• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wycena naprawy bmw e46 m47n 150km 2004r wymiana uszcz.miski+pokrywy rozrządu

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam Serdecznie mam do was takie pytanie otóż w moim bmw m47n 150km miska już daje ostro.Jako,że miska to nie są cuda to nie było by problemu,ale zauważyłem wyciek też z pokrywy rozrządu dokładnie tutaj

https://zapodaj.net/c1be68e6aa15e.jpg.html

dokręcenie śrub pokrywy rozrządu nic nie daje bo się nie da.Dzwoniłem do nieautoryzowanego serwisu bmw powiedział typ co pracował w ASO,ze na tyle aut co się robiło ''e46'' nie spotkał się z wyciekiem z pokrywy rozrządu.. mówi,że to szczególny przypadek..

i sprawa ma się tak,że silnik pali nic nie hałasuje,ale uszczelkę wymienić o dokładnie tą:

https://zapodaj.net/191bbf2beebf6.jpg.html

to trzeba raz,że miskę zwalać,olej zlać(przelot 4tys km) pokrywę zaworów/wtryski,koło pasowe wału i dopiero pokrywa rozrządu i to początek.. bo dalej uszczelka metalowa jest za łańcuchem,trzeba mieć blokadę trzeba łańcuch zdjąć.. a wiadomo jeśli auto ma 15lat i przelot licznikowy 290tys + pewnie 100 więcej to ślizgi,łańcuch i napinacz idealne nie będą..
Myślałem by zrobić sobię miskę bo z niej jest wyciek fes.. a tam no widać,że zaczyna.. ale nie leje się nie wiadomo jak.Ale po co robić miskę.. skoro z pokrywy rozrządu bokiem będzie olej na miskę sobie leciał z góry tak jak na zdjeciu pierwszym.. i potem do pokrywy rozrządu znów miskę zwalać..

Generalnie potrzebne jest:

Łańcuch rozrządu febi (napinacz,dwa łańcuchy,ślizgi) febi ponoć oryginał bo ma logo bmw zeszlifowane 540zł
koło zebate dolne oe bmw 210zł
koło pompy wysokiego ciśnienia oe bmw 210zł
koło górne łańcucha rozrządu oe bmw 200zł
śruby wałków x2 oe bmw 50zł
Uszczelka pokrywy rozrządu(łączona z uszczelką pompy wody) oe bmw 55zł
Uszczelka termostatu oe bmw 40zł
Uszczelka miski olejowej erling 55zł
Uszczelniacz wału erling 44zł
Śruba koła pasowego wału oe 56zł
Uszczelki wtrysków duze i małe po 4szt bosch około 15zł
Uszczelka pokrywy zaworów erling 62zł
Olej 6l valvoline+filtr oleju=187zł
Płyn chłodniczy 7l prestone około 80zł

to jest pewne.Dzwoniłem do jednego warsztatu też to typ wycenił robotę z częściami na 3400zł bez oleju + bez płynu chłodniczego.Robota 1500zł reszta częsci.Z tym,że dla mnie to nie opłacalne.Ja wszystkie potrzebne części od a do z mogę mieć za 1800zł z hakiem... kwestia ceny roboty..

Ja np 2x łancuch febi(oe bmw)+napinacz+ślizgi kupię nowy za 525zł natomiast typ zrobił wycenę i za łańcuch policzył 660zł :) to mi się nie uśmiecha po 100zł na co drugiej części wiecej dawać.Bo jeszcze mam kupione nowe wahacze przednie +tuleje meyle dałem 900zł +tarcze nowe za 440zł leżą i teraz włożyć w rozrząd 3500klocka to biorąc wartość z allegro e46 9-10tys to pół wartości auta mi wyjdzie...

dlatego sam nei wiem co zrobić i jak to robić.Gdyby nie uszczelka ta metalowa to nie ma co tykać tam.. do póki samo nie padnie.. bo nic się nie dzieje..ale wymieniając uszczelkę odsłoni się to co człowiek teraz nie widzi,że łańcuch pewnie ciut wyciągnięty itp

A też nie wiem jak z częsciami czy lepiej samemu wszystko kupić i zawieźć do zrobienia bo po takich cenach co ja mogę części wszystkie kupić oni mi takich cen na bank nie zrobią...

