• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

mega macs 42 VS Texa TXTs

Jarekbb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-BIała
Panowie chce kupić tester i z całej gamy urządzeń dostępnych na rynku wybrałem dwa które mnie interesują:
hella guntman mega macs 42 9200 netto
Texa txt light car 8550 netto
cena obydwu urządzeń jest zbliżona, biorąc pod uwagę o że texa nie jest samodzielnym urządzeniem, oraz to że oprogramowanie icd4 plus jest droższe to pozornie tańsza Texa staje się droższa.
Tylko cena nie jest dla mnie jedynym wyznacznikiem, zależy mi po prostu na dobrym urządzeniu, pracowałem do tej pory na autobosie v40 i nie mogę zrozumieć jak komuś taki badziew można sprzedać.

daltego proszę o rade:
texa czy guntman?
txt light czy txt plus?
macs 42 se czy macs 42?

Nie zajmuje się elektroniką tylko mechaniką, generalnie tester potrzebuje do odczytu kodów usterek, kasowania inspekcji, ustawienia konta pomp itp. żadne skomplikowane rzeczy.

Byłem w weekend na targach w Katowicach, przd targami byłem zdecydowany na texe, a zaraz po wyjściu na guntmana, dużo bardziej profesjonalnie podchodzą do klijęta (facet z texy jak zapytałem go o folder jakiś ich powiedział mi że na ich stronie jest!!!)

I jeszcze jedno pytanie, mam okazje kupić mega macs 42 se używanego niecały rok za dobre pieniądze, tylko nie wiem jak z licencją (facet z helli powiedział mi że nie ma problemu tylko 3200 trzeba położyć) ja chciałbym używać go ze 2 lata na tym z czym go kupie potem kupić nową licencje jurz na siebie, pytam dlatego Was bo wiadomo sprzedawca powie jak mu najopłacalniej a Wy napewno wiecie jak zrobić to najlepiej.

Dziękuje za pomoc

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
sam chciałbym zapytać o to samo.
Ale powoli zaczynam się przekonywać do texy.
Miałem MM na testach, i fakt fajne, poręczne. Ale gdy przychodzi do wybierania wyświetlanych parametrów rzeczywistych,to staje się to żmudne. Bo musisz jechać kursorem po kolei przez wszystkie.
Texa zaś oferuję swoje ponoć świetne oprogramowanie IDC4, które jest w stanie mocno pomóc w przypadku diagnostyki. No i dużo większa możliwość rozbudowy. Oba z tego co wiem nie blokują się po nie wykupieniu liecencji, więc jest ok.

bondzik

Początkujący
Punktów
0
ja czekam na gutmana kupiłem w inter cars aktualizacja kosztuje około 3tyś rocznie ale nie musisz jej robić.
Można trafić że robią promocje i np. nie kupowałeś licencji przez trzy lata i chcesz kupić to zrobią dobrą cenę za te lata wcześniejsze

Jarekbb

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-BIała
No właśnie ja wacham się cały czas, texa txt light nie ma porsche, dopiero w icd4 plus jest, wiem ze texa po roku sie nie blokuje, przy aktualizacji nie trzeba tez placic wstecz, i opłata na rok jest niższa, pozatym mamy ponoć dostep do "autodaty z texy" nawet jeśli nie zrobimy aktualizacji, a w przypadku gutmanna przy zakupie morzemy dostać dostęp do Hgs data ( taka ich autodata) na rok, jeśli chcemy na nastepny, musimy aktualizować tester plus dopłacić za dostep do hgs daty (grubo ponad 3 tyś). Gutmann ma z to wumie fajne urzadzenie tego 42 a do texy musiałbym cos kupić, znajomy poleca mi tableta do tego.

Cięrzka sprawa, zwłaszcza ze tester na dłużej sie kupuje.
Morzesz powiedzieć ile Cie chcą skroić w IC za mm42? Dają Ci hgs date?

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
A ja wam powiem że ani jeden ani drugi solo nie rozwali imprezy :)
Wschód texa lepiej, passthru texa , wsparcie dają oba ale texa ma ostatnio duży nacisk na rozwój Coll Center i to potwierdzam.
Rozwój texa na plus, Gutek może lepszy jest w niemcach ale tego nie potwierdzę. ..
Jak tylko do mechaniki i zwykłej diagnozy to cdif jest aż za dobry , a lepiej jakiś chińczyk w legalu jeśli nie zależy na wsparciu wystarczy...

