• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mechanik klient cennik oszustwo

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Ja mam takie pytanie do mechaników od klientów, bo pojawiły się na innym wątku mądre rady krasnali. Jakoby to klient nie powinien kupować własnych części, bo wtedy nie ma żadnej gwarancji.
Natomiast kiedy mechanik kupuje części w imieniu klienta, to klient dostaje od niego na nie gwarancję. Nie wiem jak jest z robocizną wtedy, bo przecież mechanik niewinny, ale uznajmy że to mechanik z tych uczciwszych i robocizna jest w pakiecie gwarancyjnym.

Taki przykład kupuje mechanik w imieniu klienta wtryskiwacze lub np. turbosprężarkę która jakimś cudem jest zepsuta i idzie na reklamację.
Mechanik bierze wszystko na klatę, bo przecież on zamawiał turbinę.
Klient wstawił tydzień wcześniej samochód na warsztat i od tygodnia przy minus 5 stopniach na dworze dojeżdża do pracy dwoma autobusami (i wraca nimi)

Turbina poszła na reklamację, to ja rozumiem że w tym czasie żeby klient nie tłukł się autobusem mechanik kupuje drugą turbinę na swój koszt i zakłada ją klientowi?
Oczywiście reklamacja wcześniejszej turbiny trwa. Rozpatrzą nie rozpatrzą, kto to wie.

Nie chce wytykać palcami, ale kolejno wszystkich bym tu wkleił z innego wątku. Jak to pierd. że oni to dają gwarancję, kiedy części są zamawiane przez nich.
Chłopie jaką Ty dajesz gwarancję jeden z drugim? Że samochód będzie stał na placu rozgrzebany przez dwa tygodnie. A na końcu ZOONK - błąd przy montażu.

Niczym to się nie różni, czy klient zamówi części, czy mechanik. I tak klient płaci za wszystko i tak.
Może co bardziej uczciwsi, to nie wezmą wtedy za robociznę, bo oni zamawiali...

...ale klient ma w dup. Twoją gratisową robociznę bo czeka na samochód już od 3 tygodni (bo przecież trzeba rozpatrzyć reklamację).

Taka, to jest gwarancja na części od mechanika.

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
W sumie temat ciekawy.
A tak z innej strony, jak macie do wymiany umywalkę albo grzejnik, to też jesteście za tym, aby hydraulik wam kupił te rzeczy? Czy kupujecie sami?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
busy, czy ciężarowe
To jest inna liga, firma musi mieć tabor i o niego dbać, poważne firmy przewozowe mają swój własny warsztat a reszta musi się dostosować do warsztatu i grzecznie czekać, mało jest warsztatów naprawiających duże pojazdy a jeszcze mniej mechaników którzy umieją je naprawiać
Automatyczne połączenie postów:

warsztat wkłada np. turbinę na własny koszt, bo to on zamawiał części?
Odpowiedź znam Arni :)
Tak to powinno wyglądać, warsztat sprzedaje części i jest gwarantem ich jakości a klienta nie obchodzi w tym momencie rola hurtowni w tym wszystkim, ktoś wcześniej poruszył ważny temat turbiny, jej uszkodzenie nie musi być spowodowane błędem montera, jakością części czy też błędem regeneracji tylko wieloma innymi czynnikami, dlatego też robiąc tak poważną naprawę należy wykonać wiele innych czynności pobocznych i sprawdzić różne rzeczy, wymienić to i tamto a to wszystko kosztuje:) ci co się znają na robocie nie podejmą się naprawy połowicznej bo klienta nie stać i ci będą mieli spokojną głowę, czy wiesz że na nowy katalizator producent daje gwarancję? A wiesz jakie są warunki tej gwarancji?

hydraulik wam kupił te rzeczy
Jeśli kupi te rzeczy w dobrej jakości to jak najbardziej niech kupuje

Ostatnia edycja:

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
Jeszcze jedna kwestia. Typ wstawia auto na naprawe na gwarancji i chce od zebu od razu bylo robione. No nietety ale grafik zawalony na 2 tygodnie. Dopiero wtedy moge zaczac naprawe. Auto zastepcze. nigdy wiecej. Katowane do oporu. Jedno po 4 dniach wygladalo jakby swinie wozil na targ. I jeszcze zdziwiony ze zostal policzony za pranie i paliwo. Ludziom sie w glowach pie...li. Kupoja auta coraz drozsze, czesci tez coraz wiecej kosztuja.

Kecaj1201

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Gwarancja na usluge przy montażu czesci kupionych przez warsztat jest zrozumiałe, bo wiedzą co kupują (jaka firma i skad) a klient może dostarczyć najataszy zamiennik lub z hurtowni gdzie cos leżało 2lata na półce (np uszczelki które parcieją z biegiem czasu i problem). Co do późniejszych rozpatrzen w 21wieku większość warsztatów posiada samochód zastępczy ktory może zaoferować na czas oczekiwania reklamacji danej czesci. Także warsztacie współpracujący z jedną hurtownia wie kiedy może dostać zwrot pieniędzy za reklamację danej czesci wiec powinien kupić nową zamontować wydać auto a potem czekać na rozwiązanie i zwrot kosztów.

