• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mechanik klient cennik oszustwo

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Ja mam takie pytanie do mechaników od klientów, bo pojawiły się na innym wątku mądre rady krasnali. Jakoby to klient nie powinien kupować własnych części, bo wtedy nie ma żadnej gwarancji.
Natomiast kiedy mechanik kupuje części w imieniu klienta, to klient dostaje od niego na nie gwarancję. Nie wiem jak jest z robocizną wtedy, bo przecież mechanik niewinny, ale uznajmy że to mechanik z tych uczciwszych i robocizna jest w pakiecie gwarancyjnym.

Taki przykład kupuje mechanik w imieniu klienta wtryskiwacze lub np. turbosprężarkę która jakimś cudem jest zepsuta i idzie na reklamację.
Mechanik bierze wszystko na klatę, bo przecież on zamawiał turbinę.
Klient wstawił tydzień wcześniej samochód na warsztat i od tygodnia przy minus 5 stopniach na dworze dojeżdża do pracy dwoma autobusami (i wraca nimi)

Turbina poszła na reklamację, to ja rozumiem że w tym czasie żeby klient nie tłukł się autobusem mechanik kupuje drugą turbinę na swój koszt i zakłada ją klientowi?
Oczywiście reklamacja wcześniejszej turbiny trwa. Rozpatrzą nie rozpatrzą, kto to wie.

Nie chce wytykać palcami, ale kolejno wszystkich bym tu wkleił z innego wątku. Jak to pierd. że oni to dają gwarancję, kiedy części są zamawiane przez nich.
Chłopie jaką Ty dajesz gwarancję jeden z drugim? Że samochód będzie stał na placu rozgrzebany przez dwa tygodnie. A na końcu ZOONK - błąd przy montażu.

Niczym to się nie różni, czy klient zamówi części, czy mechanik. I tak klient płaci za wszystko i tak.
Może co bardziej uczciwsi, to nie wezmą wtedy za robociznę, bo oni zamawiali...

...ale klient ma w dup. Twoją gratisową robociznę bo czeka na samochód już od 3 tygodni (bo przecież trzeba rozpatrzyć reklamację).

Taka, to jest gwarancja na części od mechanika.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Gwarancja to nie ubezpieczenie. Mylisz te dwa pojęcia.
Może pomyliłem dwa pojęcia, ale wiecie doskonale co mam na myśli.
Automatyczne połączenie postów:

Może pomyliłem dwa pojęcia, ale wiecie doskonale co mam na myśli.
Chociaż z drugiej strony nic nie pomyliłem. Piszę o zwykłej prostej reklamacji części.
A co mnie błąd w sztuce interesuje i ubezpieczenie.

Gwarancja to nie ubezpieczenie. Mylisz te dwa pojęcia.
A gdzie tu jest wzmianka o ubezpieczeniu? To z ubezpieczenia będziesz robił tę turbinę?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja biorę na klatę. Nie mam ubezpieczenia tylko pulę odłożonych pieniędzy.
Z miesiąc temu 10200 zł w plecy przez mój błąd. Nie chcąc stresować klienta powiedziałem mu, że wadliwie skręciłem silnik i jest wyciek oleju a rozpieprzylem zawory. Dostał auto zastępcze. Odebrał auto zadowolony dostałem SMS, że auto chodzi jak nowe. Nic mu nie powiedzialem

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
Nie zrozumiałeś... gwarancja jest na czesci a nie na "przestój auta" to że klient nie ma czym jezdzić w tym czasie nie może być podpięte pod gwarancje a ewentualnie pod ubezpieczenie. Ale to tylko moje zdanie i masz prawo sie nie zgadzać.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Ja biorę na klatę. Nie mam ubezpieczenia tylko pulę odłożonych pieniędzy.
Z miesiąc temu 10200 zł w plecy przez mój błąd. Nie chcąc stresować klienta powiedziałem mu, że wadliwie skręciłem silnik i jest wyciek oleju a rozpieprzylem zawory. Dostał auto zastępcze. Odebrał auto zadowolony dostałem SMS, że auto chodzi jak nowe. Nic mu nie powiedzialem
(Jedni robią z pasji drudzy dla pieniędzy, Bartek takich warsztatów, jak Twój ile będzie? 10% ? - karma wraca pamiętaj ; )

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Davpod ja w ogóle nie biorę pod uwagę ubezpieczenia. Myślisz, że takie ubezpieczenie nawet jak jest full opcja, to sobie można wyciągać co tydzień jak królika z kapelusza bez żadnych konsekwencji?

ALE ZOSTAWMY UBEZPIECZENIE! Jak Ci wstawi ciężarówkę za 300tys. , to też mu dasz pojazd zastępczy na pstryknięcie.
ZOSTAWMY UBEZPIECZENIE.

