• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Leon 2 1.6 rud cayc brak grzania świec żarowych

Michał9393

Gaduła
Punktów
5
Miasto
lublin
Witam. Leon II 1.6 tdi CAYC mam problem z graniem świec żarowych, brak prądu na fajkach od świec. Komputer pokazuje błąd ,,moduł sterowania świec żarowych- stały". Przekaźnik świec pod skrzynką bazpieczników wymieniony na nowy i dalej to samo, kontrolka od świec po przekręceniu kluczyka zapala się i gaśnie, gdy silnik jest zimny to kontrolka świeci się dłużej a na ciepłym krócej. Co może być przyczyną braku prądu na fajkach?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Zakładając, że przekaźnik elektryczny załącza obwód elektryczny, to jeśli coś nie działa poprawnie, to albo ów przekaźnik albo materia która ma być tym przekaźnikiem przekazywana. Więc proszę weź próbnik zrobiony z pierwszej znalezionej pod ręką żarówki 12v oraz metra przewodu i sprawdź czy owa materia o której piszę jest dostępna w twojej instalacji. Jeśli nie to już wiesz czego szukać jeśli jednak jest to poszukaj tejże materii w obwodzie sterującym tymże przekaźnikiem.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Skracając wypowiedź Zimoon-a jeden musi być stały plus, gruby kabel, zapewne czerwony, tak sądzę.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Świece trzeba sprawdzić. Jak dwie spalone to przekaźnik nie załączy i wywali błąd pomimo że sam przekaźnik sprawny.
Te świeczki, to pewnie 4,5v.

Michał9393

Gaduła
Punktów
5
Miasto
lublin
Sprawdzałem prubówką w dance czy jest prąd po przekręceniu kluczyka i nic. Czyli jak świec a jest uszkodzona to nie załączyć przekaźnik?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Jak jest problem z grzaniem świec żarowych w silniku diesla, to się koorva świece sprawdza a nie ciśnienie spalin w kolektorze podnośnika tylnej klapy przez układ wydechowy za pomocą interfejsu z CHRL.

elektron1

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
zakroczym
a zdejmowales kostke z czujnika temperatury jak nie to zdejmnij i sprawdz prad na swiecach

Michał9393

Gaduła
Punktów
5
Miasto
lublin
Brak prądu na czerwonym przewodzie w kostce od przekaźnika, w skrzynce bazpieczników którą jest pod maską prąd jest ale nie ma w kostce.

Michał9393

Gaduła
Punktów
5
Miasto
lublin
Ciekawe jaka jest przyczyną że w kostce nie ma prądu jakąś przerwa w obwodzie czy śniedź.

elektron1

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
zakroczym
sprawdz bezpieczniki przy aku bo zeby zjadla sol przewod to ciezko to sa grube przewody ale jak bezpieczniki cale pruj wiazke przy aku

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Michał-dla mnie, to możesz sie motać z tym problemem do wiosny, mnie to dynda.
Wszystko wskazuje na to, że masz uwalone świece, i tyle. Może jedną, może więcej.
Twoje szukanie prądu można śmiało wyśmiać. Sterowanie grzaniem to nie gniazdko do lampki.
Mam pomysł-Idą święta, podłącz lampki choinkowe a bryka do mechanika.

Michał9393

Gaduła
Punktów
5
Miasto
lublin
Michał-dla mnie, to możesz sie motać z tym problemem do wiosny, mnie to dynda.
Wszystko wskazuje na to, że masz uwalone świece, i tyle. Może jedną, może więcej.
Twoje szukanie prądu można śmiało wyśmiać. Sterowanie grzaniem to nie gniazdko do lampki.
Mam pomysł-Idą święta, podłącz lampki choinkowe a bryka do mechanika.
Ha ha ha

Do góry Bottom