samochodow, troche sie tego w zyciu nazmienialem. Uzywalem wszystkich filtrow jakie ci przyjda do glowy lacznie z wynalazkami typu "sofima" i mam porownanie.
Wystarczy napisac że ..nie :)
Dobrze ze napisałes bo ja kompletnie niewiem który filtr zakładać ..dzieki za informacje ..;)

NinjaScroll

Początkujący
Punktów
1
Wystarczy napisac że ..nie :)
Dobrze ze napisałes bo ja kompletnie niewiem który filtr zakładać ..dzieki za informacje ..;)
W ten sposob masz pewnosc, ze nie jestem przedstawicielem handlowym, bo ich obowiazuje jezyk... :jimlad:

sofima nie jest zła.
Kupilem z pol roku temu filtr sofimy do bmw, wyciagam z pudelka, a tam tylko bibula i klej, kompletnie brak krazkow mocujacych z tworzywa z gory i z dolu, o wzmocnieniu w srodku nawet nie wspomne, nadlew z kleju tak zrobiony, ze bez przyciecia nie pasuje. Ok, przycialem, zalozylem i filtr zapchal sie po okolo 2000km (widze to po cisnieniu), po wyjeciu doslownie szmata. Tak dobra jest sofima. Kosztuje natomiast praktycznie tyle samo co dobry filter.

"a ja tam wale SUPEROL i SELEKOR i mam uśmiech na buzi ;)" - tez bym tak robil, tylko ze u mnie nawet 20-sto paro latki jezdza na syntetyku... bo tak zostaly zaprojektowane. Zmiana na mineralny bo stary i duzy przebieg to mitologia.

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
A cóż to za olej bo pierwsze słyszę?
A taki
A z R na końcu, to tylko do robura.

Do góry Bottom