• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Land Rover Freelander 1 1998r. 1.8 16V 88kW

LOTON

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poniatowa
Mam problem z odpalaniem na benzynie zimnego silnika. Trzeba kręcić kilka razy aby zaczął cokolwiek gdakać. Poza tym nie mogę znaleźć filtra paliwa ( czy w ogóle to jest???)
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i uwagi.
Pozdrawiam.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
OBD tam jest? Czy jak w Polonezie, potrzebny jest jakiś średniowieczny program na DOS-a, którego prawdopodobnie nikt na Ziemi już nie ma?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Zrzuć to ze skarpy, bedzie taniej i łatwiej. Naprawisz odpalanie, zdechnie uszczelka pod głowica jak zwykle w K- series. W międzyczasie kątowka wiskoza i tylny dyfer.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Heniu ..można zająć się inną pasją ...o niższym poziomie masochizmu ...chyba że kogoś fascynuje Hardcore ...:D

:D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
Jeżeli nie spróbujesz, to się nie dowiesz...Wy się najebaliście przy takich tematach, to jesteście mądrzejsi o doświadczenie...dajcie chłopakowi spróbować... ;)
Automatyczne połączenie postów:

sławek do razu by ze skarpy zrzucał...pasje

LOTON

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poniatowa
Zrzuć to ze skarpy, bedzie taniej i łatwiej. Naprawisz odpalanie, zdechnie uszczelka pod głowica jak zwykle w K- series. W międzyczasie kątowka wiskoza i tylny dyfer.
Wiesz Sławek czym się różni KIEROWCA od szofera???
Odp. Szofer jedzie dopóki silnik pracuje a KIEROWCA bierze się za naprawę nawet w szczerym polu. Pozdrawiam i dziękuję za takie porady.
Ja należę do grupy KIEROWCÓW.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Od naprawiania aut jest mechanik. Zawód kierowcy mechanika istniał za komuny, a ta zdaje się upadła jakiś czas temu?

LOTON

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poniatowa
Tylko na zimnym ( ? ) ...na ciepłym problem nie występuje ?
No właśnie nie. Ja myślę że trzeba go gasić na benzynie może to pomoże przy rozruchu zimnego silnika.

Od naprawiania aut jest mechanik. Zawód kierowcy mechanika istniał za komuny, a ta zdaje się upadła jakiś czas temu?
Wyobraź sobie że jeszcze żadne z kilku moich wcześniejszych aut nie stało nawet 1 dzień w żadnym warsztacie.
Teraz nie ma mechaników tylko WYMIENIACZE.
Prawdziwych mechaników można policzyć na palcach jednej ręki.
Życzę Ci wielu lat bezawaryjnej jazdy.

Tylko na zimnym ( ? ) ...na ciepłym problem nie występuje ?
A tak przy okazji- to gdzie i jaki jest filtr paliwa Land Rover Freelander 1 1998r. 1.8 b+g

OBD tam jest? Czy jak w Polonezie, potrzebny jest jakiś średniowieczny program na DOS-a, którego prawdopodobnie nikt na Ziemi już nie ma?
Gniazdo OBD II zlokalizowalem ale nie mogę się z nim połączyć przez ELM327 ani innymi interfejsami które wpadły mi w ręce. Może trzeba zastosować inną procedurę ?!

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Ja myślę że trzeba go gasić na benzynie
A, to teraz dopiero raczył waćpan dodać, że tam jest LPG?
Gazem ci go zalewa, reduktor i wtryski do sprawdzenia. Taki z ciebie zajebisty mechanior, a taka oczywistość ci do głowy nie przyszła? Czy może jeszcze jakieś tajemnice nam zostawiłeś dla siebie odnośnie auta?

