• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mega dymi Matiz 0,8

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
"Przecież bym nie składał głowicy na poprzednia uszczelke" lepiej zapytać :)
Dwie głowice, dwie uszczelki, zostaje blok. Musisz mu się dokładniej przyjrzeć.

No to jak problem nie jest w płaszczyźnie, to wolałbym już dzisiaj sobie zamówić silnik i go po prostu wymienić, bo na jedno wyjdzie.
Potem się okaże że to nie blok tylko dwie głowice były źle dokręcane i się zwichrowały.

Nie pozostaje Ci nic innego, czego nie napisałem w pierwszym poście, szlif papierem i silikon.
Albo rwanie bloku i się bujanie....i też nie wiadomo co z tego wyjdzie. NA PEWNO DROŻEJ.
Automatyczne połączenie postów:

Jarzi problem nie leży w płaszczyźnie? To co się przez noc z blokiem mogło stać? Najlepiej teraz zrobić pełną regenerację bloku.
Na stole Matiz.
I z korka za 20zł robi się remont silnika za 2 tys. Ten Matiz jest 3trójkę wart.

Słuchaj mnie: szlif papierem i uszczelniacz wysokotemperaturowy. Wytrzyma.

Tylko musi porządnie wyschnąć 24h min.!

Ostatnia edycja:

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
A wyciągnąłeś olej z gwintu śrub w bloku? Moze pękły gwinty w bloku. Matiz jest prosty jak cep.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1598
jeszcze raz się spytam:
1. jesteś pewny głowicy?
2. jesteś pewny bloku?
3. jesteś pewny roboty?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
jeszcze raz się spytam:
1. jesteś pewny głowicy?
2. jesteś pewny bloku?
3. jesteś pewny roboty?
Co się tak głupio pytasz ?:D
Przecież widać, że grzechu się urodził z grzechotką w ręku i wyssał z mlekiem matki niebywały talent i wiedzę na temat budowy i zasady działania silników... tylko teraz się wypierdzielił, bo się złapał za 3 cylindrówkę, a został stworzony do remontów co najmniej v6...:D
Grzesiu zostaw tą 3 cylindrową popierdułkę, bo się tylko marnujesz...:D weź się za remonty silników do samolotów - tam w pełni będziesz mógł pokazać swój talent i rozwinąć skrzydła...:D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
WOODOO pochwal się od czego Ty zaczynałeś i jakie to Kulfony robiłeś?
No i pewnie nadal Kulfoniska trzaskasz po cichaczu nikomu nic nie mówiąc.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
WOODOO pochwal się od czego Ty zaczynałeś i jakie to Kulfony robiłeś?
No i pewnie nadal Kulfoniska trzaskasz po cichaczu nikomu nic nie mówiąc.
Kulfony to są te twoje wszystkie komentarze co to tu piszesz w każdym temacie mechaniorze z szopy granatem od pługa oderwany, co to poległ na dokręceniu zwykłego łożyska stożkowego w kole...:D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Kulfony to są te twoje wszystkie komentarze co to tu piszesz w każdym temacie mechaniorze z szopy granatem od pługa oderwany, co to poległ na dokręceniu zwykłego łożyska stożkowego w kole...:D
Czytając nieuku Twoje komentarze, to spokojnie mogę otwierać warsztat....
Łożysko stożkowe, 80% speców forum krzyczało dokręcać na 500Nm - to chyba nie tylko ja poległem. Dokręcone tylko ręką i hula, takie to forum i jego poziom.
Poza tym nie robiłeś sticte takiej siedemdziesiątki, to możesz się mądrzyć gamoniu. Nie masz instrukcji, to skąd możesz wiedzieć.
Najlepiej bezrefleksyjnie dokręcić i zarżnąć 4 łożyska.

A najśmieszniejsze jest to, że ta karma do Ciebie wróci.
Czy tylko próbujesz się tak dowartościować na ludziach którzy tu przychodzą i pytają o radę?
Dla mnie np. jesteś zakompleksionym człowiekiem, który próbuje się w ten sposób dowartościować próbując w ten sposób upokorzyć innych. Głównie tych którzy przychodzą i pytają o radę, pierwszy drugi raz.
Na mnie np. to nie robi żadnego wrażenia. Jesteś małym zakompleksionym człowieczkiem z internetu próbującym się dowartościować.

