• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

"licznik na stole"

przemohh

Początkujący
Punktów
0
Miasto
JaskiniA
Podłączenie licznika, chciałem sobie "poskubac " jak sie za to zabrać? Krok po kroku na przykładzie. Szukałem na forum to w sumie nic nie znalazłem :)

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Wyprzedziłeś mnie z tematem bo sam pomału szykuje się do zabawy z licznikami, komfortem i jak uda mi sie załatwić to na stół pojdzie też jakieś radio z Vaga.
Tak w skrócie to musisz podłączyć zasilanie 12+, mase GND oraz komunikację z licznikiem.
Swoją drogą to jeżeli ktoś ma jakieś materiały które pomogły by mi w zrozumieniu co siedzi w eepromie licznika to byłbym wdzięczny.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Tak na tacy to nikt wam nie poda, do tego się dochodzi latami i czasami grubej kasy potrzeba aby sie czegoś nauczyć ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Doklkadnie tak , programatory , potem lutowniaca hot itp. i wiedza

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a co chcesz zrobić bez programatora ? jak sobie pomoc wyobrażasz ? ogolnie to tak , odczytujesz pamiec zmieniasz wartości w komórkach i masz .

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Tak na tacy to nikt wam nie poda, do tego się dochodzi latami i czasami grubej kasy potrzeba aby sie czegoś nauczyć ;)

Nikt nie mówi o podanie na tacy bo dokładnie zdaję sobie sprawę, że jest tak jak mówisz.

Natomiast bez programatora również idzie "coś tam" zrobić i nie chodzi mi o sprawy typu immo off bo pewnie większość tak myśli ale np zmiana podświetlenia licznika czy napis welcome podczas włączenia zapłonu, takie tam bzdety. Akurat te przykłady to można znależć w necie ale cały czas szukam czegokolwiek aby zacząć zabawę z epromem. Wiedzy takiej jak Wy to z pewnością nie zdobędę bo nie zamierzam się tym zajmować zawodowo a tylko tak ze swojej ciekawości i chęci pogłębiania wiedzy w wolny czasie.

Zdaję sobie też sprawę, że nie wszystkim wszystko idzie odczytać i że mogę uwalić licznik nawet podczas odczytu eepromu ale jestem na to przygotowany.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
pisałem ... programator ogólnie służy do zapisywania i odczytywania eeprom

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nikt nie mówi o podanie na tacy bo dokładnie zdaję sobie sprawę, że jest tak jak mówisz.

Natomiast bez programatora również idzie "coś tam" zrobić i nie chodzi mi o sprawy typu immo off bo pewnie większość tak myśli ale np zmiana podświetlenia licznika czy napis welcome podczas włączenia zapłonu, takie tam bzdety. Akurat te przykłady to można znależć w necie ale cały czas szukam czegokolwiek aby zacząć zabawę z epromem. Wiedzy takiej jak Wy to z pewnością nie zdobędę bo nie zamierzam się tym zajmować zawodowo a tylko tak ze swojej ciekawości i chęci pogłębiania wiedzy w wolny czasie.

Zdaję sobie też sprawę, że nie wszystkim wszystko idzie odczytać i że mogę uwalić licznik nawet podczas odczytu eepromu ale jestem na to przygotowany.
Konkretnie czego chcesz ?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
to są takie programatory do eepromu z klipsami?
nie wiem, muszę sprawdzić w walizce bo chyba mam to w x-tool(u) taka podstawka
w tablecie mam programator
nigdy mnie aż tak elektronika nie pociągała, ale w dobie współczesnych aut chyba też trzeba zacząć.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
sa klipsy ale roznie się to sprawdza , czasem wlutowany nie czyta a jaki programator tam masz ?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
aaa, oo, coś takiego...

jeszcze się tym nie bawiłem, może podpowiesz coś na jakimś przykładzie, a warto też sprawdzić sprzęt.
licznik jakiś używkę to nie problem...
napisz jaki najłatwiejszy na początek.
pastę też mam i gorące powietrze i szpilkę

tam z boku włożony jest taki wsad z podstawkami i miejscem do lutowania, wiem też że trzeba mieć specjalną lutnię..

Załączniki

• IMG_20160813_213404.jpg
    IMG_20160813_213404.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 32

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
no właśnie ty lubisz wynalazki, kupię jakiś zestaw staroć i wylutuję eeprom i zobaczymy co sprzęt pokaże, wezmę taki zestaw co w służbowe podłączę...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Heh... I co tam zobaczysz? W każdym liczniku przebieg zapisany jest w innej linii...
Jak chcesz to podrzuce ci 150gb samych wsadów i i tak połowa ludzi nie zrozumie o co chodzi.
Ale do sedna.
Ilekroć przeglądam alledrogo czy inne strony gdzie ludzie sprzedają sprzęt do liczników, śmieje się. Kupi to ktoś kto myśli, że opanuje wsad przez klips, podepnie się i pewnie od razu reklamacja...
Pamięci mamy tyle co liczników. Odczyt w układzie może być błędny. Ja robię takie rzeczy jedynie poprzez wylut, bo jest najbezpieczniej. Potem szybka zgadywanka gdzie i co i zmiana linijek.
W układzie nie raz dochodzi do spadków napięcia, coś nie styka etc.
Dla laików. Najpierw poczytajcie, kupcie jakieś edytory plików Bin, dalej zainwestujcie w dobry programator kilka k. I dopiero zacznijcie myśleć o takiej zabawie...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Heh... I co tam zobaczysz? W każdym liczniku przebieg zapisany jest w innej linii...
Jak chcesz to podrzuce ci 150gb samych wsadów i i tak połowa ludzi nie zrozumie o co chodzi.
Ale do sedna.
Ilekroć przeglądam alledrogo czy inne strony gdzie ludzie sprzedają sprzęt do liczników, śmieje się. Kupi to ktoś kto myśli, że opanuje wsad przez klips, podepnie się i pewnie od razu reklamacja...
Pamięci mamy tyle co liczników. Odczyt w układzie może być błędny. Ja robię takie rzeczy jedynie poprzez wylut, bo jest najbezpieczniej. Potem szybka zgadywanka gdzie i co i zmiana linijek.
W układzie nie raz dochodzi do spadków napięcia, coś nie styka etc.
Dla laików. Najpierw poczytajcie, kupcie jakieś edytory plików Bin, dalej zainwestujcie w dobry programator kilka k. I dopiero zacznijcie myśleć o takiej zabawie...
Przecież wstawiłem zdjęcie podstawki którą mam razem z diagnoskopem i wcale nie myślę robić cokolwiek klipsem tylko wylutować do podstawki i zobaczyć co pokaże diagnoskop bo ma taką funkcję. Nie zamierzam nic w tym kierunku robić dopóty dopóki nie ogarnę podstawki i co mogę...
nie przeczytałeś chyba wszystkich postów i nie widziałeś tego zdjęcia podstawki x-tool(a)
A na czym mam poćwiczyć? Na klienta samochodzie? Aż taki laik to nie jestem. A w BMW 7 z 2013 obdzwoniłem wszystkich z mojej okolicy bo chciałem szafę zrobić to jak powiedziałem jakie auto, na 5 profesjonalistów zrobił mi to tylko 1.Gość mocny, wiedział o co chodzi.
Nie miej ludzi za debilów, przepraszam i się nie obraź, ale od razu krytykujesz...

Do góry Bottom