• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Luz na kolumnie kierowniczej Leon 1m 1.6 16V

Radoslaw000

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Radom
Witam
Mam problem z luzami w kolumnie. Przy ruszaniu kierownica lewo prawo słychać stuki pod kierownicą. Przy jeździe na nierównościach również je słychać. Sprawdzałem Krzyżak i nie ma na nim luzu. Stuki są w górnej części kolumny, pod samą kierownicą.
Więc co lepiej z tym zrobić, wymiana kolumny na używkę , czy wymiana łożysk, jeśli w ogóle są wymienialne ?

SZLIFierz

Początkujący
Punktów
5
A maglownica i końcówki jak się mają? To żelastwo skręcone na śruby , niesie po calym nadwoziu. Zacznij od kontroli podwozia , nie wiele znam przypadków pojawiajacego się nagle zużycia kolumny. No chyba że nam czegoś nie powiedziałeś ? Auto jest po wypadku / skladaniu/ wizycie u mechanika czy tez kupiles takie czy może nagle się pojawiło? To bardzo ważne dla mechanika przed przystapieniem do jakiejkowiek diagnozy a pamietaj że tu auta ni ma jakoś pod ręką ;)

Radoslaw000

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Radom
Auto bezwypadkowe raczej na pewno. W moim posiadaniu od 6 lat. Te stuki pojawiły się jakiś czas temu. Wcześniej tego nie było.
Drążki i końcówki nie mają luzu. Mam luz na maglownicy i planuję ja wymienic, tylko nie wiem czy to może być przyczyną, bo u mnie te stuki słychać ewidentnie z górnej części kolumny przy samej kierownicy
Automatyczne połączenie postów:

U mechanika z tym nie byłem. Mówię na podstawie własnych oględzin

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Stuki mogą być przenoszone... Więc idąc tym tropem wyeliminuj luzy i dopiero wymieniaj kolumnę...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
łapiesz za kierownice na postoju i bujasz góra/dół. jakaś przekładnia może pomóc. jeśli jest luz na łożysku to da się go wyczuć.
magiel i zawieszenie wtedy nie ma nic do tego.

Do góry Bottom