• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Który interfejs wybrać?

dawid2040

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kuczbork-Osada

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Pierwszym tylko silnik obsłużysz, drugi ma szersze zastosowanie w grupie VAG (skoda, audi, seat, VW). Czyli ogólnie Qpa.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Możesz spróbować z Maxiecu dla marki suzuki i w jeep-ie silnik z darmowej OBDII.
Osobiście nie lubię tego fejsu ale w 150PLN trudno się zmieścić z jakimś sensownym sprzętem do wymienionych samochodów.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Oba w przypadku Twoich samochodów się nie sprawdzą. Uważam, że lepiej tą kasę wydać na inne przyjemności, lub zmienić markę samochodu na jedynie słuszną (niemiecką) i wtedy ten drugi znajdzie zastosowanie w diagnostyce.
Samochody z wypaśnymi silnikami wyższa półka cenowa a ty chcesz sprzętem w takiej cenie je ogarnąć. Nie każdy warsztat ogarnie diagnostykę tych samochodów posiadając dużo droższy sprzęt na wyposażeniu.

Ostatnia edycja:

dawid2040

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kuczbork-Osada
Jeszcze jeden znalazłem: https://viaken.pl/pl/skaner-obd2-autel-autolink-al319.html

Prosiłbym jeszcze o propozycję w cenie do 300zł. Pierwszego kupiłem z allegro jeden z najtańszych kabli vag (25zł) :) Okazało się że nie łączy się z żadnym autem :D (tak myślałem że w tej cenie nic dobrego nie będzie).
Proszę o sprzęt który jedynie by mógł zagwarantować że wyszuka kody błędu i ewentualnie je skasuje.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Za takie pieniądze nic nir znajdziesz.. ludzie sprzętem za 10 tys maja problem z jeepami.. a Ty za 300 zl chcesz? Odpuść

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Wyrzucasz $ w błoto. Ale to Twoja decyzja. Napisz co zdziałałeś tym fejsem myślę, że tyle samo co zakupionym wcześniej VAG-iem.

Ostatnia edycja:

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Jak się nie spodoba to chętnie odkupię to coś za 50zł :)

kuba201

Uczestnik
Punktów
1
Autelem pewnie kod błędu odczytasz i skasujesz lampkę mil. Ale nieraz wypadnie taką usterka której nie da się wykryć bez odcxytania livedaty. A tym autelem raczej tego nie zrobisz.

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Wziąłbym to raczej z ciekawości aby sprawdzić co to potrafi i w przeciwieństwie do autora tematu miałbym łatwiejsze samochody do diagnostyki bo nie ukrywajmy, że oba samochody które autor tematu ma do sprawdzenia nie należą do tych "mało wymagających".

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Gdyby miał renegade poleciłbym MES-a, bo w tym programie jego autor zaczął wspierać jeep-a ale na razie tylko tego o którym wspomniałem.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
A tylko dlatego, że autor to maniak włoszczyzny... A,że jeep to fiat to nie miał wyjścia...
Jeśli chodzi o MESA to polecam kontakt z Pawłem - autoryzowany dystrybutor mesa na PL : pmfactory.pl/

dawid2040

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kuczbork-Osada
Maniak włoszczyzny? :D 3 Mercedesy 124 i jeden 190 to maniak włoszczyzny ? :D

Jeep Grand Cherokee 2.5 TD
Chodzi mi o ten starszy model Jeep'a :)
Ale nieraz wypadnie taką usterka której nie da się wykryć bez odcxytania livedaty. A tym autelem raczej tego nie zrobisz.
Zrobisz, zrobisz :) Wejdźcie na przykładowy filmik z YouTube i tam są wszystkie funkcje opisane tego Autela w tym też livedata :) Przykładowy:

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom