• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

mechanik - jak to wszystko zaczac...?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
najtrudniej zacząć od zera ja tak miałem, przed zawodówką nic nie wiedziałem bo ojciec nie miał auta a jedyne umiejętności jakie miałem to było rozbrojenie aparatu fotograficznego ojca w wieku 4 lat (nienaprawialne rozbrojenie), na pewno nie można sie poddawać, a ja już chciałem zmienic praktyki w 1 klasie bo starszaki nie dawali mi żyć, ale rodzice na to nie pozwolili i dzisiaj ciesze sie z tego bo to dobry fach

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Zgadza się fach ten daje dużo satysfakcji. no i trzeba lubić to co się robi a nawet kochać. Jak to się mówi z niewolnika nie ma pracownika. A najgorzej być niewolnikiem swojego umysłu i się zadręczać.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
no ja zawsze miałem problem z uznawaniem autorytetu przełożonego jeśli na to nie zasłużył i do dziś to mam a to bardzo utrudnia życie szczególnie u mnie w firmie :cool:

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
no ja zawsze miałem problem z uznawaniem autorytetu przełożonego jeśli na to nie zasłużył i do dziś to mam a to bardzo utrudnia życie szczególnie u mnie w firmie :cool:
Hehe mam tak samo jeśli ktoś nie zasługuje na "szacunek" to trudno mi go okazywać nawet sztucznie
arni, nie mówię, że mnie to nie interesuje, bo dla kasy tam nie idę. U nas, na Podkarpaciu, są takie śmieszne oferty, jak taka z Rzeszowa, typu - "potrzebny mechanik samochodowy, wym. doświadczenie 5 lat, wynagrodzenie 1300 złotych (mam nadzieję, że netto :) ) Musiałbym wyjechać przynajmniej do większego miasta, gdzie stać by było potencjalnych pracodawców na zapłatę pracownikowi w wysokości 2000 - 2500, albo za granicę.
A, gdyby tak pominąć ten wpis, że nie jestem zdolny, co byście radzili? Bo jeśli chodzi o to, czy spróbuję, to spróbuję na pewno. Najwyżej się nie uda. Chyba zauważę lub mój nauczyciel zauważy, że się nie nadaję, a wtedy poszukam gdzie indziej. Myślałem, jako o wariancie B, o obrabiarkach sterowanych numerycznie. Pozdrawiam!

Prawda Podkarpacie jest zakątkiem gdzie mając doświadczenie zarabiasz minimalną ;( ale co zrobić też jestem z Podkarpacia i mimo że dopiero zaczynam myślę o przeprowadzce do Poznania za poszukiwaniem lepszej pracy (oczywiście jako mechanik) tylko chcę praktyki załapać trochę więcej.
Co do szkoły nie wiem jak w cechu uczą ale w zawie. teraz (a przynajmniej u nas tak było) dało się nauczyć sporo jeśli się po prostu chciało.

Wojtek23

Nowy
Punktów
0
Witam was mam 16 lat i dwa lata nie zdałem tak bym był już w zawodówce mam do was pytanie ojciec chce żebym został elektromechanikiem a ja nie mam zielonego pojęcia o tym szukam na forach żeby się trochę pod uczyć i nic z tego nie rozumiem mam chęć do tego ale nie wiem co i jak. Proszę o pomoc z góry dziękuję ;)

Ostatnia edycja:

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
To nie jest jak ojcu się wydaje, że jak nie zdajesz czy się nie uczysz to zostajesz elektromechanikiem. Powiem więcej dzisiaj aby być kumatym elektromechanikiem musisz mieć sporo pojęcia wiedzy i cały czas się uczyć i doszkalać.

