• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane 2 1.9 dCi 131 2007- skoki napięcia

cRossik

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Bydgoszcz
Witam,
Problem polega na tym, że od pewnego czasu zauważyłem migotanie wyświetlaczy, żarówek ledowych oświetlenia wnętrza oraz reflektorów.
Założyłem miernik napięcia pod zapalniczkę i nie zawsze, ale często podczas jazdy dość mocno skacze napięcie potrafi trzymać 14.4v naglę coś odbiję i spada do 13.5v i skacze do ponad 15v
Oczywiście wstępna diagnoza regulator napięcia został wymieniony i bez zmian.
Jakieś sugestię co tu jeszcze może być nie tak?
Mam jeszcze na myśli jeszcze akumulator wymieniłem go rok temu firma Furya w sumie najtańszy jaki był, czy ako tez może powodować takie skoki napięcia ?
Pozdrawiam

cRossik

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Bydgoszcz
Ja bym tu raczej szukał złączy że słabym połączeniem.Jakies błędy w sterownikach dot.napiecia?
Błędów nie widać, ale sprawdzane najprostszym urządzeniem obd
Bym musiał na clipa podjechać
Wrzucam filmik jak to wygląda na mierniku w zapalniczce

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Regulator ori valeo ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1655
A możesz to zweryfikować normalnym miernikiem a nie chińskim pokazywaczem

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
To co sie dziwić ze są skoki napiecia. Zrob test . Odłącz plusowy kabel przy altku . Pod śrubę altka podlacz inny aku . I zbadaj napięcie na drugim aku. Oczywiście odpal silnik ....

cRossik

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Bydgoszcz
To co sie dziwić ze są skoki napiecia. Zrob test . Odłącz plusowy kabel przy altku . Pod śrubę altka podlacz inny aku . I zbadaj napięcie na drugim aku. Oczywiście odpal silnik ....
Coś na rzeczy jest byłem u elektromechanika i powiedział że te zamienniki w reno nie działają najlepiej założyć oe Valeo
Odpiął mi wtyczkę od regulatora napięcia i jest stale 14v/14.1v powiedział żeby to obserwować
Najgorsze jest to że alternator był u speca od takich spraw i nie widział problemu.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Zapali kontrolkę ładowania ....

cRossik

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Bydgoszcz
No na te chwilę tak jeżdżę tylko przy odpalaniu troche gazu dodaje, żeby alternator wzbudzić.
Jestem umówiony na kolejne wyciąganie alternatora.
Mam nadzieję, że zmiana na oe valeo coś pomoże bądź dam alternator do regeneracji sam nie wiem.
P.s podczas jazdy z odłączonym regulatorem 14.1v, a na postoju spada do 13.5v i podskakuje.

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1655
Oczywiście wstępna diagnoza regulator napięcia został wymieniony i bez zmian.

kto to diagnozował? ty czy elektryk na warsztacie?
czy po prostu wydłubałeś alternator i wymieniłeś na pałę regulator bez weryfikacji reszty elementów?

cRossik

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Bydgoszcz
Oddałem z usterka do warsztatu diagnoza od razu, że regulator.
Alternator został wyjęty oddany do gościa co zajmuje się naprawą.
Sprawdził,że po wymianie regulatora jest dobrze, a jednak nie jest.
Tylko rzecz polega na tym,że to ładowanie fiksuje dopiero po dobrej chwili jazdy
Ja niestety nie mam warunków do takich rzeczy.

cRossik

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Bydgoszcz
co to za gościu? garażowiec czy zawodowiec?
Powiem tak auto wstawione do wymieniacza części na wyjęcie alternatora, a elektromechanik sprawdzał alternator i wymienił regulator
Dzwoniłem do tego elektromechanika mówi że alternator sprawny i że trzeba kable sprawdzić albo komputer
Bym się zgodził ale w sumie to po ok 10 minutach jazdy się zaczyna dziać.
Ja za bardzo się nie znam na takich sprawach dlatego też tutaj na forum napisałem
Druga sprawa jeżeli trzyma napięcie 14.1v na odłączonej wtyczce od regulatora to co można po tym stwierdzić ? Bo ten gość gadał, że skoro trzyma to nie wina alternatora tylko gdzieś głębiej

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Nie, nie. Chodzi mi o urządzenie, które mierzy na bieżąco parametry akumulatora. Jest najczęściej na klemie minusowej.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Ma grzałki nurkowe ?

cRossik

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Bydgoszcz
Sprawa wygląda tak w tym przypadku był to uszkodzony akumulator.
Załatwiłem sobie używany naładowałem go na full podmienilem i od tego momentu jest spokój nic nie mruga wszystko działa

Do góry Bottom