• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lucas czy Samko?

*Monika*

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Żory
Witam!:)

Jak w tytule wątku.
Mam pytanie :p
Jakie kupić klocki do Renault Megane?
Dziękuję za wszelkie sugestie:)

Punktów
8
Miasto
Katowice
Moni!
Samko - tanie włoskie klocki kiedyś zakładałem, ale jak tanie to efekty akustyczne (piszczenie) od producenta gratis to kwestia czasu. Polecam TRW czyli Lukas takie ładne czerwone pudełeczka zaplombowane nalepką z hologramem. Najlepsze klocki wg mnie robi niemieckie ATE.
Sama będziesz te klocki wymieniać :) ?

*Monika*

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Żory
Tytusie!:)
Wiesz, chodzi o to, że nie wiem jaki mam system hamulcowy w aucie, jeszcze do tego nie doszłam.
Nie mam książki serwisowej, niestety. Zresztą nie wiem czy takie informacje byłyby w niej zawarte.
Jestem umówiona w sklepie tak, że mogę wziąć 2 komplety: do systemu Boscha i do Ate.
W zależności co okaże się po rozkręceniu koła, jaki mam ten system.....to później mogę zwrócić niepotrzebne klocki.
Czyli jednak Lucas.:)
W sumie różnica cenowa nie jest aż tak znacząca jak dla mnie.
W sklepie powiedziano mi, że Lucas jest z górnej półki, a Samko ze średniej, były jeszcze jakieś paści ;), no, ale bez przesady. Ja chcę trochę pojeździć i pożyć ;)
A klocki wymieni mi mój wujek, najlepszy mechanik na świecie :p;) Zawsze ma dla mnie czas i nigdy mi nie odmówił.
Sorry za szczerość, ale przynajmniej wiem co mam wymienione i poczucie, że jest porządnie zrobione.
Sam wiesz jak to jest :)

^Radek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
bmwe46blog.wordpress.com
Fajnie mieć takiego wujka, który nigdy nie odmawia. Z moim już nie jest tak fajnie :(, ale na szczęście sam również świetnie daję sobie radę :). Też nie polecam tanich klocków ze względu na te straszne piski!!!

P

PogotowieSamochodoweUK

Samco? Co to za szajs? Samco znam jedno, forma ktora robi swietne zamienniki wezy i laczek silikonowych. MOnia w twojej reni (zapewne cabrio) masz zestw lucasa. Wrzuc tam jakies klocuszki ATE, TRW czy Bosch i bedzie dobrze;) MOga byc tez Lucas, ale lucas to zadna wysoka polka, klocek jak klocek jak to sie mowi...

*Monika*

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Żory
Pogotowie, klocki mam już dawno wymienione. Pytałam z uwagi na swoją niewiedzę. Wiedziałam tylko tyle, że w moim samochodzie mogą funkcjonować dwa systemy hamulcowe: albo ate, albo bosch. Okazało się, że był ate, więc jak mogłam zmienić na boscha? Pomyśl maleńki.
:)
No, ale w każdym bądź razie dziękuję za zainteresowanie po terminie wymiany klocków.
To miłe.:D:p;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Eeeee..... ja mam u siebie zestaw hamulcowy ATE a wsadzilem tarcze i klocki EBC;)
W megance mojej sasiadki np jest wlasnie zestaw Lucas i tam pchalem Bosch z tad moja sugestia.

*Monika*

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Żory
PogotowieSamochodoweUK przy wymianie jakichkolwiek części w samochodzie, większość ma na uwadze zasobność swojego portfela.
Jak Cię stać na towary z górnej półki to się ciesz, może inni takiej możliwości nie mają.
Zresztą...tu nie chodzi o licytację, tylko o wymianę spostrzeżeń.
A ja niekoniecznie muszę się znać na wszystkim, nie?:p

P

PogotowieSamochodoweUK

Oj, Monia, nie potrzebnie sie poczolas urazona (bo takie mam odczucie) moze napisalem to zlym tonem.
Przepraszam Cie najmocniej.
Poprostu zrozumielem iz twierdzisz iz skoro zestaw hamulcowy jest np ATE to i klocki musza byc ATE....
Przepraszam jeszcze raz, nie gniewaj sie tam bo nie ma o co:p

P

PogotowieSamochodoweUK

Heeheheeh....bez matuska to bysmy sie tu jak emeryci czuli :D

*Monika*

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Żory
po kawie to jeszcze cisnienia dostanie nie powiem gdzie :D:D:D
I cała krew Mu odpłynie z mózgu i zemdleje?

;)

Do góry Bottom