Damianx999
Gaduła
Witam Serdecznie mam do was takie pytanie otóż w moim bmw m47n 150km miska już daje ostro.Jako,że miska to nie są cuda to nie było by problemu,ale zauważyłem wyciek też z pokrywy rozrządu dokładnie tutaj
https://zapodaj.net/c1be68e6aa15e.jpg.html
dokręcenie śrub pokrywy rozrządu nic nie daje bo się nie da.Dzwoniłem do nieautoryzowanego serwisu bmw powiedział typ co pracował w ASO,ze na tyle aut co się robiło ''e46'' nie spotkał się z wyciekiem z pokrywy rozrządu.. mówi,że to szczególny przypadek..
i sprawa ma się tak,że silnik pali nic nie hałasuje,ale uszczelkę wymienić o dokładnie tą:
https://zapodaj.net/191bbf2beebf6.jpg.html
to trzeba raz,że miskę zwalać,olej zlać(przelot 4tys km) pokrywę zaworów/wtryski,koło pasowe wału i dopiero pokrywa rozrządu i to początek.. bo dalej uszczelka metalowa jest za łańcuchem,trzeba mieć blokadę trzeba łańcuch zdjąć.. a wiadomo jeśli auto ma 15lat i przelot licznikowy 290tys + pewnie 100 więcej to ślizgi,łańcuch i napinacz idealne nie będą..
Myślałem by zrobić sobię miskę bo z niej jest wyciek fes.. a tam no widać,że zaczyna.. ale nie leje się nie wiadomo jak.Ale po co robić miskę.. skoro z pokrywy rozrządu bokiem będzie olej na miskę sobie leciał z góry tak jak na zdjeciu pierwszym.. i potem do pokrywy rozrządu znów miskę zwalać..
Generalnie potrzebne jest:
Łańcuch rozrządu febi (napinacz,dwa łańcuchy,ślizgi) febi ponoć oryginał bo ma logo bmw zeszlifowane 540zł
koło zebate dolne oe bmw 210zł
koło pompy wysokiego ciśnienia oe bmw 210zł
koło górne łańcucha rozrządu oe bmw 200zł
śruby wałków x2 oe bmw 50zł
Uszczelka pokrywy rozrządu(łączona z uszczelką pompy wody) oe bmw 55zł
Uszczelka termostatu oe bmw 40zł
Uszczelka miski olejowej erling 55zł
Uszczelniacz wału erling 44zł
Śruba koła pasowego wału oe 56zł
Uszczelki wtrysków duze i małe po 4szt bosch około 15zł
Uszczelka pokrywy zaworów erling 62zł
Olej 6l valvoline+filtr oleju=187zł
Płyn chłodniczy 7l prestone około 80zł
to jest pewne.Dzwoniłem do jednego warsztatu też to typ wycenił robotę z częściami na 3400zł bez oleju + bez płynu chłodniczego.Robota 1500zł reszta częsci.Z tym,że dla mnie to nie opłacalne.Ja wszystkie potrzebne części od a do z mogę mieć za 1800zł z hakiem... kwestia ceny roboty..
Ja np 2x łancuch febi(oe bmw)+napinacz+ślizgi kupię nowy za 525zł natomiast typ zrobił wycenę i za łańcuch policzył 660zł
to mi się nie uśmiecha po 100zł na co drugiej części wiecej dawać.Bo jeszcze mam kupione nowe wahacze przednie +tuleje meyle dałem 900zł +tarcze nowe za 440zł leżą i teraz włożyć w rozrząd 3500klocka to biorąc wartość z allegro e46 9-10tys to pół wartości auta mi wyjdzie...
dlatego sam nei wiem co zrobić i jak to robić.Gdyby nie uszczelka ta metalowa to nie ma co tykać tam.. do póki samo nie padnie.. bo nic się nie dzieje..ale wymieniając uszczelkę odsłoni się to co człowiek teraz nie widzi,że łańcuch pewnie ciut wyciągnięty itp
A też nie wiem jak z częsciami czy lepiej samemu wszystko kupić i zawieźć do zrobienia bo po takich cenach co ja mogę części wszystkie kupić oni mi takich cen na bank nie zrobią...
