• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupiłem minę- co teraz?

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
Kupiliśmy z bratem motocykl.
Od początku są problemy z odpalaniem. Tak jakby nie działało ssanie. Trzeba było trzymać gazem żeby nie zgasł. Pomiar kompresji. 3 i 9. Odpaliliśmy na jednym a w drugim manometr. Wydmuchał 6, dlatego w miarę jezdzi.

Minął zaledwie tydzień. Sprzedający twierdzi, że moto jezdzi OK więc wszystko jest OK. Kasy nie ma zamiaru oddać.

Mogą to być za ciasne zawory, albo cała głowica do śmieci.
Jak do dalej ugryzc?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Istnieje coś takiego jak rękojmia.
A jak masz w umowie, że stan Ci znany, to ręka w nocniku... Wiedziałeś co kupiłeś więc się bracie męcz i płać i płacz...

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jak nie masz wiedzy, to się bierze kogoś kumatego na zakupy.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jednak po czasie wyłapałeś... Dla speca od motocykli zero problemu ... Jak się kupuje jakikolwiek pojazd z silnikiem , przed odpaleniem wystarczy pomacać ,czy ciepły ;)

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Każda maszyna ma swojego klienta, kupiłeś motor nie sprawdzając nic poza tym że idzie 170 to do kogo masz pretensje zapewne podpisałeś że zapoznałeś się że stanem technicznym najarany i teraz są tego efekty.

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
Co za ludzie. Stan nie wzbudzał podejrzeń. Odpalał prawidłowo. Obroty trzymał równe. Wolne ok. Moc ok. Hałasów z silnika żadnych.
Że był ciepły to wiem. Wpadłem na to żeby sprawdzić przed odpalanie. Nie tylko z was takie pożalsięboże bystrzaki.
Miałem rozebrać na podwórku i sprawdzić ciśnienie??

W sumie mogłem wziąć któregoś z was i byś cię się zorientowali.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Prawnie, to tylko droga sądową z powództwa cywilnego jeżeli sprzedający się uprze na swoje w realiach to trzy wygrane na jedną przegraną że względu na zbyt długi okres posiadania przysłowiowego kota w worku powodzenia.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pięknie .. teraz pojechałeś po bandzie a strone masz ze naprawiacie motocykle :D:D:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Proponuję żebyś się skontaktował z jakąś uczelnią prawniczą- nie wiem czy masz u siebie takową- na takiej uczelni pełnią starze bezpłatne studenci i w ramach ,,praktyk,, myślę że oni ci to wyjaśnią najlepiej.
Miałem kiedyś podobną akcję jak twoja i tak właśnie postąpiłem. Po kontakcie z ,,cwaniakiem,, i wyjaśnieniu mu językiem prawniczym o co kaman okazało się, że rękojmia jednak jest ,,uwzględniona,,:D
Pomimo tego, że masz na każdej umowie formułkę o ,,wiedzy o stanie pojazdu,, itp to jest jeszcze pojęcie ,,wada ukryta,, lub ,,celowe zatajenie,, są to pojęcia dosyć szerokie:D

Tak na marginesie znajomość prawa jest przydatna w Polsce kraju (raju) różnej maści ,,januszy cebulaków byznesmenów,,:confused:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A ty myślisz ze na świecie są inne prawa i nie ma cebulaków ? Zawsze myslimy ze jesteśmy pępkiem świata i u nas jest najgorzej .:p:D:D:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Oczywiście Marku, że są inne prawa:D

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Zaproś rzeczoznawcę, zapłać mu, zaproś mechanika, niech przy rzeczoznawcy rozbierze silnik, zrobi zdjęcia opisze uszkodzenia i wysnuje swoje wnioski które będziesz już znał podczas oględzin. W sensie ewidentnie zabity motor usterka nie mogła powstać od momentu zakupu. Lub też inaczej. Z pozytywną dla ciebie opinią idziesz do prawnika, on pisze papierek do poprzedniego właściciela i już. Albo zwraca wraz ze wszystkimi kosztami, albo walisz do sądu i będzie miał tych kosztów jeszcze więcej. Trzeba mieć jednakże odrobinę kasy i pewność, że ziomek nie jest "bosym antkiem".

mczay

Początkujący
Punktów
0
Jeśli zdecydujesz się na naprawę motocykla, pamiętaj proszę o tym, aby dokonać tego wyłącznie przy pomocy części oryginalnych. Nie od dziś przecież wiadomo, że części oryginalne sprawdzają się zdecydowanie lepiej niż części zamienne.

globi-wan

Początkujący
Punktów
0
nie przesadzajcie. jak slysze ze są spece ktorzy twierdza ze sprawdza wszystko w aucie to ogarnia mnie smiech. (a sam z platnymi autodoradcami jezdzilem kiedys)

prawda jest taka ze nieraz nie da sie wyczaic wszystkiego . Ja dalem auto do obejrzenia pojechania dwóm mechanikom .jeden nawet mierzyl sklad spalin jechal autem nie wyczail ze auto nie ma kompresji odpowiedniej. drugi np wyczail sprzeglo a pierwszy nie. (sprzeglo bylo w takim stanie ze na 5tce auto stalo po puszczeniu sprzegla - nie gaslo).

teraz wyczailem brak odpowiedniej kompresji. podejrzewam uszczelniacze badz nawet gniazda. (wszyscy mechaniy ze jest ok ) a jak pomierzylem to kompresja wszedzie 10,5

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
to co to za auto było że skład spalin przy kupnie mierzyliście? z analizatorem do sprzedawcy pojechaliście?
brak kompresji to masz racje pewnie uszczelniacze:D co ja czytam:D

Do góry Bottom