LOTON

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poniatowa
A, to teraz dopiero raczył waćpan dodać, że tam jest LPG?
Gazem ci go zalewa, reduktor i wtryski do sprawdzenia. Taki z ciebie zajebisty mechanior, a taka oczywistość ci do głowy nie przyszła? Czy może jeszcze jakieś tajemnice nam zostawiłeś dla siebie odnośnie auta?
Sorry ale chyba za długo jeździłem dieslem i takie oczywistości umknęły mojej uwadze. Krytykę biorę na klatę.

LOTON

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poniatowa
Krytyka swoje a auto nawet po zakręceniu gazu na butli nie chce odpalić na benzynie bez problemów. Cały czas tak samo ciężko.
Czy czas pracy pompy paliwa po przekręceniu kluczyka jest sterowany jakimś przekaźnikiem (Ale którym!!!)bo ciśnieniem to nie. Poza zbiornikiem paliwa też pracowała tylko kilka sekund i się wyłącza. Gdzie szukać przekaźnika pompy paliwa.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Sprawdź najpierw jakie ciśnienie masz na listwie, może regulator się kończy i słabo buduje. Albo przekręć na zapłon kilka razy przed próbą odpalenia.

LOTON

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poniatowa
Sprawdź najpierw jakie ciśnienie masz na listwie, może regulator się kończy i słabo buduje. Albo przekręć na zapłon kilka razy przed próbą odpalenia.
Spróbuję jeszcze tego ale po pierwszym włączeniu zapłonu gdy pompa paliwa pracuje, nastepny cykl pracy pompy następuje po kilkunastu sekundach od wyłączenia zapłonu. Tak że muszę te interwały zachować. Ale spróbować trzeba. Dzięki.

Patryk M.

Początkujący
Punktów
11
Tu nie chodzi o zakręcenie gazu na butli tylko o gaz który zostaję w reduktorze i przewodach pomiędzy nim a wtryskami. Jeżeli wtryskiwacze są zużyte/nieszczelne to lpg powoli dostaje się do kolektora dolotowego a przy kolejnym odpaleniu zalewa silnik tymże gazem, kreci aż nabierze świeżego powietrza po czym odpala.

LOTON

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poniatowa
Tu nie chodzi o zakręcenie gazu na butli tylko o gaz który zostaję w reduktorze i przewodach pomiędzy nim a wtryskami. Jeżeli wtryskiwacze są zużyte/nieszczelne to lpg powoli dostaje się do kolektora dolotowego a przy kolejnym odpaleniu zalewa silnik tymże gazem, kreci aż nabierze świeżego powietrza po czym odpala.
Gaz na butli zakręciłem a silnik pracował na benzynie kilka minut tak że na pewno nie dostawał benzyny i gazu jednocześnie. Pomimo tego jak ostygł to i tak ciężko palił na benzynie.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663

LOTON

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poniatowa
:D

odpal silnik, przełącz na gaz i zakręć ten zawór na butli. teraz poczekaj aż silni zgaśnie na zasilaniu gazem. będziesz miał pewność, że nie ma ciśnienia w reduktorze.
dopiero wtedy rób testy na zalewnie gazem.
Tak właśnie zrobiłem a odpalanie dalej ciężkie na zimnym silniku. Poza tym po zagrzaniu jazda na benzynie jest trochę nerwowa bo szarpie przy dodaniu gazu ale przynajmniej nie gaśnie na wolnych obrotach jak to się dzieje czasami na gazie. Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania.

Tak właśnie zrobiłem a odpalanie dalej ciężkie na zimnym silniku. Poza tym po zagrzaniu jazda na benzynie jest trochę nerwowa bo szarpie przy dodaniu gazu ale przynajmniej nie gaśnie na wolnych obrotach jak to się dzieje czasami na gazie. Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania.
Może być zbyt mało wydajny parownik? W końcu to 120kucy a mnie się wydaje że jest trochę mały na tę moc bo przy ruszaniu na LPG obroty spadają i potrafi zgasnąć na środku skrzyżowania.

Do góry Bottom