• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane 1.6 16v obroty

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Witam. Szukałem i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem... A mianowicie problem zaczął się od tego że po głębszym wciśnięciu gazu silnik pozostał na 1500-2000 obr po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu wszystko ok. Brak sygnalizacji błędu oraz brak błędów na obd. Silnik 1.6 16v jeszcze na lince. Czyszczenie i uszczelnianie przepustnicy brak efektu. Teraz to już obroty są różne tzn na zimnym ma czasami tak niskie że gaśnie po chwili pracy bieg jałowy jak się mu podoba czasami jest w miarę ok czasami trochę faluja po dodaniu gazu zostają lub powoli schodzą. Linka i przepustnicy chodzą lekko. Falowanie obrotów trochę wska, uje na krokowy ale czemu obroty... Ale jak silnik chodzi w miarę ok to po włączeniu kilku odbiorników obroty na chwilę spadną i wracają do poprzedniego stanu. Jak mogę sprawdzić silnik krokowy i czujnik położenia przepustnicy bo raczej obstawiam któryś z tych elementów lub oba. Dzięki za podpowiedzi

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Pomysłów brak Dzisiaj sprawdziłem napięcie na potencjometr przepustnicy, zmienia się liniowo ob 0,69 do 3, 7v nie zawiesza się nawet po pełnym otwarciu przepustnicy zawsze wraca na 0,69v. Podmieniłem z innego auta czujnik powietrza w kolektorze i też nic. Komputer nie wykazuje błędów.

Silnik krokowy też nie to... Włączyłem silnik i przy normalnych obrotach wyjąłem wtyczkę z krokowego, przegazowa i został na 1900. Chyba umarł sterownik...

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Jutro jeszcze raz sprawdzę. Bo może to było na podwyższonych. Ale do czego zmierzamy bo map sensor był podmieniony z auta które jeździ i nic mu nie dolega. Uszczelnienie przepustnicy i węży ok. Ze dmucha przez odme.?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Skoro MAP pokazuje 660 to gdzieś ciągnie lewe powietrze. Jaki czas wtrysku?

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Sytuacja rozwojowa... Teraz to jak zapala zimny to ma kłopoty i trzeba chwilę na gazie przytrzymać bo zgaśnie. Obroty po chwili stabilne tyle że nisko 650 mimo że w komputerze ustawione 752. Map sensor przy tych obrotach 330 i co mnie zastanawia temp powietrza zasysanego 66
Skąd i na jakiej podstawie to wywnioskować. Ja tam żadnego czujnika nie widzę. Ach po przegazowa ilu standard nie schodzi poniżej 1100 ale to lepiej jak wcześniej bo przedtem bliżej 2000

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Ok... Pewnie masz rację. Zębata jest ale aby się poruszyć potrzebuje napędu tak czy nie. To czym jest napędzany. Jeśli elektrycznie to po odcieciu zasilania powinien pozostać w jednej pozycji. Jeżeli pozostaje w jednej pozycji to i powietrza wpuszcza tyle samo to czemu zmieniają się obroty w identyczny sposób jak jest podpięty?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Sugeruje najpierw przeczytać jakaś książkę , która cię nauczy na jakiej zasadzie pracuje silnik .
Mam dla ciebie zadanie . Na pracującym silniku na wolnych obrotach psiknij w dolot samostarta i obserwuj co się stanie z obrotami . Jak to cię nie nauczy to oddaj samochód do prawdziwego mechanika bo o ile na początku twoje pytania były zabawne to teraz są irytujące .

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Psiknij plakiem między metalowy a plastikowy kolektor na wolnych obrotach, zobacz czy silnik zareaguje.

Do góry Bottom