• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lanos 1,5 8 V wymiana rozrządu

jack200

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
Witam kolegów.
Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze rozumiem temat wymiany rozrządu i procedurę napięcia paska rozrządu w lanosie 1.5 8 V :
1. pompa wody wstępnie przykręcona
2. znaki na kołach rozrządu i wału zgrane
3. przykręcam nowy napinacz do bloku
4. blokuję napinacz bolcem 4,5 mm
5. zakładam pasek (zaczynam od wału korbowego przez napinacz pompę i dalej..)
7. pasek założony
8. wyjmuję bolec co zwalnia napinacz
9. ewentualnie koryguję znaki na napinaczu pompą wody.
10 dwa obroty wałem jak wszystko ok to znaczy znaki na kołach i napinaczu to skręcam i odpalam
Jeżeli coś pominąłem to proszę o podpowiedź i sugestię na co zwrócić uwagę przy wymianie.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Znak musi zgadzać się na wałku i wale. Regulujesz pompą - klucz 42 albo narzędzie specjalne. Prostszego rozrządu chyba nie ma...
Jak coś pójdzie nie tak to strat nie będzie...

jack200

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
Znak musi zgadzać się na wałku i wale. Regulujesz pompą - klucz 42 albo narzędzie specjalne. Prostszego rozrządu chyba nie ma...
Jak coś pójdzie nie tak to strat nie będzie...
Prostsze są w fiatach 8 zaworowych które robiłem wielokrotnie i zaznaczam że nie jestem mechanikiem tylko amatorem;). Chodzi mi głównie o to jak dobrze napiąć pasek tym napinaczem

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Jak nie ma znacznika na napinaczy to przyrząd specjalistyczny do pomiaru naciągu albo wyczucie w ręce. A zerknales przed demontarzem jak to jest ustawione

jack200

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
Jak nie ma znacznika na napinaczy to przyrząd specjalistyczny do pomiaru naciągu albo wyczucie w ręce. A zerknales przed demontarzem jak to jest ustawione
Na czucie w ręce ustawiałem w fiacie bo tam był napinacz w postaci zwykłego łożyska i zawsze było ok, tu ma znaki które muszą się zgrać mam wątpliwości co do jego mantarzu a konkretnie do punktu 3 i 4 z pierwszego posta, po prostu nigdy jeszcze takiego napinacza nie montowałem bo jestem amatorem niech mi ktoś to wytłumaczy jak kr. na miedzy:happy:

Ostatnia edycja:

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Robisz tak: Wałek na znak, wał ciut przed znakiem. Pasek ciach na koła - odwrotnie do wskazówek zegara, dociągasz pompą na znak na napinaczu - masz kreskę i strzałkę. Wtedy dociąga Ci się wał i tą ciutkę. Skręcasz i jest Si...

jack200

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
Robisz tak: Wałek na znak, wał ciut przed znakiem. Pasek ciach na koła - odwrotnie do wskazówek zegara, dociągasz pompą na znak na napinaczu - masz kreskę i strzałkę. Wtedy dociąga Ci się wał i tą ciutkę. Skręcasz i jest Si...
Do veet powiedz mi jeszcze, co z tym napinaczem jak go mam ustawić przed montażem paska czy mam go zablokować bolcem 4,5mm, zamontować pasek wyjąć bolec i ewentualnie skorygować pompą czy dobrze rozumiem. Jak zadaję banalne pytanie to się nie śmiej jestem tylko amatorem:happy:

Ostatnia edycja:

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
blokujesz go do założenia paska. Po założeniu wyciągasz trzpień i ustawiasz pompą na znak na napinaczu pilnując znaków na wale i wałku.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Tak to mniej więc wygląda jak na foto? Jak tak to tak jak post wyżej, ewentualnie Koło wału stoi a Koło rozrządu ciut w prawo tym razem zgodnie ze wskazówkami zegara

Załączniki

• download-1.jpg
    download-1.jpg
    4,4 KB · Wyświetleń: 8

jack200

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
blokujesz go do założenia paska. Po założeniu wyciągasz trzpień i ustawiasz pompą na znak na napinaczu pilnując znaków na wale i wałku.
Bardzo dziękuję kolegom za wytłumaczenie tematu już wszystko jasne na 100%
A jakiej firmy byście polecili rozrząd do tego silnika

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
contitech, ina, skf, bosch.
Tam nawet jak założysz sznurek od snopowiązałki to też pojedzie. W końcu to dajewoo...

Do góry Bottom