• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 1

zbyszek1637

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Rakszawa
mam problem z zamkiem centralnym i pilotem w renault laguna I klima tronik rok 1999. przestał reagować na pilota, po zamknięciu auta od wewnątrz przyciskiem do blokowania drzwi dioda świeci bez przerwy. natomiast gdy działał kluczyk ta dioda mrugała. natomiast przy kluczyku przy przyciśnięciu dioda cały czas mruga. co może być przyczyna? wsiadłem do samochodu przycisnąłem przycisk od centralnego trzymałem go do momentu aż się zamkną i otworzył równocześnie trzymając kluczyk przyciśnięty i dalej bez rezultatu.

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Dioda mruga po zamknięciu pilotem z kluczyka. Natomiast nie mruga po zamknięciu przyciskiem na tunelu - świeci ciągle. Wymienić baterie w kluczyku na pewne. Ponadto przy otwartych drzwiach kierowcy co się dzieje po przyciśnięciu pilota kluczyka. Jeżeli centralny zamknie drzwi i otworzy, to problem tkwi w dekoderze sterowniku CZ. Być może zimne luty.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Vitorio ma rację dekodery to słaby punkt w tych Lagunach. Ja do swojej znalazłem na szrocie dekoder z pilotem, zamieniłem kluczyk i chodzi. Mam też taką z 99 roku i ten sam problem ale szukam dekodera też z pilotem bo jest uszkodzony mechanicznie:)

zbyszek1637

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Rakszawa
Dzięki :)Gdzie znajduje się sterownik CZ i jak go sprawdzić ? A baterie już wymieniłem i dalej nic.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Wyjmij skrzynkę z bezpiecznikami,która jest na wysokości kolan kierowcy i pod nią, lewa strona siedzi czarna skrzynka to właśnie sterownik CZ. Najlepiej jak nie masz czym zdiagnozować to podstawić z drugiego auta ale najpierw ją obejrzyj i sprawdź luty:)

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Nie podstawi się samego sterownika/dekodera z innego pojazdu, ponieważ przypisany jest do VIN. Można natomiast uaktywnić czysty/nowy.

darek40

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
warszawa
jak nie ma czym pracować to nie naprawiam samochodów albo naprawiam w zakresie na który pozwala mi wyposażenie mojego warsztatu:rolleyes:

zbyszek1637

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Rakszawa
Wyjąłem sterownik, sprawdziłem wszystko, niby w porządku. W dalszym ciągu pilot w kluczyku nie reaguje. Nie wiem czy to ma coś wspólnego, po zakupie samochodu jeden kluczyk działał bez zarzutu drugi w ogóle nie reagował. Jaka może być jeszcze inna przyczyna?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ja zimnych lutów nie sprawdzam tylko od razu poprawiam

darek40

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
warszawa
a może kolega sprawdzi po kolei 1.zasilania na centralkę CZ 2.baterie w kluczyku,muszą na mierniku pokazywać ponad 3v 3.sygnał radio klucza -czy w ogóle coś nadaje 4.centralkę CZ czy podaje impusy na zamki z tego co opisujesz to wszystko jest niby ok tylko sygnał podawany przez klucz nie odpowiada sygnałowi przypisanemu tej centralce spróbuj wymienić baterie:eek:

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Dalej nie wiadomo czy:
Ponadto przy otwartych drzwiach kierowcy co się dzieje po przyciśnięciu pilota kluczyka
CZ reaguje na pilota. Przy otwartych drzwiach kierowcy CZ zamknie i natychmiast otworzy zamki.
Ponadto do przemycia płytka odbiornika w podsufitce i płytki pilotów kluczyków. Po tym zbiegu podać co się dzieje.

zbyszek1637

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Rakszawa
przy otwartych drzwiach przy przyciśnięciu na tunelu przycisku drzwi się natychmiast zamykają i otwierają.
czym czyścic najlepiej płytki w pilocie i podsuficie?

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
przy otwartych drzwiach przy przyciśnięciu na tunelu przycisku drzwi się natychmiast zamykają i otwierają. czym czyścic najlepiej płytki w pilocie i podsuficie?
Ponadto przy otwartych drzwiach kierowcy co się dzieje po przyciśnięciu pilota kluczyka

Do czyszczenia: CRC ELECTRONIC CLEANER

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Więc do dzieła. Płytka odbiornika i płytka pilota do czyszczenia. Po tym zabiegu zsynchronizować kluczyki.

de_never

Początkujący
Punktów
0
Witam. Przepraszam ze podpinam sie pod temat ale nie chce zakladac nowego. W mojej lagunce I pilot centralnego dziala tylko jak siedze w aucie i mam go blisko odbiornika CZ, beterie wymienilem w pilocie. Moze mi ktos powiedziec gdzie szukac przyczyny i co zrobic? z gory dzieki

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
Tylko dobre i pewne baterie. Ewentualnie zanieczyszczona płytka odbiornika i pilota.

Do góry Bottom