• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno zestawu kluczy nasadowych i płasko-oczkowych.

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Powiedzcie mi jak sprawdzić ile grzechotka ma zębów, nie wiem czy to o to chodzi, ale gdy moja grzechotka pokonuje pełny obrót to grzechota 36 razy. Mówie o grzechotce 1/2 i 1/4.

Ostatnia edycja:

unadarek

Gaduła
Punktów
14
Po co pełny obrót ? Ja obracam o 1/4 np jak w zegarku od 12 do 15 - licze ile zębów, mnożę przez 4 i mam ilość zębów - 36 zębów to na tym odcinku ma 9 zębów - to określa też kąt - 36zębów ma skok co 10 stopni - a 72 zęby skok o 5 stopni

pawelx8x8

Nowy
Punktów
0
Witajcie!

Podepnę się pod temat. Na dniach mam zamiar zakupić zestaw podstawowych kluczy do domu. Będą używane do standardowych prac domowych oraz przy naprawie auta (wymiany filtrów, uszczelek, hamulce, wydech, paski, wahacze itp). Zestaw będę stopniowo poszerzał o nowe elementy. W stacjonarnym sklepie rzuciły mi się w oczy 3 zestawy (linki z aukcjami podaję tylko w celu podglądu zdjęć):

Proline - 188zł
http://allegro.pl/proline-zestaw-94el-kluczy-nasadowe-18794-i5075366769.html

Vorel - 202zł
http://allegro.pl/klucze-nasadowe-zestaw-94-cz-vorel-58682-i5014006382.html

Magnuson - 248zł
http://allegro.pl/zestaw-kluczy-magnusson-klucze-94-szt-walizka-i5061721474.html

Zestawy zawierają te same elementy. Ale chodzi mi o jakość... Moim zdaniem wraz ze wzrostem cen poprawia się jakość. Proline mają sporo opinii w internecie ale z tych trzech wyglądały "najsłabiej" w sklepie. Może dlatego że są błyszczące i optycznie sprawiają wrażenie tak jakby cieńszych. Mają też najsłabszą walizkę. Chciałbym żeby ten zestaw wytrzymał parę lat dlatego nie chcę popełnić błędu.

Wiem, że polecane są klucze Honiton - ale tak jak pisałem zakupu dokonuje w stacjonarnym sklepie, więc zamówienie przez internet odpada.

Z góry dzięki za opinie.

ramzes234

Bywalec
Punktów
0
pawelx8x8 z tego co podałeś to wybrałbym Vorela. Mam od nich kilka rzeczy i sprawują się bezproblemowo, zwłaszcza klucze płasko oczkowe. Ale najlepiej jakbyś poszukał Honitona.
W tym Vorelu grzechotki wyglądają tak jak w Honitonie.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jak chcesz mieć coś dobrego to po co kombinować jeżeli inni wciąż polecają honitona?
Wg mnie lepiej zamówić jeżeli nie ma w sklepie stacjonarnym, ale mieć lepszy sprzęt.

Swoja drogą to w castoramie widziałem zestawy honitona :)

unadarek

Gaduła
Punktów
14
Pogadaj w sklepie to pewnie ściągną i Honitona (teraz to nie problem)- nagadaj że rozbudowujesz przydomowy garaż i będziesz po narzędzia do nich wpadał to i zniżki ci dadzą - przynajmniej ja tak robię :)

Chodź te ostanie Magnuson też wyglądają na solidne - na stronce ich jest że maja dożywotnią gwarancje -ale jak się sprawuję to trzeba pewnie przetestować

Ostatnia edycja:

Unmade

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łowicz
Vorel jest najniższą linią produktów Yato więc chciał nie chciał Proline będzie lepszy mimo że szału wg mnie nie zrobi co do Magnuson'a gdzieś mi się o uszy obiło ale w ręku nie miałem więc ciężko mi porównywać z ww. mimo to wg mnie wzrokowo wygląda najlepiej.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk

Unmade

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łowicz
Jasne zgodzę się ;) A sprzedaje ktoś jeszcze TOYE? Bo z tego co kiedyś mi ich handlowiec pitolił zmienili nazwę i kolory na YATO żeby nie kojarzyła się tak do końca klientom.. :) Ale mogę się mylić rzecz jasna ;)

unadarek

Gaduła
Punktów
14
Jak przestawisz literki w TOYA to wyjdzie ci YATO :) - lepsza linia - tak jak STALCO i STALCO Prefekt, Proline i Proline HD, TPEX i Neo Tools- jak Bosch niebieski i zielony itd... produkty najtańsze do mu oraz produkty bardziej profesjonalne.

metalworks

SuperMechanior
Punktów
54
Nie spotykam się już z produktami Toya w sklepach, lata temu było jednak tego sporo i nie grzeszyły jakością. Yato miało być ich profesjonalną linia narzędzi i chyba dobrze, że skupili się na nich.

Unmade

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łowicz
Jak przestawisz literki w TOYA to wyjdzie ci YATO :) - lepsza linia - tak jak STALCO i STALCO Prefekt, Proline i Proline HD, TPEX i Neo Tools- jak Bosch niebieski i zielony itd... produkty najtańsze do mu oraz produkty bardziej profesjonalne.

no co Ty nie powiesz..

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
ja u siebie na warsztacie korzystam tylko z narzedzi YATO caly czas cos dokupuje to z yato. jezeli chodzi o klucze plasko oczkowe uzywam tylko COVALA. Śrubokręty, kleszcze roznego rodzajuz specjalistyczne zaciskowe klesze rozniez yato, bity yato. jedynego czego nie polecam zz YATO to lewarkow roznego rodzaju kupilem 2 zabki niskiprofilowe z yato i po miesiacu nawet nie padly oba.

Do góry Bottom