• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lancia Delta 2009 2.0 Multijet Nie odpala

opona333

Początkujący
Punktów
0
Dzień Dobry,
Mam problem z autem jak wyżej, w samochodzie wystąpiła kolizja zaworów z tłokami i była naprawiana głowica, po złożeniu auto nie odpala. Problemem jest to że do listwy wtryskowej nie dochodzi paliwo (dosłownie susza, nawet kropli)
Co zostało sprawdzone:
-Rozrząd ustawiony na blokady
-Zawór sterujący na pompie dostaje napięcie ok 8v
-Jak się poda na zawór na chwilę napięcie to słychać jak pracuje, cyka
-Z jakiegoś powodu pompa w baku po włączeniu zapłonu podaje paliwo tylko przez jakieś pół sekundy
-Sterowanie przekaźnika pompy paliwa ma napięcie jakieś 8,5v
-Pompa w zbiorniku po ominięciu przekaźnika na krótko podaje paliwo jak oszalała, na desce pojawia się błąd coś w stylu nie działa blokada paliwa
-Po podpięciu pompy paliwa na krótko auto nadal nie podaje paliwa na listwe wtryskową i nie odpala.
-Czujnik wału działa, przy kręceniu rozrusznikiem widzi obroty
-Auto na plaka odpala i chodzi ale tylko do momentu w którym nie wypali go całego z dolotu, potem gaśnie.

Ktoś ma jakieś pomysły? Wszystkie wtyczki sprawdzałem 3 razy czy są wpięte i wszystko wygląda ok.
Maxiecuscan nie pokazuje żadnych błędów, o dziwo nawet jak odpinam kolejno różne czujniki. Za to sygnał z czujników normalnie odczytuje. To normalne?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Do pompy VC dochodzi paliwo?

opona333

Początkujący
Punktów
0
Do pompy VC dochodzi paliwo?
Rozumiem że pompa vc to pompa wysokiego ciśnienia? Jeżeli tak to w sytuacji kiedy pompą w zbiorniku steruje przekaźnik to idzie tam dosłownie półsekundowy strzał paliwa i dalej nic nawet jak kręcę rozrusznikiem. Jak podam 12v na gniazdo przekaźnika zasilającego pompe to zasuwa cały czas i paliwo do pompy dochodzi ale jest kierowane na przelew i przy kręceniu rozrusznikiem nadal nic nie trafia na listwę. Dodam tylko że auto normalnie pracowało do momentu przestawienia rozrządu i nie miało problemów z odpalaniem czy coś podobnego

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
No to może pompa vc stoi w miejscu?

opona333

Początkujący
Punktów
0
Przewodów nie da się zamienić w tym modelu bo zasilanie jest podpinane na szybkozłącze a powrót jest podpinany zwykłym przewodem zaciśniętym opaską. A pompa wysokiego ciśnienia jak może stać w miejscu skoro napędza ją rozrząd? Najbardziej mnie zastanawia dlaczego na sterowaniu przekaźnikiem pompy nie ma 12v a 8v. Uszkodzona wiązka? Tylko czemu jak podam 12v na wyjściu z przekaźnika to pompa w zbiorniku się włącza, pompuje dobre ciśnienie a auto i tak nie chce odpalić

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Popatrz na schemat co wisi jeszcze na linii przekaźnika pompy paliwa

opona333

Początkujący
Punktów
0
Tam jest edc16, przekaźnik pompy sterowany jest bezpośrednio z ecu i nie ma nic po drodze. Póki co udało mi się ustalić czemu auto nie pokazuje żadnych błędów. Okazało się że ktoś przy wycinaniu DPFu i EGRu wyłączył przy okazji tabele błędów więc komp nie miał za bardzo co pokazywać...

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Edc16... Walczyłem z autem na tym sterze... Błędów zero, łączył się z silnikiem i pozwolenia na odpal były... Jednak miejsce sterownika po całej diagnozie było za warsztaem w beczce na złom...

opona333

Początkujący
Punktów
0
Heh, temat rozwiązany. Po przywróceniu tabeli błędów pojawił się błąd P0651. Okazało się że w swoim geniuszu wpiąłem wtyczkę od czujnika ciśnienia na listwie do góry nogami (nie wiem jak to możliwe ale jakimś cudem się dało. Po podpięciu jak trzeba auto zapaliło bez problemu

Do góry Bottom