• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mechanik klient cennik oszustwo

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Ja mam takie pytanie do mechaników od klientów, bo pojawiły się na innym wątku mądre rady krasnali. Jakoby to klient nie powinien kupować własnych części, bo wtedy nie ma żadnej gwarancji.
Natomiast kiedy mechanik kupuje części w imieniu klienta, to klient dostaje od niego na nie gwarancję. Nie wiem jak jest z robocizną wtedy, bo przecież mechanik niewinny, ale uznajmy że to mechanik z tych uczciwszych i robocizna jest w pakiecie gwarancyjnym.

Taki przykład kupuje mechanik w imieniu klienta wtryskiwacze lub np. turbosprężarkę która jakimś cudem jest zepsuta i idzie na reklamację.
Mechanik bierze wszystko na klatę, bo przecież on zamawiał turbinę.
Klient wstawił tydzień wcześniej samochód na warsztat i od tygodnia przy minus 5 stopniach na dworze dojeżdża do pracy dwoma autobusami (i wraca nimi)

Turbina poszła na reklamację, to ja rozumiem że w tym czasie żeby klient nie tłukł się autobusem mechanik kupuje drugą turbinę na swój koszt i zakłada ją klientowi?
Oczywiście reklamacja wcześniejszej turbiny trwa. Rozpatrzą nie rozpatrzą, kto to wie.

Nie chce wytykać palcami, ale kolejno wszystkich bym tu wkleił z innego wątku. Jak to pierd. że oni to dają gwarancję, kiedy części są zamawiane przez nich.
Chłopie jaką Ty dajesz gwarancję jeden z drugim? Że samochód będzie stał na placu rozgrzebany przez dwa tygodnie. A na końcu ZOONK - błąd przy montażu.

Niczym to się nie różni, czy klient zamówi części, czy mechanik. I tak klient płaci za wszystko i tak.
Może co bardziej uczciwsi, to nie wezmą wtedy za robociznę, bo oni zamawiali...

...ale klient ma w dup. Twoją gratisową robociznę bo czeka na samochód już od 3 tygodni (bo przecież trzeba rozpatrzyć reklamację).

Taka, to jest gwarancja na części od mechanika.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Tez mi nie wchodzil wiec olalem temat.
Automatyczne połączenie postów:

Pozatym Ty tez olales temat skoro pierdolnoles sie w przepisaniu vinu.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
nikt się nie podjął arcytrudnej misji dobrania odpowiednich części żeby pasowały za pierwszym razem, co podobno potrafią doświadczeni mechanicy, w przeciwieństwie do właścicieli albo garażowców.
Nie czytasz albo nie rozumiesz co czytasz. Napisane jest że mechanik wie z doświadczenia że tanie części nie pasują fizycznie choć zgadzają się po numerze VIN. Zastanawiam się skąd ty mieszkasz. Będę strzelał. Mazury? Warmińsko Mazurskie? Dokładniej strzelić? Olsztyn? Tam się rodzą dzieciaki co wszystkie rozumy pozjadały i im się należy..

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Nie czytasz albo nie rozumiesz co czytasz. Napisane jest że mechanik wie z doświadczenia że tanie części nie pasują fizycznie choć zgadzają się po numerze VIN. Zastanawiam się skąd ty mieszkasz. Będę strzelał. Mazury? Warmińsko Mazurskie? Dokładniej strzelić? Olsztyn? Tam się rodzą dzieciaki co wszystkie rozumy pozjadały i im się należy..
Wybacz, ciężko zrozumieć kogoś, kto pisze dziwnym dialektem, np. pytanie "skąd mieszkasz?" pierwszy raz w życiu zobaczyłem, u nas raczej mówi się "gdzie mieszkasz?" albo "Де ти живеш?".
To, czy części będą pasowały nie zależy od półki cenowej, możesz kupić najdroższe, ale jak zamówisz źle nie będą pasować.
W zadaniu które dałem niezależnie z jakiej firmy byś nie zamawiał nie będziesz lepszy od klienta kupującego losową część z allegro-obaj zamówicie źle, ew. on zamówi dobrze jak element losowości zadziała na jego korzyść.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
ło, ale mata problemy, jak klient ogarnięty, to niczym jego zamówienie nie będzie się różniło od zamówienia warstatu.
Warstat przecież nigdy nie ma czasu, a klient na spokojnie może przyłożyć się do zamówienia.

Tylko gorzej, jak na częściach nie ma "graweru" wtedy klient płaci za premium 1000zł a ma włożoną budżetówkę za 500.
Woodoo opisywał proceder w "aferze pudełkowej".

