• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LPG do diesla, adresy warsztatow zakladajacych ceny i informacje.

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty
P

PogotowieSamochodoweUK

Witam, jako ze nie jako problem moj po czesci, ale i innym sie przyda; prosze abyscie pisali tu informacje do jakich aut, za ile i gdzie zakladaja LPG. Oczywiscie o DIESLU mowa.

Ja np chce zalozyc ''Podtlenek LPG'' do swojego TDI w celu podwyzszenia osiagow.

Czyli :
-Gdzie?
-Kto?
-Za ile?
-Jaka renoma?

Dzieki za pomoc Sebastian

P

PogotowieSamochodoweUK

NIe no u nich cena to jeszcze z czasow przed 3ma laty jak LPG do kopciucha wchodzilo. normalnie wiem ze zestaw montuja juz w granicach 3,500zl ale nie wiem gdzie dokladnie. Kto do osobowki zalozy lpg za 8k, ta instalacja nie jest tyle warta.Sama instalacja kosztuje okolo 1000zl, zalozenie kasuja niekiepsko.

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak, problemem HHO jest ogniwo pobierajace wiecej energii niz oddaje. To tak jak bys zapuscil silnik 12V i do niego podlaczyl alternator i aku. Pokreci sie dzien moze 2 i zacznie zwalniac i zwalniac i zwalniac az stanie.

HHO po za tym daje tyle co nic w porownaniu do LPG.

Jest jeszcze wtrysk przegrzanej pary wodnej (pomysl amerykanski z czasow IIws z ich mysliwcow) co daje dobry zastrzyk energii oraz spadek spalania nawet o 40%, ale niekomfortowe to w obsludze i nie odpowiednie do silnikow generacji PD i wyzej, jedynie wolnossace stare diesle moga na tym latac, mialem to w transicie, szedl jak burza i do tego palil zaledwie 3-4L/100km w miescie paliwa i okolo 7L wody.

RafalMechanik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
www.konwers.pl
Tak, problemem HHO jest ogniwo pobierajace wiecej energii niz oddaje. To tak jak bys zapuscil silnik 12V i do niego podlaczyl alternator i aku. Pokreci sie dzien moze 2 i zacznie zwalniac i zwalniac i zwalniac az stanie.

HHO po za tym daje tyle co nic w porownaniu do LPG.

Jest jeszcze wtrysk przegrzanej pary wodnej (pomysl amerykanski z czasow IIws z ich mysliwcow) co daje dobry zastrzyk energii oraz spadek spalania nawet o 40%, ale niekomfortowe to w obsludze i nie odpowiednie do silnikow generacji PD i wyzej, jedynie wolnossace stare diesle moga na tym latac, mialem to w transicie, szedl jak burza i do tego palil zaledwie 3-4L/100km w miescie paliwa i okolo 7L wody.
no co Ty sicemniasz... to po co producenci głowią się nad współczesnymi dieslami zamiast zrobić taki wtrysk?

P

PogotowieSamochodoweUK

Taki wtrysk pary wodnej nie ma racji bytu w turbodieslu, jedynie wolnossacy jak powiedzilem.
Poczytaj o tym.
NIe da sie przeskoczyc przegrzanej pary wodnej i intercoolera bo w nim by sie skroplila woda, a i w T nie ma podcisnienia w dolocie wyciagajacego produkt przegrzewania pary (czysty tlen i wodor w glownej mierze) ze spirali roboczej.

Problemem jest to ze moze to pracowac dopiero po zagrzaniu silnika do temp roboczej, musi przestac okolo 10 minut przed zgaszeniem silnika, trzeba recznie (ja mialem automatycznie) regulowac zalaczanie, wylaczanie i ilosc doprowadzanej wody do kolektora wydechowego.

Obecnie wolnossacych diesli nie ma wiec i porzucono tego typu rozwiazanie. Natomiast odpowiednikiem porownywalnym jest wtryskmetanolu w polaczeniu z woda;)

RafalMechanik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
www.konwers.pl
no ale jak bus palił 3-4 litry i miał choćby 70 KM to byłaby to ciekawa alternatywa dla dzisiejszych samochodów, którym daleko do 3-4 w mieście

P

PogotowieSamochodoweUK

Normalnie stare 2,5D palilo okolo (pod moja noga jezdzac na maxa oszczednie) 8-9L. Po paru usprawnieniach i zalozeniu wtrysku tak jak pisalem 3-4L (w zaleznosci od pogody bo wilgotnosc wtedy ma duzy wplyw przy przegrzanej parze). Nominalnie mial chyba kolo 70km al po wtrysku daje reke uciac ze mial ponad 80km bo mialem okazje przejechac sie 2.4TD 90km i moj staruszek szedl o niebo lepiej.

