• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lutowanie wiązki wtryskiwaczy piezo.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Hej, mam klienta z nissanem 1.5dci. problem taki, że po nagrzaniu auta, silnik przestaje pracować. Błąd to : usterka obwodu wtryskiwacza. Był już u kilku mechaników i wszyscy twierdzą że to wtrysk jest uszkodzony ale nikt nie podjął się naprawy. Auto trafiło do mnie i będę wyciągał wtryski i wysyłał do sprawdzenia/regeneracji. W międzyczasie zobaczyłem że kostki wtrysków są w tragicznym stanie. Nie miałem na miejscu innych jak od Audi A8 D3 4.2tdi. przelutowalem kostki (wiązka odpieta od kompa jak i od wtrysków) i wydaje mi się że po tej operacji jest jeszcze gorzej. Auto trzęsie podslczas przyspieszania i na wolnych obrotach :) kostki i kable od Audi są 2x grubsze. Będę wymieniał wiązkę na nową od kompa do wtrysków żeby pominąć lutowanie. Spotkał się ktoś z takim problemem?? Czy lutowanie kabli o innych przekrojach ma wpływ na działanie wtrysków piezo??

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Nie ma wpływu,według mnie problem z wtryskami piezo,tak one sie psują.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Nie ma wpływu,według mnie problem z wtryskami piezo,tak one sie psują.

Odp z opóźnieniem ale lubię napisać co pomogło :)
Otóż, wymieniono wtryski 4szt. I auto odżyło. Wszystko git :) aha, lutowanie wiązki nie powoduje żadnych błędów czy problemow

Do góry Bottom