• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Masa powietrza 1.6 hdi 112KM

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Dzień dobry. Jestem posiadaczem Peugeota 3008,silnik 1.6hdi 112KM.
Od jakiegoś czasu podczas przyspieszania autem słyszę szum powietrza, jakby była gdzieś dziura w dolocie. Auto nie dymi, nie ma błędów po podpięciu kompa, jednak podczas przyspieszania nie ma tej mocy co wcześniej. Sprawdziłem jednak dolot węże są całe oraz wymieniłem intercooller. Zauważyłem też, że czasami przy jezdzie stała prędkością 80-100km/h czasami szarpie autem, przy jezdzie prędkością autostradowa nie ma problemu. Po podpięciu komputera, uruchomieniu silnika i prędkości obrotowej na biegu jalowym(830obr)widzę że masa powietrza wartość odniesienia wynosi 233mg/wtrysk natomiast masa powietrza 391mg/wtrysk.Nie wiem czy tak powinno być, proszę o pomoc. Z góry dziękuję i życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku.

Załączniki

• IMG_20240102_120446.jpg
    IMG_20240102_120446.jpg
    3,3 MB · Wyświetleń: 25

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
jakby była gdzieś dziura w dolocie.

więc sprawdź dokładnie

masa powietrza wartość odniesienia wynosi 233mg/wtrysk natomiast masa powietrza 391mg/wtrysk.

nie pamiętam dokładnie, ale sprawdziłem:
W silniku Diesla współczynnik ten teoretycznie wynosi 14,6:1, ale jego zastosowanie w praktyce oznaczałoby znaczne ilości sadzy i czarny dym ulatujący z wydechu. Dlatego też jednostki zasilane olejem napędowym pracują na mieszankach znacznie uboższych, wahających się od 17:1 do 29:1 pod obciążeniem i nawet 145:1 na biegu jałowym

a ty masz 1,68:1 nawet nie wiem czy to by się zapaliło w takich proporcjach ;) najprościej tłumacząc: wiaderko diesla i prawie 2 wiaderka powietrza :D
coś źle odczytujesz.

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Dołączyłem zdjęcie tych wartości i tak pokazuje komputer,podczas pracy na biegu jałowym. Faktycznie czasami jest mały problem z odpaleniem. Dziury w przewodach dolotu nie ma chyba, że moze gdzieś na podcisnieniu. Ciężko to jednak sprawdzić podczas pracy silnika diesla.
Automatyczne połączenie postów:

Może jakiś czujnik jest uszkodzony, który odpowiada za te wartości jednak nie wywala żadnego bledu.

Do góry Bottom