• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda olej na tlokach

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
Aż tak często to nie biegają do sądów takich klientów co wiedza lepiej , lepiej unikać :eek:

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
a sprawdzenie głowicy dużo wyjdzie? samo sprawdzenie bez innych rzeczy? Możesz zrobić taki myk żebyś oddał na sprawdzenie itp. a później dorzucisz to do kosztów robocizny o których klient nie będzie wiedział a Ty będziesz miał głowe spokojną a jak problem nie ustapi to głowicę wyeliminujesz. Bo blok by raczej nie pękł nie?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Robiłem jakiś czas temu silnik w madzi. 1.8 16v fordowski. Pierścieni oczywiście brak. Tu nie ma co dumać i zastanawiać się skąd wziął się deszcz bo on pada z góry ale woda odparowuje z dołu by mógł spaść;]

Pierścienie 3 częściowe do wywalenia, szlifierz niech przerobi na klasyczny 2 częściowy i będzie pięknie na zawsze. Mój klient też robił w jednym warsztacie i było gorzej niżeli przed naprawą. Tera ni grama nie ubywa.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Pierścienie 3 częściowe do wywalenia, szlifierz niech przerobi na klasyczny 2 częściowy i będzie pięknie na zawsze. Mój klient też robił w jednym warsztacie i było gorzej niżeli przed naprawą. Tera ni grama nie ubywa.

Tu sie zgodze, robilem z tydzien temu wymiane pierscieni, ten olejowy zdejmowany z tloka prawie nie wystawal, nowy po zalozeniu nie wiele wiecej wystawal, kto ma mozliwosc robic przerobke na zwykle olejowe.

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
IMG_20160125_165154.jpg IMG_20160125_165154.jpg IMG_20160125_165134.jpg

Glowica zrzucona... Jak widac... Wszedzie olej. Pierscienie zle nie wygladaja... Nie zapieczone. Kreca sie ladnie dookola. Co zaobserwowalem... Kazda ze szklanek ma po jednej wyczuwalnej palcem rysie. Na moje dosc glebokie jak na cylindry

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
szklanki nie maja nic do tego a zdejmij wałek i zobacz uszczelniacze , ile wynosi szczelina pierscieni ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
toć to wygląda jak tłokowa pompa olejowa.....

Tego jeszcze nie grali.

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
A co z płynem chłodniczym? Nie ma w nim oleju?
Nie ma. Nie w tym problem kolego

Lepiej krok po kroku weryfikuj a nie denerwuj sie jeszcze zdejmij pierscienie wsadz do cylindra i zobacz szczeline
Szczelina miodzio. Na wlosek eszystkie 3 IMG_20160126_090049.jpg

Pierscienie wsadze nowe ale to chyba nie w tym problem.. Tak jak mowicie. Na jego odpowiedzialnosc a jak bedzie to samo to mi na koncu nie zaplaci...

Narazie auto dajemy na bocznice. Panewki sa tak luzne ze wylatuja ze stopek. Klient musi sobie przemyslec temat

Ostatnia edycja:

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
JA wprawdzie nie mechanik samochodowy < jedynie automatyk> ale autor pisząc , że każda SZKLANKA ma rysę nie miał przypadkiem na myśli CYLINDRÓW?

Bo coś mi się zdaje , że chodziło o cylindry a nie o szklanki od zaworów.
To by też poniekąd tłumaczyło ten olej.

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
JA wprawdzie nie mechanik samochodowy < jedynie automatyk> ale autor pisząc , że każda SZKLANKA ma rysę nie miał przypadkiem na myśli CYLINDRÓW?

tak kolego...chodziło mi o cylindry. masz racje.
wiec ta

tak kolego...chodziło mi o cylindry. tak wiec Panowie temat generalnie sie rozwiązał.
mianowicie klient dał głowice do regenacji....(planowanie, docieranie zaworów, gumki, szczelnosc, regulacja zaworowa) my wsadziliśmy nowe pierscienie i panewki...i wszystko ok. po 7km jazdy probnej przestało dymić olejem z wydechu tak wiec wnioskuje ze wszystko baja:) klient kazal jeszcze raz wykrecic swiece i zerknac na tloki co tam sie dzieje wiec go przytrzymalem do poniedzialku. gosc ktory robil glowice stwierdzil ze to nie mozliwe aby przez glowice szla taka ilosc oleju na gary.
tak wiec PIERSCIENIE byly prawdopodobnie winowajcą:mad:
być może komuś TEN TEMAT sie przyda w zyciu....ciezki, nie typowy i problematyczny, ale rozwiazany. pozdrawiam wszystkich ktorzy starali sie pomoc hej! wasze zdrowko Panowie

jarekk1999

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radówek
Witam. Miałem podobny problem. Mazda premacy 2.0 pb 130km, pani przegrzała silnik. Nie było w ogóle kompresji. Na początek uszczelka pod głowice i głowica robiona w zakładzie (uszczelniacze, docieranie zaworów, planowanie). Po wszystkim odpalił, ładnie chodził ale jak odkręciłem świece pełno oleju!!! Na kompie żadnych błędów, kompresja (możliwe że olej uszczelnił) 13 bar, odma sprawdzona. To robota jeszcze raz, wymiana pierścieni. Przy okazji sprawdziłem czy poprawnie zamontowali uszczelniacze zaworowe, nawet przechyliłem głowicę na bok i wlałem benzynę do kolektorów-nic nie ciekło. Przy montażu pierścieni włożyłem je do cylindra patrząc na przerwę na tym zamku, wszędzie malutka- w każdej pozycji na dole i górze. Po włożeniu tłoków wlałem dla pewności benzynę do cylindrów, przekręciłem wałem żeby sprawdzić w różnych pozycjach i benzyny ubyło dopiero po paru godzinach czyli ok. Składam wszystko i dalej lipa.... Po wykręceniu świec dalej olej na wszystkich cylindrach. Dodam że na uszczelce nie było widać przedmuchów czy przecieków, gładzie cylindra bez rys. Co to może być?? W kilku debatowaliśmy nad tym silnikiem i nikt nie ma pomysłów ale wpadłem niedawno na pewną teorie. Przypomniało mi się że stare pierścienie olejowe były dwuczęściowe (pierścień+sprężynka) a nowe w sklepie po nr vin dali mi 3częściowe (blaszka, w środku nie sprężynka tylko ta taka jakby trapezowa i znowu blaszka) Czy to wina tych pierścieni??? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ja jakoś składałem zawsze na takich jak były (przeważnie 3 częściowe i jakoś oleju nie biorą)

sprawdź jaki luz na zamku ma każdy z pierścieni. Bo jak sprawdzisz dla sprężającego to co on ma do brania oleju ...

ma zdjeciu z tego co widzę jest ten środkowy ale chociaż zmierz luz i w różnych położeniach

jarekk1999

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radówek
Zdjęcia dodał ktoś inny. Możliwe żeby po przegrzaniu zrobiły się jajka z cylindrów a benzyna nie uciekła? i to w kilku pozycjach? Nie mierzyłem owalizacji bo nie mam średnicówki ale po włożeniu pierścienia przerwa na zamku wszędzie była taka sama. Jedyne co przychodzi mi do głowy to te pierścienie. Fabryczne były 2częściowe a w sklepie dali mi 3 częściowe. Czy to to?

Do góry Bottom