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
no właśnie ja kupuję coś co musi być w oryginale, i fajnie by było gdyby dobrze dawało radę z jak największą ilośćią aut. I nie będzie to jedyny sprzęt. Do najczęściej robionego vw mam vcds, mam też dostęp do KTS-a, więc one na pewno będą uzupełnieniem. A jak się robi grubo którąś z marek, to i tak trzeba serwisówkę.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
A ja wam powiem że ani jeden ani drugi solo nie rozwali imprezy :)
Wschód texa lepiej, passthru texa , wsparcie dają oba ale texa ma ostatnio duży nacisk na rozwój Coll Center i to potwierdzam.
Rozwój texa na plus, Gutek może lepszy jest w niemcach ale tego nie potwierdzę. ..
Jak tylko do mechaniki i zwykłej diagnozy to cdif jest aż za dobry , a lepiej jakiś chińczyk w legalu jeśli nie zależy na wsparciu wystarczy...
Co to jest to passtrue??

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Mega Maks jedno z lepszych polecam.
CDP Autocom również- nie ma abonamentu.
Ważne! we Wrocławiu trzeba kupić tester gniazda OBD-II żeby nie wkładać
wtyki testera w niewiadome gniazdo.Grozi uszkodzeniem sprzętu.
Zakupy tylko u dystrybutora sprzętu,gwarancja, naprawy- ominiesz oszustów.

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Texa czy Gutman, a nie myślałeś może o BrainBee B-touch?
Cena podobna, a przynajmniej nie ma licencji. Możliwości diagnostyczne bardzo zbliżone, a w wielu markach znacznie lepiej. Szczerze moge polecić. Oczywiście trzeba być świadomym, że jednym urządzeniem wszystkich autek nie będziemy w stanie diagnozować. Zawsze sie znajdzie jakiś wynalazek z dalekiego wschodu i trzeba się poddać.
Do azji moge polecić osobno MM Asian Gold-a, choć słyszałem, że teraz niejaki G-scan robi rewolucje.

Dla każdego co innego się liczy. Dla mnie napewno licencja jest jedną z największych barier, dla których zastanawiałbym się np. nad Gutmanem

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Texa czy Gutman, a nie myślałeś może o BrainBee B-touch?
Cena podobna, a przynajmniej nie ma licencji. Możliwości diagnostyczne bardzo zbliżone, a w wielu markach znacznie lepiej. Szczerze moge polecić. Oczywiście trzeba być świadomym, że jednym urządzeniem wszystkich autek nie będziemy w stanie diagnozować. Zawsze sie znajdzie jakiś wynalazek z dalekiego wschodu i trzeba się poddać.
Do azji moge polecić osobno MM Asian Gold-a, choć słyszałem, że teraz niejaki G-scan robi rewolucje.

Dla każdego co innego się liczy. Dla mnie napewno licencja jest jedną z największych barier, dla których zastanawiałbym się np. nad Gutmanem
g-scan to taki carman w nowym wydaniu :)

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Z tego co widziałem i słyszałem to ponoć kilku ludzi z carmana przeszło do firmy G-scana i pomagają ten produkt rozwijajać.
A Carman jako firma się posypała i nie ma już wsparcia.
G-scana widziałem tylko na targach i wydawało się, że jest konkretnie, ale trzeba by to zweryfikować na warsztacie.

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
powiem tak... Autobosa V40 nie ma, jest V30, mam go i miałem texe, i powiem szczerze, zaden nie jest ideał.
V30 jest dosyc dobry(chyba ze nie zrobiłes aktualizacji po kupnie) choc czasem rozwali na łopatki.
Ale zadziwia mnie AutoCom za tą cene wali wszystko na głowe, ma wszystko co trzeba i jest prosty jak drut....
Wiec ja zostaje przy ori V30 i dokupuje wiadomo co.... :)

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
GUTMAN to największy badziew jaki widziałem. Jest powiązany z HGSDATA. Stek bzdur i nieprawda zawarta w ich danych poraża.
Na pierwszej fotce pokazują kolejność cylindrów w Volvo S40II 1.6D. Naprawdę jest odwrotnie.
Na drugiej fotce widać położenie sterownika świec żarowych (dolny prawy róg komory w czerwonym kółku) w citroenie NEMO 1.4HDI. Tak naprawdę jest w lewym górnym rogu widać go na zdjęciu. Myślę że z testerem będzie to samo. TEXA dane ma chyba z autodaty i jest bardziej wiarygodna.

Załączniki

• dpf-42813.pdf
    1,3 MB · Wyświetleń: 5
  • Nemo sterownik świec żarowych.pdf
    370,6 KB · Wyświetleń: 4

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
Kolega ma Gutmana i po nie zapłaceniu aktualizacji nie mógł korzystać z HGS daty. TEXA działa dalej ale AD tez nie jest 1:1 z auto data on line więc jak ktoś potrzebuje danych z AD to niech przeliczy cene TEXy bez auto daty i auto date on line dokupić osobno, choć kiedys potrzebowałem z Auto Daty z Texie nie było ale zadzwoniłem do Call Center to przysłali mi na maila potrzebne dane - warunek aktywny abonament

Do góry Bottom