• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 3008 II HDI 2.0 - Drgania / szarpanie

akobus

Początkujący
Punktów
2
Peugeot 3008 2019 r. Blue HDI 2.0 180KM.
W aucie robiony był remont silnika (strzelił pasek rozrządu po źle włożonej pompie CR). Po remoncie przejechałem już 20 tys km bez żadnych problemów.

W ostatnim czasie zacząłem odczuwać nagle dziwne wibracje podczas jazdy z większą prędkością i podczas przyspieszania. Nie są to wibracje jak w przypadku niewyważonego koła lecz wyczuwalne drganie lub szarapanie całego pojazdu. Drgania najbardziej czuć podczas jazdy z równą prędkością na 8 biegu (skrzynia EAT-8) lub podczas spokojnego przyspieszania. Nie czuć natomiast lub nie są aż tak widoczne podczas mocnego przyspieszenia lub hamowaniu silnikiem.

Po przeanalizowaniu objawów zacząłem od sprawdzenia przegubów wewnętrznych i nie ma tam zauważalnych luzów oprócz wyczuwalnego ruchu kielichów przy skrzyni biegów. Pojechałem z tym do warsztatu i na podnośniku i podważeniu koła rzeczywiście kielich ma minimalny luz ale na łożysku w skrzyni. Sprawdziliśmy z mechanikiem innego Peugota na podnośniku obok z tym samym silnikiem i skrzynią i luz / ruch kielicha był ten sam.

Znalezione zostały zerwane tuleje wahacza i zostały wymienione na nowe co miało być pierwszym krokiem w analizowaniu problemu. Po tym sprawdziłem też całe zawieszenie na stacji diagnostycznej. W zawieszeniu wszystko jest jak w nowym aucie. Opony zostały właśnie zmienione na letnie i wyważone koła.

Problem nie ustąpił i chcę zabrać się za jego wyeliminowanie bo autem jeździ się bardzo nieprzyjemnie.

Moje dwa typy to:
1. Przeniesienie napędu - albo jednak półosie albo skrzynia biegów ( niedawno wymieniałem też olej)

2. Układ wtryskowy - zastanawiam się, czy jakiś przypchany lub uszkodzony wtrysk mógłby powodować takie objawy (przy spokojnej jeździe, ruszaniu - nic nie czuc)

Prośba o pomoc w diagnostyce i naprowadzenie na dobry trop.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Musiałbyś pokazać, jak to drga...
Czy to tak bardziej drga, czy raczej trzęsie...czy szarpie...bo jeszcze są takie czkawki lub lekkie zajączki.
Może po prostu wibruje.
Rozumiesz?
Automatyczne połączenie postów:

Tec2000 na dobry początek :D

akobus

Początkujący
Punktów
2
Jest mi to ciężko opisać.

Podczas jednostajnej jazdy czuć na całym aucie, przenoszone też z siedzenia na kierowce i pasażerów nieregularne drgania, takie jakby jechało się po nierównej jezdni z małymi dziurami lub jakby jechało się autem w dużym wietrze. Nie jest to jakieś jednostajne, rezonowane drganie.

Kiedy przyspieszam, np ze 100 do 120 ale nie jakoś gwałtownie, wtedy te same lub podobne drgania czuć mocniej i bardziej regularnie. Przy mocniejszym depnięciu tego nie czuć. Generalnie czuć to najmocniej przy jeździe poniżej 2 tys obrotów co jest normą w tym aucie bo przy 120km/h na 8 biegu obroty sa niskie.

Dziś przejechałem specjalnie 60km autostradą żeby dobrze to przeanalizować. Przy hamowaniu silnikiem też to czuć ale tylko jeżeli obroty nie wchodzą na wysokie.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
A jak skrzynia biegi zmienia normalnie bez szarpnięć?

akobus

Początkujący
Punktów
2
Tak, skrzynia działa bez zarzutów jeżeli chodzi o zmianę przełożeń. W zasadzie jest tak jak od nowości.

Wcześniej miałem wrażenie, że dzieje się to przy jeździe tylko na 8 biegu ale wczoraj testowałem na M-anualu i na niższych biegach też ten problem występuje o ile obroty (lub moment obrotow) są w miarę niskie.
Automatyczne połączenie postów:

Dodam jeszcze, że przed wystąpieniem tych drgań samochód był w warsztacie w celu wyeliminowania ciężkiego odpalania.