Niestety każda firma ma swoje aleeee... współcześnie produkcja podzespołów jest z falatalnych materiałów i najtaniej

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja niedawno dostałem tel o policji. Poszedłem odebrać swoje auto bo ciul po.pijaku jeździł. W mercu we wrześniu kupiłem nowe opony w kwietniu przeglądu nie przeszło bo łyse opony. A z corsami to było wszystko od narkotyków po kradzież paliwa

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ps temat taki dość rozległy, każdy tu się wyleje ze swoimi ale. To ja też dorzucę od siebie.
Wczoraj wieczorem jak mnie moja dorwała to było grubo. Aż człowiek nabrał ochoty do roboty i od rana łopata kamień i szykowanie pod kostke

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Ktoś napisał o kupnie umywalki przez hydraulika to niech może napisze o kupnie plomby dla dentysty przez pacjenta. Druga sprawa dzwoni facet i pyta o koszt naprawy, później pyta o to jakiej specyfikacji olej bedzie potrzebował, później po ile go mam i czy coś jeszcze bedzie potrzebne i czy w hurtowni będą wiedzieli jakie potrzebne. To mu odpowiadam ze jeśli chce swoje czesci dostarczać to jego zadaniem jest dostarczenie właściwych i nie będę siedział przy komputerze i mu ich dobierał bo z tego wynika marza żeby przyjechał zostawił i odebrał. Opakowania plastikowe i kartoniki będzie zabierał do bagażnika a ja nie będę mu ich specjalnie w folie pakował coby se szrota nie pobrudził. To zazyczaj dziwaki kombinatorzy lub nastoletnie gownozjady z Facebooka

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
Ktoś napisał o kupnie umywalki przez hydraulika to niech może napisze o kupnie plomby dla dentysty przez pacjenta. Druga sprawa dzwoni facet i pyta o koszt naprawy, później pyta o to jakiej specyfikacji olej bedzie potrzebował, później po ile go mam i czy coś jeszcze bedzie potrzebne i czy w hurtowni będą wiedzieli jakie potrzebne. To mu odpowiadam ze jeśli chce swoje czesci dostarczać to jego zadaniem jest dostarczenie właściwych i nie będę siedział przy komputerze i mu ich dobierał bo z tego wynika marza żeby przyjechał zostawił i odebrał. Opakowania plastikowe i kartoniki będzie zabierał do bagażnika a ja nie będę mu ich specjalnie w folie pakował coby se szrota nie pobrudził. To zazyczaj dziwaki kombinatorzy lub nastoletnie gownozjady z Facebooka
A takich coraz wiecej. Sredio kilka telefonow co tydzien w tym stylu.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569

(klient)Opakowania plastikowe i kartoniki będzie zabierał do bagażnika
Ostre i dobre.

A na zapleczu cały magazynek z byłymi częściami klientów, bo połowa poszła już na olxsie jako dobra używka.

Czyli puste bańki do bagażnika, ale dobra pompa omyłkowo wymieniona, to już nie.
Ciekawe czy bańka 5 litrowa w której zostało 0,4 oleju też tak ochoczo jest wrzucana do bagażnika klienta.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Ja zawsze oddaje reszte (ogolnie bazuje na 6 rodzajach oleju w beczkach, ale jak nie mam odpowiedniego to kupuje w 4/5L). Po diabla mam se śmietnik robic

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Ja mam takie pytanie do mechaników od klientów, bo pojawiły się na innym wątku mądre rady krasnali.
Czy moglbys podac link do zrodla i napisac kim jest "brodaty krasnal"?

Ja zostawiam temat i niech żyje swoim życiem. To wątek dla drugiej strony tego interesu...a chciałem go skonfrontować z brodatym krasnalem, który to ochoczo zachwalał w innym temacie, jakie to nie daje gwarancje klientowi - kiedy to on zamawia części.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Ja zawsze oddaje reszte (ogolnie bazuje na 6 rodzajach oleju w beczkach, ale jak nie mam odpowiedniego to kupuje w 4/5L). Po diabla mam se śmietnik robic
To Ty oddajesz inni kroją na czym tylko się da.
Nawet złom dobry.

Czy moglbys podac link do zrodla i napisac kim jest "brodaty krasnal"?
Niestety to Kontakt Operacyjny i jego tożsamość nie może być ujawniona :cigar:
Cała rodzina tych krasnali, siedzą i czytają, tylko wstydzą się odezwać.

Teraz to wszyscy uczciwi.
Wręcz dopłacają klientowi do samochodu.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom