• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 2008 TS2 Benzyna - Problem z mocą

xxmaszaxx

Nowy
Punktów
0
Witam
Posiadam Mazdę 6 2008 TS 2 Benzyna 147 KM anglika 56.000 mil (90.000 km) przejechane
Auto rusza z piskiem wszystko ok 1, 2, 3 bieg później 4 5 6 bieg bardzo powoli nabiera prędkości przy pedale do podłogi
powiedzmy ze jedziemy 60 mil/h i pedał do podłogi 10 sekund do 70 mil/h nawet czasami wskazówka prędkościomierza (przy gwałtownym naciśnięciu pedału gazu do deski) nie podnosi się przez 3 sek.
Nie było tak aż do momentu wymiany oleju i filtra oleju i czyszczenia silnika z oleju cokolwiek to znaczy
no i był jeszcze wymieniany płyn hamulcowy
Przed tym wszystkim auto przyspieszało bardzo ładnie (np. jak się pulsowało pedałem gazu głowa odklejała się od siedzenia)
Macie jakiś pomysł
Olej zmieniałem (mechanik mam namyśli) bo auto kupiłem i nie miałem pojęcia kiedy poprzedni właściciel zmieniał olej był już czarny przepalony ale Mazda jeździła na nim wyśmienicie ;/
To główny problem
1. Co powoduje zbyt dużo oleju w silniku?
2. Czy olej nowy musi być trochę rozjeżdżony żeby dawał takie samie odczucia jak przed wymianą?
3. Mogli pomylić oleje i wlać zły który by dawał takie objawy?
4. W sumie zajrzałem jeszcze po wymianie tego oleju na świece żeby je policzyć do wymiany i tyle nie grzebałem przy nich ale zauważyłem że od korka oleju trochę im się rozlało i wpadło tam w te zagłębienie gdzie są świece czy może być jakieś powiązanie ( nie ma problemu z odpalaniem auta )
5. Tak przedmuchałem auto na wszystkich biegach na max obrotach – po piłowałem je trochę ale da się to tylko zrobić na 1, 2, 3 nic to nie zmieniło jeździłem 2 godziny więc silnik był rozgrzany
6. Dodam jeszcze ze auto przy tym braku mocy zachowuje się jakby jechało pod górkę o nachyleniu 15+ stopni (chociaż jedzie po prostej nie pochyłej drodze czyli jakby silnik dostawał większe obciążenie a nie przy spieszał – słychać po jego pracy).
- filter powietrza sprawdzony
- ecu zresetowany ;/
- nie chlapie olej przy odkręconym korku i włączonym silniku
Auto np. przyspiesza od 30 do 40 mil bardzo powoli na 4 biegu a później na 6 od 60 do 70 mil tez ociężale później jak się długo trzyma pedał do deski auto równym tempem przyspiesza ale tez nie ma rewelacji i nie jest tak jak było przed wymiana.

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Moze spusc olej i sproboj na sucho, samochod bedzie lzejszy:D

Dziwne pytania zadajesz, zapewne bylo tak nonstop chyba ze masz zalany jakis smar zamiast oleju.

xxmaszaxx

Nowy
Punktów
0
Szkoda mi ciebie swoim idiotycznym postem nie wniosłeś kompletnie nic do tematu... po co w ogole go napisałeś to nie mam pojecia ;/

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Oddales auto do mechanika i wyszlo ze odebrales uszkodzony. To wroc do niego a nie piszesz farmazony. Mam dzis dzien na hejt To ci napisze dokladnie.
To główny problem
1. Co powoduje zbyt dużo oleju w silniku?
2. Czy olej nowy musi być trochę rozjeżdżony żeby dawał takie samie odczucia jak przed wymianą?
3. Mogli pomylić oleje i wlać zły który by dawał takie objawy?
4. W sumie zajrzałem jeszcze po wymianie tego oleju na świece żeby je policzyć do wymiany i tyle nie grzebałem przy nich ale zauważyłem że od korka oleju trochę im się rozlało i wpadło tam w te zagłębienie gdzie są świece czy może być jakieś powiązanie ( nie ma problemu z odpalaniem auta )
5. Tak przedmuchałem auto na wszystkich biegach na max obrotach – po piłowałem je trochę ale da się to tylko zrobić na 1, 2, 3 nic to nie zmieniło jeździłem 2 godziny więc silnik był rozgrzany
6. Dodam jeszcze ze auto przy tym braku mocy zachowuje się jakby jechało pod górkę o nachyleniu 15+ stopni (chociaż jedzie po prostej nie pochyłej drodze czyli jakby silnik dostawał większe obciążenie a nie przy spieszał – słychać po jego pracy).
- filter powietrza sprawdzony
- ecu zresetowany ;/
- nie chlapie olej przy odkręconym korku i włączonym silniku

1. Do mechanika
2. Do mechanika
3. Do mechanika
4. Do mechanika
5. Najlepsze, dmuchac to mozesz laski a piłowac drewno.

Jezeli opowiadasz ze 150 konna mazda odrywa łeb od siedzenia to wczesniej zapewne smigales momunikacja miejska.

Mam wene to jeszcze dopisze. Po tonie w jakim sie wypowiadasz sadze ze wymiane oleju zrobiles sam, tak samo jak magiczne czyszczenie.
Zadna wymiana oleju nie utraci mocy na 3-4-5, no chyba ze to olej w skrzyni automatycznej. Olej zapewne polecany w sklepie czyli tani.
I tani filtr. Ale to w zasadzie nieistotne. Kupiles zdechle padło bo 2litrowe silniki w mazdzie to padlo co lubi spalac olej juz przy 100tys km.
No i jedz w koncu do mechanika, sam nic nie podzialasz.

Ostatnia edycja:

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Wtryskiwacz sika i poziom się podnosi.Filtr paliwa wymieniony?

xxmaszaxx

Nowy
Punktów
0
No filtr paliwa nie był wymieniany czyli od tego mam zacząć
W sumie to widzę ze nie można znaleźć powiązania po miedzy tym co było robione u mechanika dla mnie to trochę dziwne jak się odbiera samochód po wymianie oleju itp. i rodzą się kolejne problemy
Dodam że samochód był w Halfords AutoCentre
Dziękuję za odpowiedź
Scan.jpg 20150530_121643[1].jpg
Pytanie czy tak rozlany olej w tym zagłębieniu może mieć na coś wpływ?

Ostatnia edycja:

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Dam ci rade nigdy już tam nie jeździj do Halfordsa bo oni nawet żarówek nie potrafią wymienić a jak już wymienią to popsują oprawkę.Poszukaj sobie Polaka mechanika albo warsztatu z polakiem.
Posprawdzaj podciśnienia może fachowcy z halfordsa coś ci odpieli,żebyś wrócił i następna kasa do wydania

A do czego oni użyli brake fluid flusch przy servisie olejowym?

sorrki flush

xxmaszaxx

Nowy
Punktów
0
Nie bo w sumie to tez płyn hamulcowy wymieniali wiec to jest ok co jest napisane na invoisie. W poniedziałek udam się do polskiego mechanika i napisze co i jak....

Do góry Bottom