• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

liniał krawędziowy do sprawdzania płaskości głowic/bloków

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Kiedyś opisałem jak po zdjęciu głowicy w 1.4 starym oplowskim, wżery na bloku były jak kratery. Głowica pewnie też krzywa, uszczelka się rozpadła i po odpaleniu fontanna ze zbiorniczka. Generalnie silnik złom. Ale klient jak to klient chciał tanio bo jeszcze pół roku i zlomuje ;)
To wziąłem szpachelkę i tu zaskoczenie, szary a nie czerwony silikon i wyrównałem powierzchnię. Nowa uszczelka na lekko zaschnięty silikon i jedziemy z koksem. Teraz jakoś mija dwa lata, a asterka jeszcze śmiga. Także nie pszesadzajmy z dokładnością bo pewnie tak dokładne to z fabryki nie wychodzi.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Kiedyś opisałem jak po zdjęciu głowicy w 1.4 starym oplowskim, wżery na bloku były jak kratery. Głowica pewnie też krzywa, uszczelka się rozpadła i po odpaleniu fontanna ze zbiorniczka. Generalnie silnik złom. Ale klient jak to klient chciał tanio bo jeszcze pół roku i zlomuje ;)
To wziąłem szpachelkę i tu zaskoczenie, szary a nie czerwony silikon i wyrównałem powierzchnię. Nowa uszczelka na lekko zaschnięty silikon i jedziemy z koksem. Teraz jakoś mija dwa lata, a asterka jeszcze śmiga. Także nie pszesadzajmy z dokładnością bo pewnie tak dokładne to z fabryki nie wychodzi.
To się udało, kiedyś silikonem kumpel wypełnienił kratery w głowicy i auto pojeździlo że dwa tygodnie
Jak użyjesz szyby na bloku , który jest jeszcze w samochodzie ?
Dotne szybę na wymiar? Chyba że kołki wystają z bloku :bookworm: :cool:

codipar1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Dziwi mnie że zrobiła sie taka g... burza z tego tematu, zapytałem czy liniałem 300mm ogarnę powierzchnię bloku/ głowicy na kilka razy. Dotychczas robiłem to suwmiarką która miała długość płaskiej krawędzi 160mm i tak czy siak między cylindrami pokazało nierówności. Ciekawi mnie czy naprawdę macie liniały po 600mm - bo się trafiło R6 z UPG.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Toomi ale gość to miał za pół roku zezłomować a piszesz że dwa lata już mija i astra chodzi ..szkoda teraz po remoncie się klientowi się z nią rozstać.:D

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
nie wiesz jak jest z chrupkami? na warsztacie ta sama historia co na skp, panie, za pół roku pod prasę idzie a muszę czymś jeździć.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Mam liniał krawędziowy 600 mm wurtha w normie DIN 00

Jak będziecie kupowali, kupujcie ze stali INOX - nierdzewka, zdecydowanie warto dopłacić i mieć spokój na warsztacie z rdzą... mój taki nie jest, ale ja używkę kupiłem, na moje potrzeby wystarcza...

600 mm bez problemu zrobicie silniki R6, do sprawdzenia na samochodzie bloku w poprzek mam drugi liniał - 15 cm.

Sprawdzenie dokładnie czymś innym niż z normą 00 mija się ogólnie z celem... teraz przy uszczelkach metalowych, płaskość musi być i błędów nie wybacza. Nie mówię już nawet o chropowatości - parametr R , który też się sprawdza...

Tabela tolerancji dla liniałów stalowych wg DIN 874​

Tolerancja przedstawia wartość odchyłki między najniższym i najwyższym punktem (w temperaturze + 20°C)
Tolerancja prostoliniowości (płaskości) w μm w różnych klasach dokładności

Długość w mm
± 2
00012Długość w mm
± 2
00
Liniały warsztatoweLiniały krawędziowe
500471221752
75069,517271002
100081221331503
1500-1729463003
2000-223758
2500-274671
3000-325483
4000-4271108
5000--87133

Na tym filmiku od erlinga świetnie to pokazali :

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
nie wiesz jak jest z chrupkami? na warsztacie ta sama historia co na skp, panie, za pół roku pod prasę idzie a muszę czymś jeździć.
Mnie już takie historie nie ruszajo, chcesz jeździć to jeździj, po co ci moja pieczątka? A tłumaczenia są różne, książkę można napisać, bo kobieta jeździ tylko do biedronki po zakupy, bo to auto w ogóle wcale nie jeździ, bo ABS mi nie potrzebny bo mi się nie załącza, bo wkoło komina, bo mam pęknięta szybę ale ona może pęknąć jak wyjadę za zakrętem, bo ja jestem umówiony do mechanika ale za tydzień, już zaraz się umawiam nawet przy panu zadzwonię i się umówię, bądź pan człowiekiem

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Bo mają ustawowy obowiązek załatwić te pieczątki.
Jeśli można wiedzieć powiedz mi jak to wygląda w twoim przypadku? Jedziesz na przegląd i masz niesprawne auto, usterki istotne i co wtedy?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Genius Reaction GIF
Wtedy jadę na przegląd bez samochodu :D
:eek: no geniusz

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Nic, jestem za, same profity, oszczędność paperu, paliwa, prądu, nerwów, lekarze badają ludzi online więc diagności też mogą
akurat oszczędność papieru nie, bo w dowód rejestracyjny trzeba włożyć dodatkowo jeden papierek (taki z napisem nbp)
diagności raczej nie przyjmują łapówek opłacanych kartą :D

Do góry Bottom