https://zapodaj.net/c1be68e6aa15e.jpg.html
dokręcenie śrub pokrywy rozrządu nic nie daje bo się nie da.Dzwoniłem do nieautoryzowanego serwisu bmw powiedział typ co pracował w ASO,ze na tyle aut co się robiło ''e46'' nie spotkał się z wyciekiem z pokrywy rozrządu.. mówi,że to szczególny przypadek..
i sprawa ma się tak,że silnik pali nic nie hałasuje,ale uszczelkę wymienić o dokładnie tą:
https://zapodaj.net/191bbf2beebf6.jpg.html
to trzeba raz,że miskę zwalać,olej zlać(przelot 4tys km) pokrywę zaworów/wtryski,koło pasowe wału i dopiero pokrywa rozrządu i to początek.. bo dalej uszczelka metalowa jest za łańcuchem,trzeba mieć blokadę trzeba łańcuch zdjąć.. a wiadomo jeśli auto ma 15lat i przelot licznikowy 290tys + pewnie 100 więcej to ślizgi,łańcuch i napinacz idealne nie będą..
Myślałem by zrobić sobię miskę bo z niej jest wyciek fes.. a tam no widać,że zaczyna.. ale nie leje się nie wiadomo jak.Ale po co robić miskę.. skoro z pokrywy rozrządu bokiem będzie olej na miskę sobie leciał z góry tak jak na zdjeciu pierwszym.. i potem do pokrywy rozrządu znów miskę zwalać..
Generalnie potrzebne jest:
Łańcuch rozrządu febi (napinacz,dwa łańcuchy,ślizgi) febi ponoć oryginał bo ma logo bmw zeszlifowane 540zł
koło zebate dolne oe bmw 210zł
koło pompy wysokiego ciśnienia oe bmw 210zł
koło górne łańcucha rozrządu oe bmw 200zł
śruby wałków x2 oe bmw 50zł
Uszczelka pokrywy rozrządu(łączona z uszczelką pompy wody) oe bmw 55zł
Uszczelka termostatu oe bmw 40zł
Uszczelka miski olejowej erling 55zł
Uszczelniacz wału erling 44zł
Śruba koła pasowego wału oe 56zł
Uszczelki wtrysków duze i małe po 4szt bosch około 15zł
Uszczelka pokrywy zaworów erling 62zł
Olej 6l valvoline+filtr oleju=187zł
Płyn chłodniczy 7l prestone około 80zł
to jest pewne.Dzwoniłem do jednego warsztatu też to typ wycenił robotę z częściami na 3400zł bez oleju + bez płynu chłodniczego.Robota 1500zł reszta częsci.Z tym,że dla mnie to nie opłacalne.Ja wszystkie potrzebne części od a do z mogę mieć za 1800zł z hakiem... kwestia ceny roboty..
Ja np 2x łancuch febi(oe bmw)+napinacz+ślizgi kupię nowy za 525zł natomiast typ zrobił wycenę i za łańcuch policzył 660zł
to mi się nie uśmiecha po 100zł na co drugiej części wiecej dawać.Bo jeszcze mam kupione nowe wahacze przednie +tuleje meyle dałem 900zł +tarcze nowe za 440zł leżą i teraz włożyć w rozrząd 3500klocka to biorąc wartość z allegro e46 9-10tys to pół wartości auta mi wyjdzie... dlatego sam nei wiem co zrobić i jak to robić.Gdyby nie uszczelka ta metalowa to nie ma co tykać tam.. do póki samo nie padnie.. bo nic się nie dzieje..ale wymieniając uszczelkę odsłoni się to co człowiek teraz nie widzi,że łańcuch pewnie ciut wyciągnięty itp
A też nie wiem jak z częsciami czy lepiej samemu wszystko kupić i zawieźć do zrobienia bo po takich cenach co ja mogę części wszystkie kupić oni mi takich cen na bank nie zrobią...