Jak zepsuje ci sie telewizor to na czas naprawy gwarancyjnej dostajesz drugi?? Z telefonem podobna historia. Dostajesz drugi?? Wam sie ludzie w głowach przewraca
Do tego Sławciu zmierzam. To jaka to jest różnica czy części kupuje mechanik i je reklamuje, czy klient?

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
Ubezpieczenie ma mieć klient jak chce miec zawsze auto gotowe do pracy a nie ty. Ty masz dac gwarancje na czesci i swoją robocizne, przestój klienta to nie twoja sprawa.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Roznica jest taka ze jak dostane odmowe bo "zly montaz", a wiem ze zrobilem wszystko dobrze to biore PH za dupe i tyle, a jak klient dostarczy czesci to zapomnij o odwolaniu

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Ubezpieczenie ma mieć klient jak chce miec zawsze auto gotowe do pracy a nie ty. Ty masz dac gwarancje na czesci i swoją robocizne, przestój klienta to nie twoja sprawa.
Dlaczego zatem na forum zakup części przez mechanika, jest ferowany jako bardziej lukratywny dla klienta? Bo klient ma gwarancję?
Na co? Na 2 tygodniowy postój pojazdu pod warsztatem? Na czas rozpatrzenia reklamacji?

Ta gwarancja tak kończy, że klient wyciąga z kieszeni pieniądze i zakłada np. wysprzęglik na własny koszt. Żeby nie czekać 2 tygodnie na reklamację. Mechanik mu kupi wysprzęglik? Który ? Chyba Bartek.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
Jesli klient przywiezie swoja czesc to i on musi pozniej z ta czescia biegac i sie klucic ze sprzedawca (zazwyczaj z alle) a to trwa jeszcze dluzej no i płaci drugi raz za wymiane . A druga sprawa jest taka że te czesci kupione przez klienta czesto nie pasują lub poprostu są na tyle gówniane że utrudniają montaż co zwiększa rbh

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Roznica jest taka ze jak dostane odmowe bo "zly montaz", a wiem ze zrobilem wszystko dobrze to biore PH za dupe i tyle, a jak klient dostarczy czesci to zapomnij o odwolaniu
Podaj jeszcze czas oczekiwania na odbiór pojazdu, bo to jest najistotniejsze, a nie 200-400 czy 600 złotych w całej sprawie.
Dostaniesz odmowę, po jakim czasie po 2 tygodniach? I co w tym czasie klient ma rowerem jeździć po śniegu.

Żadna różnica, czy klient zamówi części, czy warsztat. Tzn. jest. Klient na pewno nie jest tak ostro wydymany, bo znajdzie taniej.

No, ale jak to jest z tą lukratywną gwarancją na kupowane części przez mechanika. I tą złą gwarancją kiedy to klient kupuje części.

Jeden wielki szfindel i pic na wodę. I tak w ostatecznym rozrachunku płaci za wszystko klient, jak nie chce czekać na samochód miesiąc czasu.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
Temat rzeka i nigdy sie nie konczy. Jesli szukasz idealnego rozwiazania to cie zmartwie... nie ma go.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Jesli klient przywiezie swoja czesc to i on musi pozniej z ta czescia biegac i sie klucic ze sprzedawca (zazwyczaj z alle) a to trwa jeszcze dluzej no i płaci drugi raz za wymiane . A druga sprawa jest taka że te czesci kupione przez klienta czesto nie pasują lub poprostu są na tyle gówniane że utrudniają montaż co zwiększa rbh
Nie mieszaj wątków z niepasującymi częściami.

Zasadnicze pytanie brzmi kto zapłaci za część którą trzeba zamontować, bo nikt nie ma czasu na dwutygodniową reklamację. Samochód miał być zrobiony na wczoraj.
W pierwszym jak i drugim przypadku płaci klient. Więc gwarancja mechanika, to fikcja.
Równie dobrze może sobie klient reklamować (i kupować we własnym zakresie)

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
No ok a w czym twoj problem? Przecież nikt ci nie broni robic na czesciach klienta a jesli inne warsztaty tak nie chcą robic to tylko plus dla ciebie bo zgarniesz wiecej tych klientow z wlasnymi czesciami do siebie wiec chyba dobrze?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Temat rzeka i nigdy sie nie konczy. Jesli szukasz idealnego rozwiazania to cie zmartwie... nie ma go.
To nie jest temat rzeka...bo to proste jak budowa cepa. A temat jest dla wchodzących na forum klientów. Tylko dlatego powstał.

Niech nie mydli oczu jeden z drugim, jak dobrze klientowi będzie kiedy on zamówi części.
Daje gwarancję. Super. To niech wyłoży pieniądze na nową część, jak dał gwarancję.

Ubezpieczenia, samochody zastępcze, to mrzonka....szczególnie jak to pojazd ciężarowy.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
155
Za chwile wejdziemy w agro i samoloty... jesli nie masz ciekawszych tematów na sobote to współczuję ale ja kończę bo takowe posiadam :) miłego dnia przed ekranem życzę ;)

Do góry Bottom