Podczas diagnozy okazało się, że rorząd podczas naprawy silnika nie był ustawiony idealnie i konieczne było przestawienie o jeden ząbek paska aby punkty się zgadzały.

Odpalanie lekko się poprawiło (prawdziwy problem znalazłem sam - rozwiązanie w moim innym wątku), ale miałem wrażenie, że po tej korekcie silnik lepiej pracuje i szybciej wchodzi na obroty.

Po kilku dniach albo „efekt placebo” się skończył albo silnik wrócił do „normalnej” pracy - zgrywa mi się to z początkiem występowania tych drgań ale tutaj nie jestem pewien.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Naprawy przez internet, to lubię.

Jest źle skorelowana skrzynia biegów z silnikiem. Ale równie dobrze może to być wina głupiego czujnika który nie do końca poprawnie odczytuje prędkości obrotowe. Silnik świeży, a już zmasakrowany przez różnej maści fachowców.
Nic nie zrobisz.
Podjedź na czip tuninga niech Ci podniosą obroty, a raczej zmienią przełożenia skrzyni biegów.
na M-anualu i na niższych biegach też ten problem występuje o ile obroty (lub moment obrotow) są w miarę niskie.
Wiesz, że u mnie ten problem także występuje w każdym samochodzie. Szczególnie jak operuję gazem przy obrotach rzędu 1500, jeżeli chodzi o diesla.

Weź go przytrzymaj przyjacielu na wyższych obrotach, bo rozpieprzysz wszystko co tylko się da. Dwumasy już pewnie nie ma. O ile to ona sama nie potrzebuje okna rewizyjnego, jeżeli chodzi o Twój problem.

"Henio zobacz, zobacz ile mi pali..zobacz jak mało. Krzysiu co z tego, że zaoszczędzisz pół litra paliwa na sto kilometrów tj. jakieś 5 zł, jak za chwilę wydasz na remont silnika i skrzyni 5 tys/zł. Czy do Krzysia dotarło nie wiem... - historia z życia wzięta"

akobus

Początkujący
Punktów
2
Zgadzam się. Mam to auto od nowości i od początku dziwiły mnie niskie obroty. Przy 120km/h obroty 1500…ale co zrobić, jeździłem tak jak auto dyktowało… może to i błąd…
Żona, która głównie używa auta dostała właśnie dyspozycję jazdy w trybie sport…

Przed chwilą przejechałem kilka km i przy okazji zrobiłem test przyspieszenia przez OBD żeby zweryfikować jakąś liczbą realną moc silnika. W 3 testach wyszło 9.2 - 9.4s więc blisko deklarowanego katalogowo 9s.

Nie wiem czy to ma sens ale gdyby coś było układowi wtryskowemu to moc i osiągi by widocznie spadły, zgadza się?

@heniek1000 - jak sprawdzić koło dwumasowe i jakie byłyby inne objawy?

Dla pewności pojadę do innego zakładu wulkanizacji żeby porządnie wyczyścili i wyważyli koła.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jeju, on ma tryb sport...masakra.

Chłopie jesteś cukiereczkiem dla rasowego Mariana z gangu olejowego. 10 takich cukierków i Marian nie musi pracować przez większość roku.
Dla pewności pojadę do innego zakładu wulkanizacji żeby porządnie wyczyścili i wyważyli koła.
Nowy silnik, a już jest pod dwóch kapitalnych remontach...

Posłuchaj mnie abakus bo napiszę to tylko raz. Włącz tryb sport i zapomnij o problemie.
jeździłem tak jak auto dyktowało… może to i błąd…
Oglądasz TV może trochę? Taka strona jest jak YT, coś kojarzysz może? Nieraz ciekawe rzeczy ludzie opowiadają i można wyciągnąć WŁASNE wnioski.
Coś może słyszałeś o ekologii? Psuciu się nowych aut? Jaki zły wpływ mają normy Euro na kondycję silnika? Coś może obiło Ci się o uszy?

Dodam jeszcze, że przed wystąpieniem tych drgań samochód był w warsztacie w celu wyeliminowania ciężkiego odpalania.
Wiesz, że im częściej będziesz na warsztacie, to ten samochód będzie gorzej odpalał i jeździł...bo każdy go psuje nie naprawia. A przynajmniej jedno połowicznie naprawi, a dwa inne spierdoli.
Ten silnik jest już pod dwóch remontach, "nowy silnik".

