• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Magneti- Marelli współpraca

krokody901

Bywalec
Punktów
4
Miasto
przemyśl
Witam!
Chcę się podzielić z koleżankami i kolegami informacją o uzyskaniu, po trwającej 4 miesiące korespondencji, "wyczerpujących" wyjaśnień o obsłudze i niezrozumiałym tłumaczeniu opisu działania urządzenia. Temat dotyczy rejestratora OBD-ROAD.
Po raz kolejny przypominam Panu, że ma Pan prawo do:

- zareklamowania urządzenia wysyłając go do Działu Reklamacji (po uprzednim wypełnieniu formularza)

- zwrotu urządzenia do dystrybutora u którego zostało zakupione

Oprogramowanie Rejestratora jest stworzone w znanej Panu postaci i tego nie da się już zmienić.

Nie ma także możliwości zmiany (aktualizacji) tłumaczenia ponieważ wersja 7.10 jest ostatnią stworzoną przez producenta.

Firma Magneti Marelli Aftermarket sprzedała ponad 1000 sztuk OBD ROADa i jeszcze nikomu nie sprawiało ono problemów (poza kilkoma przypadkami związanymi z komunikacją urządzenia z komputerem).

Kończąc temat proszę o zastosowanie się do jednej z dwóch propozycji przedstawionych na początku tej wiadomości.

Proszę także o zaprzestanie wysyłania maili do Pana Marka Burasa, który jest Dyrektorem tej firmy i ma ważniejsze sprawy do rozwiązywania – od tematów takich jak ten jestem Ja i pozostali pracownicy firmy.

Ciekaw jestem czy ktoś z kolegów jest w stanie wyjaśnić mi tekst: Zawór.prze.bez reg.podst. lub czym różni się Obciążenie silnika od Obciążenia silnika - takie dane zbiera to urządzenie. Może jest na forum ktoś z wspomnianych 1000 klientów co posługuje się tym urządzeniem i potrafi go w pełni wykorzystać.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
to faktycznie , niewypał był
w sumie.... nikt tego u nich nie ukrywał

krokody901

Bywalec
Punktów
4
Miasto
przemyśl
Witam! Dziękuję za propozycje. Niemniej myślałem że uzyskam odpowiedź od kogoś kto tym OBD-ROAD się posługuje. Wg mnie ma to G....no zaletę dla której je kupiłem - zarejestruje błędy w czasie jazdy, podczas normalnego korzystania z pojazdu. Jest pomocne do wyłapania błędów "złośliwych" takich które ciężko jest zarejestrować w warsztacie lub na jazdach próbnych. Mogę powiedzieć że w tym zakresie spełnia moje oczekiwania.
Natomiast brak chęci pomocy ze strony przedstawiciela producenta to jest w mojej ocenie problem. Ja nie prosiłem o zmianę oprogramowania lecz o wytłumaczenie niezrozumiałych określeń. Odsyłanie mnie z tym do serwisu uważam za zwykłą spychologię. Może jestem ciężko kapującym w końcu 1 na 1000 to normalne. Niemniej widać że tych 999 nie bardzo chce się podzielić swoją wiedzą a na to liczyłem.
Przypominam o co mi chodzi - czy ktoś z kolegów jest w stanie wyjaśnić mi tekst: Zawór.prze.bez reg.podst. lub czym różni się Obciążenie silnika od Obciążenia silnika - Pracownik Magneti Marelli to napisał i sam chyba zapomniał co to znaczy. Jak widzicie z cytatu korespondencji mam spadać i D....py nie zawracać.
Może jednak ktoś pomoże?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jedyne co mogę zaproponować to zmiana języka na angielski - jeśli masz taką opcję.
Wszelakie tłumaczenia na polski brzmią gorzej niż bełkot pijanego chińczyka próbującego coś po polsku wytłumaczyć... :D:)

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Dla MM robią testery włosi. ...nie pamiętam nazwy ;ale jest więcej info
u nich na stronie i dział techniczny dużo lepszy.
Musisz googlowac. ..
Jak mi się tester zdupil ,to po naprawie omomierz pokazywal pierdoly
Od nich w końcu dostałem kalibracje, tu nikt nie wiedział jak to się robi

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
My i tak jesteśmy zawsze wypierdkiem europy, nawet z ruskimi się liczą.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Nie do końca ...centrala Magnetti u nas
jest na całą Europe wschodnią

Mierzy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdzieś w środku Polski
Zawór.prze.bez reg.podst - zawór przepustnicy bez regulacji podstawowych
Jedno obciążenie silnika podawane jest procentowo drugie w wykresie
Jaki soft dostałeś "rozczytania "zapisów?

krokody901

Bywalec
Punktów
4
Miasto
przemyśl
Witam! Dziękuję za informacje. Posługuję się OBD-ROAD Ver.7.10. Używam kość w różnych własnych pojazdach. Może wiesz czy to ma tak działać, niezgodnie z informacją od producenta, po wywołaniu dowolnego pojazdu z listy wyświetla się lista możliwych do sczytania sygnałów za każdym razem taka sama. Producent określa że dla każdego z pojazdów powinny się uaktywnić tylko pozycje możliwe do sczytania. Ja, żeby określić aktywne, musiałem wybierać kolejno z listy i dopiero po podłączeniu kości do pojazdu i zarejestrowaniu danych mogłem odczytać te które się zapisały. Błędy z trasy zapisuje tylko raz - nie zdarzyło mi się aby na jednej trasie zarejestrowało błędy w innym momencie - jak rejestruje to tylko raz. I jeszcze jedno: brak możliwości odczytania błędów z Renault Thalia 1,4 8V - np.: P217A, P0D5A.

Do góry Bottom