Wojtek23

Nowy
Punktów
0
nawet mam wujka mechanika który mi pokazuje co i jak i mnie to interesuje ale nie rozumiem jak czytam coś o tym

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
no to proponuje na początek prostą mechanikę a z elektryką z biegiem czasu i lat sie nauczysz ale to naprawdę trzeba lubić.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Witam was mam 16 lat i dwa lata nie zdałem tak bym był już w zawodówce mam do was pytanie ojciec chce żebym został elektromechanikiem a ja nie mam zielonego pojęcia o tym szukam na forach żeby się trochę pod uczyć i nic z tego nie rozumiem mam chęć do tego ale nie wiem co i jak. Proszę o pomoc z góry dziękuję ;)
twój ojciec ma rację, zawód elektromechanika jest fajny ;) też kiedyś nic nie umiałem, nie wiedziałem nawet co to prądnica, a tu już stuknęło 10 lat w zawodzie :) tylko musisz być uparty bo nikt Cię nie poprowadzi "za rączkę"

Wojtek23

Nowy
Punktów
0
wiem wiem naprawdę to lubię jak widzę że mój wujek coś grzebie przy aucie od razu lecę jemu coś pomóc ;) naprawdę mi coś daliście do zrozumienia thx

Gepcio92

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Wiem, że trochę odkopuję temat ale nie chcę zakładać nowego i zaśmiecać. Mam pytanie do doświadczonych i chciałbym wiedzieć co o tym myślicie. Otóż mechaniką, szczególnie samochodową interesowałem się od dziecka. Czasem czytałem sobie co nieco i wiedzę teoretyczną mam. Jednak z praktyką gorzej i wpadłem na pomysł. Mam Mondeo MK3 z 2002 r., które ostatnimi czasy nie trybi zbyt dobrze. W ogóle historia tego auta jest ciekawa ale o tym może kiedy indziej ;) Mianowicie myślałem, żeby mojego Mondka rozkręcić do ostatniej śrubki, ostrożnie i uważnie dokumentując każdy krok, następnie wyczyścić go całego od A do Z i poskładać z powrotem. Myślicie, że to dobre podejście do sprawy? Może na początku zepsuję co nieco ale się nauczę :)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Akurat z Mk3 masz bardzo nikłe szanse na powodzenie :) co masz pod maską? 2.0 tdci? Mondziak to ogólnie dośc skomplikowany samochód jak na początek, w wielu wypadkach brakuje miejsca, często trzeba użyć narzędzi specjalnych (nie ściągniesz nawet paska alternatora bez specjalnego fordowskiego klucza do napinacza), odpowietrzyć tez go trzeba umieć, o silniku zapomnij....jesli to 2.0tdci to masz rozrząd na łańcuchu...nie tak łatwy do ogarnięcia na początek, do tego mega delikatny układ wtryskowy Deplhi.... ;) kup za 1000zł Golfa MkII i wtedy się baw :)

Gepcio92

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Właśnie wiem co i jak z nim :D Tylko byłem ciekaw opinii. Zatem poskręcam z powrotem, o mało się za głowicę nie wziąłem :p A co myślicie o Cinquecento? Przy okazji narzeczona by miała jak bym go odpicował :)

Skoczek32

Nowy
Punktów
0
Witam. mam 16 lat kończe gimnazjum i chciałbym zostać Mechanikiem.
Co zrobić żeby być dobrym mechanikiem ?? :D

Punktów
0
Witam, przede mną stoi wybór techmikum, czy liceum. Ze względu na to, że chce koniecznie zostać mechanikiem i to jakimś bardziej specjalnym. Ide później na mechanike i budowe maszyn. Czy jeżeli skończył bym te studia bez trchnikum, ale po liceum na rozszeżonej matmie, albo nawet nie, to czy dałbym sobie radę?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Co jest z dzisiejsza młodzieżą ?!

Jest takie powiedzenie, kto nie ryzykuje ten nie pije szampana !

Matma na budowie maszyn jest w pierwszych 2 latach i jak masz trochę mózgu to ogarniesz, ewentualnie szybki kurs ślizgania się po studiach przejdziesz :D I albo go zdasz, albo nie będziesz miał wyższego :D

Ehh studia :D piękny czas.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Też polibude dobrze wspominam. Fajnie się rozmawia z klientami, że kim on nie jest a jak okazuje się, że mechanik robi auta po pojebudzie to troszku mina mi rzednie;]

Do góry Bottom