Włącz sport i przestań jeździć po warsztatach. Psychiatra bierze dwie stówy za godzinę. Więc stówę to mi lekko wisisz.

ale gdyby coś było układowi wtryskowemu to moc i osiągi by widocznie spadły, zgadza się?
Czyli co...Marian z warsztatu brałby się teraz najchętniej za przetarcie szmatą wtryskiwaczy w cenie pincet złotych od sztuki.

Tzn. wtryskiwacze, to już masz podmienione z dwa razy. Nawet o tym nie wiesz.

akobus

Początkujący
Punktów
2
Nie bardzo rozumiem teraz o co konkretnie Ci chodzi @heniek1000

Szukam porady, naprowadzenia na konkretny trop żeby nie wymienić połowy auta. Takie wycieczki na temat naciągania warsztatów nic nie wnoszą.

Nowe ekologiczne wymogi wiadomo, że mają wpływ ale 80% użytkowników aut jeździ tak samo. Nie słyszałem aby wszyscy jeździli w trybie sport to pracy na codzień.

Auto jest w miare nowe. Fakt - naprawiany był silnik - Tak, z winy warsztatu który się do tego przyznał i wziął na siebie koszty naprawy. Dałem tę informacje o awarii jako kontekst gdyby miała wpływ na problem jaki mam, a nie po to, żeby kolejny raz słuchać - „panie kto panu tak sp*****”

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Nie bardzo rozumiem teraz o co konkretnie Ci chodzi @heniek1000
10 razy przeczytasz, coś tam wyłapiesz z tekstu ;) heńkowego

Nie słyszałem aby wszyscy jeździli w trybie sport to pracy na codzień.
Na 100 pojazdów, 5 będzie odbiegało od normy producenta...znacznie nieznacznie
Akurat trafiłeś na model gdzie ma za nisko o 10obr/min i już to czuć na samochodzie. Albo skrzynia przerzuca o te 20obr/min za szybko np.

Nie słyszałem aby wszyscy jeździli w trybie sport to pracy na codzień.
Nie słyszałeś o nich, bo stoją cały czas na warsztacie.

Zrób czip tuning to mu przejdzie...nie ma za co dziękować...miłego dnia.

(Teraz poleci na warsztat...głupoty Panu nagadali w internecie...trzeba jednak te wtryski wyciągnąć...te drgania, to mogą być jednak od tego)
Po co to se język szczępić...

Tłuczesz, jak krowie na granicy.

akobus

Początkujący
Punktów
2
Nie poleciał na warsztat tylko wziął sprawy w swoje ręce….
Udało mi się znaleźć i rozwiązać problem.

Zrobiłem przegląd pozostałych poduszek silnika i przy pomocy telefonu i kamery udało się znaleźć zniszczoną poduszkę nad skrzynią biegów. Normalnie poduszka nie jest widoczna bo mieści sie pomiędzy szkrzynią a akumulatorem.

Potwierdziłem nagraniem podczas jazdy, że to ona przenosi drgania a dodatkowo rezonuje wszelkie nierówności.
Przy 120km/h każde minimalne drganie powodowało wibracje półosi bo poduszka nie była wstanie tego „utrzymać” i zniwelować co przenosiło się na karoserię.

Kupiłem oryginalną poduszkę, 3h pracy, jazda testowa i taki wynik:
- drgania całkowicie zniknęły
- rozruch silnika nie powoduje żadnego, nawet minimalnego szarpnięcia (już zapomniałem że wczesniej tak odpalał)
- przeniesienie napędu pracuje zupełnie inaczej - biegi zmieniają się jakby płynniej i bez żadnej odzuwalnej wibracji co sprawia wrażenie dynamiczniejszej jazdy

Co ciekawe pomimo tego, ze stara poduszka wizualnie wyglądała strasznie (była sparciała, popękana i „siadnięta”) to po jej demontażu okazała się całkiem sztywna i wcale nie odbiegała tym od nowej. Natomiast nie było już w niej płynu (poduszka hydro) i to powodowało wibracje mimo, że pewnie w połowie nadal spełniała swoją funkcję trzymając skrzynię/silnik na miejscu.

Punktów
0
Witam. Mam podobny problem mysle ze przyczyna moze byc ta sama. Zastanawiam sie czy skrzynia musi byc wyjeta aby wymienic ta poduszke. Prosze o wskazowki.

Do góry Bottom