• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna II 3.0 v6 po wciśnięciu gazu strzela w ssący

freshmak

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie potrzebuję Waszej pomocy Pacjent Renault Laguna II z silnikiem 3.0 v6 czysta benzynka bez gazu. Mianowicie mój problem występuje tylko na zimnym silniku (pierwsze odpalenie z rana lub jak po stoi dłużej) po wciśnięciu gazu, silnik sie dławi nie wchodzi na obroty max 2500/3000 tyś. obrotów strzela w kolektor ssacy i przy okazji z wydechu wydobywa się bardzo intensywny nieprzyjemny zapach spalin (strasznie kwaśny)możliwe że katalizator???
Wystarczy że Renia poklepie sobie na biegu jałowym tak około 5 do max 10 min. gdy na bierze trochę temperatury, wchodzi na obroty elegancko nic nie strzela, żadnego dławienia i zapach też znika (bynajmniej nie czuję go)
Komp podpięty niestety błędów brak, cewki przekładane, świece sprawdzone normalnie ręce opadają

Dlatego kieruję się z pomocą do Was, jak to mówią "Co dwie głowy to nie jedna" liczę na jakieś podpowiedzi
Z gory serdecznie dziękuje

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Sondy jak chodzą?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Te ręce opadają...karwasz twarz ta jedyna...tak napisać mógłbyś jak byś kute 48 h przy niej siedział i nic nie znalazł.
Wywal kolektor to nie będzie miało w co walić.

freshmak

Początkujący
Punktów
0
Te ręce opadają...karwasz twarz ta jedyna...tak napisać mógłbyś jak byś kute 48 h przy niej siedział i nic nie znalazł.
Wywal kolektor to nie będzie miało w co walić.
A z kad wiesz ile siedziałem przy niej ??? Jeśli w ten sposób chcesz się dalej wypowiadać to po dziękuję Ci już za pomoc... Zawsze pod każdym tematem znajdzie się taki jak TY co dużo gada szkoda że nie na temat

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
może być katalizator ,czujnik temp silnika,sondy lambda wyżej pisali ,świece muszą być nowe bo na oko to nie sprawdzisz,katalizator sprawdzisz na stacji diagnostycznej .Wygląda tak to jakby silnik dostawał złą dawke paliwa na zimnym silniku

freshmak

Początkujący
Punktów
0
Spoko...będę obserwował temat w razie co jeszcze Ci coś podpowiem.:D
Obserwuj... Tylko zamiast wypisywać jakieś głupoty, wykazał byś sie wiedzą (o ile takową posiadasz) i pomógł ewentualnie doradził od tego jest to forum... A nie do głupich komentarzy

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Wiedzy nie posiadam ale po co jak mam w h.j pieniędzy to pierwsze mi jest nie potrzebne.
Wiem od czego jest to forum ..dlatego tu jestem.

freshmak

Początkujący
Punktów
0
może być katalizator ,czujnik temp silnika,sondy lambda wyżej pisali ,świece muszą być nowe bo na oko to nie sprawdzisz,katalizator sprawdzisz na stacji diagnostycznej .Wygląda tak to jakby silnik dostawał złą dawke paliwa na zimnym silniku
Kiedyś tylko w innym aucie miałem już przypadek że katalizator był śmietnik i spalina też była coś tego typu tylko mocy wiadomo nie było. A tu chwilę pochodzi za grzeje się odrobinę i "ogień" ...
Co do dawki paliwa na kompie parametry pokazywały że niby ok... Na rzeczywistych i na wymaganych różnicy praktycznie nie było. Auto fajnie odpala trzyma obroty na jałowym idealne ale tylko wciskam gaz i kaplica

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
ile silnik ma nabiegane?

wymień świece może wybiegane

Ostatnia edycja:

freshmak

Początkujący
Punktów
0
ile silnik ma nabiegane?

wymień świece może wybiegane
300 tyś. z kawałkiem
Jutro zmienię świecę na nowe i po sprawdzam cewki jeszcze raz. A co do tych śmierdzących spalin jechać sprawdzić katy czy zdemontować i samemu zadziałać z tym tematem

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
moim zdaniem to zła mieszanka ,katalizator ?ciężko powiedzieć ja bym pojechał na sprawdzenie ale nie stawiam na to ,bo jak leje paliwem to i katalizator na zimnym nie poradzi sobie zmień świece filtr powietrza i paliwa

freshmak

Początkujący
Punktów
0
moim zdaniem to zła mieszanka ,katalizator ?ciężko powiedzieć ja bym pojechał na sprawdzenie ale nie stawiam na to ,bo jak leje paliwem to i katalizator na zimnym nie poradzi sobie zmień świece filtr powietrza i paliwa
Ok na dziś dzieki śliczne, jutro zmienię świecę i filtr paliwa, filtr powietrza zastąpiony stożkowym więc ewentualnie wyczyszcze... Wieczorem sie odezwę na forum i napiszę czy poskutkowało czy dalej to samo

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
473
Miasto
PLE
Podejżyj temp. płynu chłodniczego jaką widzi sterownik na zimnym starcie pozatem manometr w rampe paliwową i pomiar na zimnym rozruchu i przy dodaniu gazu przez czas do rozgrzania silnika. Jak wiadomo przy rozruchu zimnego silnika jak i pracy na niefogrzanym silniku czas wtrysku się wydłuża co w parze z spadającą wydajnością pompy paliwa prowadzi do takich problemów.

freshmak

Początkujący
Punktów
0
Podejżyj temp. płynu chłodniczego jaką widzi sterownik na zimnym starcie pozatem manometr w rampe paliwową i pomiar na zimnym rozruchu i przy dodaniu gazu przez czas do rozgrzania silnika. Jak wiadomo przy rozruchu zimnego silnika jak i pracy na niefogrzanym silniku czas wtrysku się wydłuża co w parze z spadającą wydajnością pompy paliwa prowadzi do takich problemów.
Też to dziś zobaczę i odezwę się wieczorem

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Skąd wziąć manometr do zmierzenia ciśnienia paliwa ?
Następne pytanie będzie takie.

freshmak

Początkujący
Punktów
0
Skąd wziąć manometr do zmierzenia ciśnienia paliwa ?
Następne pytanie będzie takie.
Z kart to wyczytałeś?? "Wróżbita Maciej" powiem tak oszczędź sobie pisania takich tekstów albo piszesz na temat albo się najlepiej nie wypowiadaj....
Tak sie składa że troche wiedzy posiadam i nie zadaje głupich pytań i też nikomu pod tematem nie wypisuję takich bzdur....
To jest forum-mechanika czasami mam wrażenie że powinno nosic nazwe hodowla-januszy przez takich jak Ty....

i do tego w niedziele.
Widzę wsparcie tez dotarło..... Żal mi Was sie robi przychodzi Niedziela nie handlowa i wasze hobby na taki dzień to wejście na forum i pisanie śmieci pod tematami.... Pisz na temat albo oszczędź sobie

Do góry Bottom