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Ale czego oczekujesz?? Jak dla mnie jestes zwykłym gównojadem. Takich klientów gonie kijem. Skoro ci za drogo to rob sam. Albo sprzedaj auto jak Cie nie stać na jego utrzymanie. Kpl rozrząd za 550 pln. Brak słów.poza tym czesci wg twojej wyceny 1800, plus robota mechanika 1500 to razem 3300. Wiec czego ty chcesz??myslisz w ogole człowieku?

Ostatnia edycja:

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
kpl rozrządu za 550zł to dwa łańcuchy febi+napinacz+ślizgi.. wszystko oe bmw tylko logo zeszlifowane..
i do tego 3 koła zębate dwa po 220zł jedno 200zł i to jest komplet

jeżeli robota ustalona jest na 1500zł to ja mogę sam wszystko przywieść tak jak do mechanika.Kupie wahacze i proszę zamontować mi je tak samo tutaj.Inaczej to w ogóle nie opłacalne.

1500 robota 1800 częsci gdy kupuje je ja.. w innym przypadku typ policzył mi 3440zł i w dodatku bez oleju i bez płynu chłodniczego płyn 100 olej z filtrem 200.Na tyle co włożylem w auto +remont domu teraz to 200,300zł jest dla mnie ważne a nie,ze a 300 wiecej to nic.Za dużo wjeb.. w auto jest,żebym sobie mógł tak pozwalać dalej.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Jak dla mnie za robociznę w legalnym warsztacie to 1500 zł to śmiech. VAT,podatek i zostają grosze to raz. Dwa ze nie robie tak poważnych usług na częściach klienta bo nie wiem co za gowno zostanie dostarczone. A ja jako wykonawca musze dać gwarancje. Nie podoba sie but za bramę. Kogo obchodzi se remont domu zrobiłeś ? Wymień sam. Kup blokady, podnośnik Belkę do podwieszenia silnika, wynajmij hale zeby gdzies podnośnik postawić, klucze, frezy do gniazd wtrysków, prąd i działaj. Nie zapomnij jeszcze zapłacic podatku, vatu i zusu. Rozumiesz juz?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Raczej do serwisu e46 nie wpuszcza :) ale koniecznie zapytaj. Pewnie zrobią ci na ori częściach za 2 tys na gotowo. Tylko dlatego ze remontowales mieszkanie. Takie dobrodzieje beda. Takich jak ty kazdy normalny warsztat wysle na drzewo.

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
ja powiedziałem 3000tys to jest maks więcej nie dam.Gdzie wahacze..gdzie tarcze.. nie licząc,że dwumas od nowości jeszcze siedzi.. jak zacznę to wymieniać wszystko to przekrocze 2x wartość samochodu

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Raczej do serwisu e46 nie wpuszcza

No tu mógłbyś się zdziwić, bo zrobią to i cena będzie niższa od mojej. Tylko kolega forumowy Damianx wstydzi się pojechać do ASO zardzewialcem albo jest po prostu gupi.

to że sam szuka części to znaczy że że na bank gupi

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Najgorszy typ klienta. Nawet za 5 tys bym mu nie robił. Jest tylu normalnych ludzi na swiecie szkoda czasu na wampira energetycznego

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
ja mówię o serwisie nieautoryzowanym bmw.

Tak jak mówię 3000koła to jest maks i to informacja tylko dla mnie..jak w domu się dowiedzą 3 koła to mnie z torbami i tym autem wygonią.. w domu to maks 2200 można powiedzieć :) z tego względu,ze jest kasy w to ulokowane tyle,że lepiej faktury wyjeba.. bo teczka się ledwo zamyka :)

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Miałem trojkę i przez 2,5 roku wpakowałem ponad 10tyś. Przy sprzedaży nikt nie pytał czy oddać :/
Taki urok używanych samochodów także płać i płacz lub zamień na rower. No ew. na firmowe auto jak ja :cigar:

Do góry Bottom