• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Magiel ciąg dalszy plus prąd....

georgepk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Witam ponownie, wczoraj poruszyłem temat ciężko pracującej maglownicy i byłem bardzo miło zaskoczony natychmiastowym wręcz odzewem, dziękuję wszystkim zaangażowanym i pozdrawiam.
Tak jak pisałem wczoraj, wszystkie tropy sprawdziłem krok po kroku i okazuje się wszyscy szukaliśmy nie w tym kierunku...
Dzisiaj okazało się że moje wspomaganie jest "adaptacyjne" a czujnik zamontowany na maglu tuż przy główce, który wziąłem początkowo za część składową ESP jest po prostu zaworem regulującym ciśnienie wspomagania zależnie od prędkości.
Okazało się że brak jest prądu na wtyczce tegoż zaworu a gdy podałem na moment napięcie z akumulatora wspomaganie ożyło :)...
I tu moja prośba... może ktoś orientuje się co zasila zawór adaptacji maglownicy w Mercedes W211, jest to rzędowa szóstka w dieslu 3.2 rok prod 2004. Gdybym uzyskał podpowiedź gdzie dalej wiązką idą te dwa kabelki od zaworka oszczędziłbym sobie sporo zdrowia i czasu którego i tak każdy z Nas ma ograniczoną ilość na prucie całej wiązki.
Z góry dziękuję za pomoc, każda podpowiedź na wagę złota.
Pozdrawiam...

georgepk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Mimo wszystko ostatnio zadałeś mi do myślenia... także dzięki Toomii za podpowiedzi, moze ktoś się trafi kto przerabiał już ten temat to może nie będę pionierem...
Pozdro!

georgepk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Dzięki potędze internetu wiem już jak sterowany jest zawór maglownicy, jest to moduł ESP... ale gdzie to draństwo jest umieszczone w moim "Mecenasie" to już za nic nie mogę wygooglać... może ktoś, coś????

Ostatnia edycja:
Punktów
1
Miasto
Dziwnów
georgepk doszedłeś co to było?Mi jeden mechanik też wspominał o tych zaworkach ale czy to wszystko nie jest sterowane przez SBC? U mnie jak podpinam pod kompa nie ma żadnych błędów.

georgepk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Niestety, nadal nie zlokalizowałem modułu ESP który steruje siłą wspomagania. Brak czasu mnie rozłożył na łopaty. Myślę o podpięciu prądu na stałe z przekaźnika 87.

Punktów
1
Miasto
Dziwnów
Ja znalazłem jednego mechanika w Szczecinie muszę tam podjechać,bo sam myślałem żeby zmieniać pompę wspomagania lub maglownicę oddać do naprawy a on właśnie wspomniał o tym zaworku regulującym ciśnienie.Bo lubią padać w tych modelach,no zobaczę bo tak śmigać nie dam rady.
To mój pierwszy mieczysław i chyba już odpowiedni wiek przyszedł na takie auto ha ha bo jestem zakochany :)żona ma już zapowiedziane ,że odwołano wszystkie urlopy do 2021 roku bo tatuś robi auto na cacy :D

georgepk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Zanim ruszysz zaworek sprawdź czy napięcie na wtyczce jest, u mnie brak plusa a błędu żadnego podczas diagnostyki. Jeśli jednak okaże się zawór to będzie z górki bo jest ich zatrzęsienie w internecie. Powodzenia.

georgepk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
georgepk doszedłeś co to było?Mi jeden mechanik też wspominał o tych zaworkach ale czy to wszystko nie jest sterowane przez SBC? U mnie jak podpinam pod kompa nie ma żadnych błędów.

U mnie ponowna adaptacja czujników pomogła, okazało się ze czujniki były rozkodowane choć komputer nie wykazywał usterek. Wbrew pozorom ASO nie skasowało mnie zbyt mocno.

Do góry Bottom