• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

mechanizm wycieraczek - czy sprawny można ruszyć reką ?

kermu

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Czy sprawny mechanizm wycieraczek (nie zatarte ośki) powinno dać się ruszyć ręką ?
Mam awarię wycieraczek w berlingo 1 polift.
Silnik kręci po odłaczeniu mechanizmu ale naciskając na hebel reką nie można wymusić
obrotu osi.
Spryskałem wysoko penetrującym odrdzewiaczem Forch-a i poczekam do jutra ale nie
wiem czy demontować mechanizm jak nie będzie poprawy ...
Z góry dzieki za pomoc :)

Załączniki

• IMG_20241110_181635.jpg
    IMG_20241110_181635.jpg
    2,6 MB · Wyświetleń: 13

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1625
bez silniczka to prawie bez żadnego oporu
z silniczkiem jest to niemożliwe lub bardzo ciężko- tam jest najczęściej przekładnia ślimakowa.
a ta może być samohamowna, czyli po naszemu "jednostronna" :)

1731280101505.png

kermu

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Proszę. Zaznaczone za załączonym zdjęciu :)

Załączniki

• BERLINGO-PARTNER-l-LIFT-MECHANIZM-WYCIERACZEK-III-Strona-za.jpeg
    BERLINGO-PARTNER-l-LIFT-MECHANIZM-WYCIERACZEK-III-Strona-za.jpeg
    1 MB · Wyświetleń: 19

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1625
Normalnie jak nie jest zatarte to wyciągasz ten pierścionek i wypychasz sworzeń w dół. Najlepiej cienkim płaskim śrubokrętem, lub dwoma. A teraz wyczyść to porządnie drucianą szczotką, spryskaj odrdzewiaczem i poczekaj.

kermu

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Jest na wierzchu. Blokada ściągnięta ale trzpień ani drgnie, uderzany młotkiem przez drewnianą deskę. Zalałem ponownie odrdzewiaczem i zostawiłem na 24h. Jeśli wtedy się nie uda to nie mam koncepcji ... Chyba zostaje jedynie grzanie palnikiem ? :(

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Kiedyś jak już nic nie pomagało w połowie długości trzpienia nawierciłem otwór 3mm i zostawiłem na noc w nafcie. Pomogło
Automatyczne połączenie postów:

images (2).jpg
Zwykle w środku są dwie tuleje z brązu i pomiędzy nimi jest przerwa i trzpień dość mocno koroduje. Z zewnątrz ciężko doprowadzić jakiś odrdzewiacz. Po nawierceniu nafta spokojnie wnika i penetruje

Ostatnia edycja:

kermu

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Odrdzewiacz nie dał rady.
Pomógł stary patent z grzaniem palnikiem zewnętrznej strony tulei i zaraz po tym potraktowanie trzpienia zamrażaczem. Wybijanie przez deskę nie było skuteczne. Trzeba było użyć wybijaka i dużego młotka :) Czyszczenie wyciorem tulei uwolniło widoczną ilość piasku o bardzo małej średnicy.
Na przyszłość trzeba regularnie smarować smarem grafitowym od góry aby nie dopuścić do penetracji wody.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1625
Na przyszłość trzeba regularnie smarować smarem grafitowym od góry aby nie dopuścić do penetracji wody.

nie wiem jak jest konkretnie w tym modelu. ale powinny być jakieś gumowe oringi, lub przynajmniej plastikowe podkładki, jako uszczelnienia.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
nie wiem jak jest konkretnie w tym modelu. ale powinny być jakieś gumowe oringi, lub przynajmniej plastikowe podkładki, jako uszczelnienia.
W większości są takie rozwiązania. Tylko nie są to rozwiązania mające zapewnić bezawaryjną pracę na dekady tylko 5 lat. Wystarczy te ośki wykonać z materiału mniej podatnego na korozję i tuleje z brązu mające właściwości samosmarujące i mamy przepis na prawie niezniszczalne mechanizmy. Po 10 latach nowe tulejki jak w rozruszniku na wypadek wyrobienia i jazda. Tylko po co? Ogólnie każde auto jakbyś poddał takim modyfikacjom to masz kolejne wcielenie W123 i W124. I to byłaby ochrona środowiska. Stworzyć coś co zamiast co chwilę złomować móc używać w miarę bezawaryjnie przez długie lata i duże przebiegi.

kermu

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Szczecin
To Berlingo MK1 polift. Tam są oringi.
Żeby ten problem nie występował na tych trzpieniach powinny być założone nakładki robiące za "daszek", chroniac przed przenikaniem wody ale jak napisałeś wtedy producenci nie zarobią
na sprzedaży części a nowy oryginał kosztuje obecnie ponad 500 zł :(

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
489
Miasto
Józefów
Robiłem w sensie naprawiałem tych mechanizmów masę i zawsze są oringi, nie spotkałem się z innym sposobem uszczelnienia
a co do trwałości woda wszędzie wejdzie kwestia tylko czasu
ale w większości udaje się uratować mądrze traktując palnikiem i dobrym czyszczeniu i odpowiednim nasmarowaniu, testowałem na klientach różne smary i chyba na chwilę obecną sprawdza się najdłużej i najskuteczniej smar do smarowania łożysk sprzęgłowych ;)

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
489
Miasto
Józefów
A sprawdzałeś smar morski? Myślę, że najlepiej zniesie trudne warunki np. zimowe jak duża wilgotność i sól.
Przyznam szczerze że nawet nie słyszałem o takim a brałem pod uwagę to co miałem w firmie i pod ręką prosto dostępne, ale wiesz to oczywiście ma działać ;) jak w dowcipie o prawniku i synie ;)

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Najszybciej zabija się te mechanizmy, bezmyślnie wtłaczając wodę pod ciśnieniem z detergentem, myjąc auto myjką ciśnieniową. Detergent dodatkowo zmniejsza napięcie powierzchniowe co ułatwia penetrację wody do wnętrza.
I znowu dochodzimy do wniosku, że "mycie skraca życie" :D

Do góry Bottom