Obecnie szukam zadbanego egzemplaza takowego 2,5D max dlugi i max wysoki lub jesli nie znajde to chyba crafter lub sprinter.
Wolal bym staruszka bo mam pomysl na zupelne zautomatyzowanie wtrysku pary i oczywiscie opisal bym moje wykonanie tu na forum.
Jedyny warunek to deszczowka lub woda z jeziora zeby kamien sie nie osadzal w spirali roboczej bo ma ona srednice jak przewody hamulcowe bo i z nich tez jest wykonana.

U78

Nowy
Punktów
0
LPG House
ul. Klimeckiego 14
30-706 Kraków
Teren Centrum Targowego Chemobudowa

tel.: +48 (12) 383 40 09
tel.: +48 (12) 383 40 10

http://lpghouse.pl

Póki co mam od nich dwa zagazowane MANY TGA 400 18.400, przed instalacją oba spalanie ok. 35 l ON, po odpowiednio 25 l ON + 7,2 LPG i 25 l ON + 9 LPG. Przy kolejnych powalczymy o więcej.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak dobrze pojdzie to bede na jesien moze otwierał taki zakład instalacji LPG do diesla i Pb . wszystkimi informacjami jestem zainteresowany .

P

PogotowieSamochodoweUK

Jesli bedziesz taki otwieral to sie wstrzymam i zagazuje 2 diesle u ciebie a i klientow co raz podesle. Jest jeden wymog, sam wiesz jaki... musi byc dopracowane do perfekcji bo auta beda dlubane zas klient w razie problemow zniszczy mi opinie w regionie i zamkne warsztat.
Pieniadz bardzo dobry i to juz ostatni czas na zajecie sie tym bo powoli wszyscy sie czaja na to.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie wiem czy wiesz ale tez dzialam na forumie LPG i cos tam namieszałem .... mysle ze sobie dam rade nie uznaje druciarstwa .

P

PogotowieSamochodoweUK

A co tam namieszales? Kiedys tam czytalem ze podobno robili mondziaka TDCI na ktoryms warsztacie, i ktos robil jakas domowa instalacje na ktorej latal TDI i bez problemu jezdzilo po za tym ze regulacja manualna.

U78

Nowy
Punktów
0
Kolego jak z cena u nich? Robia osobowki?

Witam ponownie. Cenowo to szczerze mówiąc nie mało, no ja za te dwa many to 2x po kilkanaście koła musiałem wyłożyć, ale to niestety taki wydatek. Nie są najtańsi, widziałem tańsze oferty, ale lubię sobie wcześniej sprawdzić w jakich kto warunkach montuje i jakie są opinie, i podziękowałem za oszczędności rzędu 2 tysięcy żeby potem 10 dokładać do części...

Czy robią osobówki? W benzynie na pewno, bo widziałem. Na pewno też robią dostawczaki i generalnie DMC 3,5, bo monter się chwalił wynikami i że zainsteresowanie tym jest. Ja podejrzewam, że osóbówkę w dieslu by zrobili bez problemu, tylko że zwracać to się będzie długo... ale auto dostanie kopa, przynajmniej moje wózki dostały.

Z ciekawości zapytam jakie to autko?

P

PogotowieSamochodoweUK

2.5TDI audi allroad. Wierz mi chodzi glownie zeby osiagi wzrozly a nie z punktu ekonomicznego czyli TUNING a jak wiadomo modyfikacje nigdy sie nie zwracaja jesli sa pod katem mocy;)

Co do warunkow to nie do konca tak jest.... Ja dysponuje garazem ktory pieknem sie nie cechuje a korzystaja z moich uslug firmy z ciezarowkami, busami, 4x4 i osobowkami jak i rolnicy okoliczni czy firmy majace agregaty i rozne sprzety spalinowe.

Nawet nie mam windy;) A radze sobie bez zazalen.

Tak wiec podejzewam ze jak wszedl bys do mnie to bys wyszedl z szyderczym usmiechem nawet nie podejmujac dyskusji prawda?:D

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Pogotowie nie ciśnij chłopaka, niestety w wielu przypadkach tak jest że ocenia się najpierw po wyglądzie warsztatu, itp.

P

PogotowieSamochodoweUK

No mnie np nie stac na upiekszanie garazu ktory nie nalezy do mnie.
Wole zainwestowac w ksiazki I narzedzia;)

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
Pogotowie nie ciśnij chłopaka, niestety w wielu przypadkach tak jest że ocenia się najpierw po wyglądzie warsztatu, itp.
kwestia czasu w pl bedzie to samo co na wyspach cena wykonania bedzie sie liczyć a czy samochod naprawiony na podnosniku czy na ziemi to klienta to bedzie mało interesować :)

Do góry Bottom