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Czytając nieuku Twoje komentarze, to spokojnie mogę otwierać warsztat....
Otwieraj, jest wielkie zapotrzebowanie na takich druciarzy...:D warstat nazwij : ,,drut, trytytka i silikon,,:D nie opędzisz się od klientów...:D
Łożysko stożkowe, 80% speców forum krzyczało dokręcać na 500Nm - to chyba nie tylko ja poległem. Dokręcone tylko ręką i hula, takie to forum i jego poziom.
No z tym poziomem to trafiłeś w 10... co zresztą zaprezentowałeś...:D
Poza tym nie robiłeś sticte takiej siedemdziesiątki, to możesz się mądrzyć gamoniu. Nie masz instrukcji, to skąd możesz wiedzieć.
Jak ci pisałem w tym twoim temacie to w międzyczasie znalezienie pdf do tej twojej 70 zajeło mi 2 minuty...:D jak byś nie był takim chytrym głabem to też byś znalazł...:D

A najśmieszniejsze jest to, że ta karma do Ciebie wróci.
Czy tylko próbujesz się tak dowartościować na ludziach którzy tu przychodzą i pytają o radę?
Dla mnie np. jesteś zakompleksionym człowiekiem, który próbuje się w ten sposób dowartościować próbując w ten sposób upokorzyć innych. Głównie tych którzy przychodzą i pytają o radę, pierwszy drugi raz.
Na mnie np. to nie robi żadnego wrażenia. Jesteś małym zakompleksionym człowieczkiem z internetu próbującym się dowartościować.
Mam gdzieś jakieś karmy... za mechanikę łapią się teraz głąby bez szkoły, bez jakiegokolwiek pojęcia o pojęciu i pełno takich wszędzie... w robocie już też paru takich przerabiałem, co to umiejo wszystko, a jak co do czego to z byle pierdołą przyłażą po poradę i zawracają d... ale brać kasę to pierwsi...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
I co się żalisz , czy chwalisz.
Znalazłeś do 70 w dwie minuty pdf mhm tak.
Chyba nawet nie odróżniasz 65 od 70.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
I co się żalisz , czy chwalisz.
Znalazłeś do 70 w dwie minuty pdf mhm tak.
Chyba nawet nie odróżniasz 65 od 70.
No widzisz heniusiu jedni mogą coś znaleźć, bo potrafią i chcą, a inni tacy jak ty nie... życie...:D
A ty dokręcasz łożyska ręką, bo cię nie stać na klucz dynamometryczny i próbujesz do tego dorobić przekonującą teorię, która mogą łyknąć chyba tylko pelikany na twoim poziomie druciarstwa...:D
Dobra heniu jeszcze się mi odgryź z jednym komentarzem i kończymy ten offtop, bo i tak nas misiek wykasuje... pzdr :D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
No to muszę Cię zaskoczyć, bo mam aż dwa klucze dynamometryczne i nasadkę 90mm uwierzyłbyś. Wypas.
A zakładając wątek/temat i tak z góry wiedziałem, jak piasta będzie dokręcona. Strzeżonego Pan Bóg strzeże.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
A weźcie się ustawcie na mordobicie. Np w Łodzi na rynku. Mogę być sędzia bez zasad

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
Mi to wygląda na problem z odmą lub pierscieniami tłokowymi, albo uszczelniaczami. Możliwe że problem leży w pęknięciu, ale nie na aż 3 cylindrach!!!

Trzeba rozebrać silnik i wszystko sprawdzić. To jest prosty silnik, więc znalezienie usterki nie jest trudne.
tico i matiz miały podobne silniki, rozniły się głowicą i osprzętem. Szukaj odpowiedzi w manualach serwisowych do tych pojazdów.

Możliwe, że popełniłeś gdzieś błąd... zdarza się. Jesteśmy przecież ludźmi.

Ostatnia edycja:

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
Może jak dwa razy wymieniałes głowice , to dwa razy olej wlałeś ,a zapomniałeś spuścić ... Xp .

Do góry Bottom