Zresztą...Ci niekumaci klienci, to są krojeni na czym tylko się da. Temat rzeka...
Oczywiście nie w Waszych uCiwych warstatach. W waszych to nie, w innych.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
No ja mówię z mocno polskiej perspektywy - tani VAG z 2005 roku, gdzie kupno nowych części raz, że jest ekonomicznie nieopłacalne, a dwa że kupa używek pasuje z nowszych modeli. Ostatnio szukałem wentylatora chłodnicy z obudową, za samo nowe śmigło z Nissensa wychodziło mi prawie drugie tyle, co za używkę razem z obudową wyjętą z Ibizy z 2015. To za cenę tego wentylatora to se drugi silnik mogę kupić.
To nie tylko w Polsce jest taka perspektywa. W UK dla przykladu perspektywa jest taka sama, moze z ta roznica ze sa znacznie mlodsze auta, ktorych nie oplaca sie naprawiac klientowi.
O co mi tutaj chodzilo, bo celowo niedopowiedzialem:
Nie wiem ilu :) Wiem natomiast w ilu przypadkach (tu gdzie ja mieszkam) nie jest w ogole mozliwe, zeby osoba prywatna mogla zamowic sobie czesc OE (nowe rzecz jasna), wiem tez ze czesci z gornej polki u mnie wyjda taniej, niz gdyby klient mial zamawiac je sam (znowu, tu gdzie ja mieszkam). Czesci ze sredniej polki - tu roznica juz nie jest tak duza, natomiast nawet jezeli moja cena jest wyzsza, to oferta jednak lepsza - tak sadze.
to ze moze nie rocznik 2005, ale 2015 (i nie bierzcie mnie pod wlos, bo zapewne nie kazde auto - u mnie rynek jest podzielony i nikomu nie oplaca sie robic wszystkiego jak leci) moja ostateczna cena bedzie dla Ciebie cena lepsza niz jakbys mial kupic sam to samo lub jezeli nawet bedzie troche mniej korzystna ze wzgledow finansowych to ogolna oferta bedzie po prostu lepsza (Twoj czas, Twoj spokoj, Twoje ryzyko bledu), takze wtedy samemu sobie trzeba odpowiedziec czy dla np £100 warto cos kombinowac (99% ludzi z mojego doswiadzczenia od razu stwierdza ze nie warto) i jechac do kogos kto to zrobi bez rachunku, ale oczywsicie jak cos to Ciebie w ogole tutaj nie bylo :)
Na moja korzysc dziala dodatkowo to, ze mieszkam w Highlands, wiec wiele hurtowni ktore sprzedaja na ebay albo nie wysyla tu rzeczy w ogole, albo robia to za dodatkowa oplata co oczywiscie bardzo wplywa na oplacalnosc zakupow przez klienta, to raz.
A dwa, ze dostep do hurtowni, ktore mam ja - trzeba miec warsztat lub dzialanosc ktora ma wbity temat ktory pozwoli Ci kupic czesci - jako prywatna osoba po prostu ich nie dostaniesz (oczywiscie furtki jak chociazby napisal @darcun4 istnieja) . Dokladnie tak samo robia serwisy danej marki w przypadku oryginalu - przyjedz, zrobimy, ale zamowic sam nie zamowisz. A ja zamowie i na 100% jestem pewien ze pobije serwis nie tylko na cenie czesci, ale rowniez na robociznie.

Stad zapytalem @heniek1000 jak to mozliwe ze on w ogole moze miec czesci taniej i odpowiedzial - nie moze. Tyle ze ogolna oferta dla niego wyglada tak, ze jemu czy tam komus innemu juz chce sie myslec o kombinowaniu, bo widzi w tym oszczednosc. Reszte co mysle na ten temat opisalem wczesniej.
Automatyczne połączenie postów:

W sumie temat ciekawy.
A tak z innej strony, jak macie do wymiany umywalkę albo grzejnik, to też jesteście za tym, aby hydraulik wam kupił te rzeczy? Czy kupujecie sami?
Tak, dokladnie jestem za tym. Dzwonie, przyjezdzasz, robisz wycene, podliczasz, wysylasz. Jezeli sie zgadzam to nawet mi nie mow zebym ja Ci jechal po cokolwiek, bo ja mam swoja robote i nie mam czasu. Wlasnie po to Cie zatrudniam, zebys to zrobil, a nie zebym ja po pracy latal jeszcze gdzies po sklepach i kupowal Ci jakies rzeczy, ktore mi wyslesz. I to jest na Twojej glowie zebys jako mala firma dal mi cene za usluge lepsza niz kto inny kto przyjechal wyceniac mi remont lazienki czy cokolwiek tam chcialem. W ten sposob masz wieksze pole do popisu, bo moze Twoje upusty na rurki,ksztaltki, baterie, kabiny, wanny sa na tyle dobre, ze dzieki temu mozesz policzyc za godzine pracy wiecej a i tak byc tanszy niz jakas wieksza czy inna firma.
Tak ja to widze.
A ja w tym czasie robie swoje. Ja mam swoje tematy do przodu, Ty masz swoje.

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Heniek może nie ma
To juz Henka trzebaby zapytac.

Ja juz wiem co chcialem, bo dostalem odpowiedzi na moje pytania. Przy okazji przedstawilem swoj punkt widzenia. Temat uwazam za ciekawy, gdyby byl prowadzony w innym tonie to moze naprawde bylaby to ciekawa dyskusja, ale tu @heniek1000 na dzien dobry wylecial w taki sposob, ze jak sam napisal;
Taki temat? Tutaj? To jak wysmarowany cukrem kij w mrowisko wsadzić. :woot:
wiec poszlo na ostro.

Dzieki @MS Serwis za ten post - moim zdaniem mega w punkt.

Zycze wszystkim milego weekendu :)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja jestem zaszokowany postawa właściciela innego warsztatu na którym robiłem auto.
Tak nawalone januszeksu w instalacji, że auto groziło pożarem.
A właściciel bał się powiedzieć prawdę bo by wyszło na jaw, że się nie znamy itp.
Serio gadałem mu jak przyjdzie właściciel daj mi znać ja chłopa wyjasnie o co chodziło z jego autem.
Ps naprawa wcale nie dotyczyła elektryki ino ogrzewania.
U mnie po odkryciu takiego czegoś zaraz zjeby, że mnie na minę wsadza.
Nie poto człowiek całe życie zdobywa doświadczenie, żeby jakiś laik go ustawiał. U mnie krótka piłka
Edit !!!!!!!! Sory wkurvi&em się!!!!!!

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom