• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

M43 bmw wymiana uszczelek rozrządu

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Pytanie czy do wymiany uszczelek pokryw rozrządu nr 16 i tej dużej metalowej nr 3 pod pompą oleju trzeba zwalać głowicę? Ponoć trzeba a inni twierdzą, ze da sie to zdjąć po wyjęciu misy olejowej i wszystko pojdzie od dołu. Nie robiłem jeszcze tego w tym silniku dlatego chce wiedziec na co sie przygotować

Załączniki

• IMG_0728.PNG
    IMG_0728.PNG
    483,4 KB · Wyświetleń: 68
Ostatnia edycja:

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Trzeba zwalać głowice, ile da sie zdjąc pompe oleju po demontazu miski to juz się tego nie zalozy zeby bylo dobrze.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
A ja dałbym sobie rękę uciąć że zmienialiśmy te uszczelki przy przekładce motoru i nie zdejmowaliśmy głowicy. No ale pamięć zawodzi.

A

Anonymous123

Nie robiłem takiego silnika kilka lat, ale swego czasu robiłem to masowo. Składanie od dołu do góry jest lepsze ale bez problemu idzie to zrobić od góry do dołu.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
A czy aby na pewno wymienialiście uszczelke pod pompa olejowa? Pokrywki rozrządu oczywiscie bez problemu mozna zrobić ale jak próbowałem założyc pompe olejowa wczoraj to ni cholery nie można tego złożyć, uszczelka nr 16 jest na tyle gruba ze nawet dociskanie z całej siły do głowicy pchając pompe od dołu nie daje rady założyć tego na wał korbowy a zakładając to tak na wprost uszczelka się przyszczypie

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
a co za problem masz przyjacielu mój drogi zrobić robotę porządnie jak bozio nakazał tylko kombinujesz ile na uszczelkę głowicy dołożysz 70 zeta

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Upg, śruby, planowanie, uszczelki kolektorów...

krzychu251

Początkujący
Punktów
2
Panowie samochód juz jest dawno temu zrobiony, po co odgrzewać kotleta
Czesc. Czy udało Ci się wtedy założyć uszczelkę pod pompę oleju bez odkręcania głowicy? czy jednak głowica poszła do góry

Panowie samochód juz jest dawno temu zrobiony, po co odgrzewać kotleta
Ja to ogarnełem też bez ściągania głowicy, wkleiłem dzień wcześnie uszczelkę nr16 , i żeby wsunać pompe na miejsce wślizgnełem po cieniutkiej bardzo szpachelce .

Do góry Bottom