• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane I ph II 1,4 99 8V E7J wyciek oleju, stopniowe ubywanie wody.

mj7335

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Boryszewo
yu90utryojh2 028.jpg yu90utryojh2 026.jpg yu90utryojh2 027.jpg yu90utryojh2 029.jpg
Witam serdecznie mam takie. Mam wyciek oleju, i systematycznie muszę dolać płynu do układu chłodzenia.
Moje pytanie brzmi czy to uszczelka pod głowicą?

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Płynu może ubywać bo: np.:
Uszczelka pod głowią
Dziurawa nagrzewnica
Nieszczelność układu chłodzenia .......
Tak naprawdę powodów może być wiele :p:D a za mało informacji by to zdiagnozować na odległość ;)

mj7335

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Boryszewo
ok co jeszcze dodać. To mokre pod kolektorem dolotowym to olej. Zastanawiam się czy płyn nie leci do oleju a olej na zewnątrz.

Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
ściągnij pokrywę zaworów i zobacz czy nie masz kawy z mlekiem , chociaż po miarce oleju też widać jeżeli tak to czapka na dół:)

mj7335

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Boryszewo
Sprawdzałem kilkukrotnie. Na bagnecie i na korku od uzupełnienia oleju też nie ma kawy z mlekiem. Natomiast olej leci pod tą częścią silnika do której przykręcony jest kolektor wydechowy. Czyli w sumie głowica. No i leci najwięcej nad filtrem oleju na takim zakręcie na miejscu łączenia się głowicy z dolną częścią silnika. Oczywiście ubywa również płynu co zdałem sobie sprawę nie musi wiązać się z wyciekiem/uszkodzeniem uszczelki pod gł.

A

Anonymous123

A moze wali z uszczelniacza rozrzadu i spływa po krawedzi. Czasami nawet jak klient przyjedzie z podobnym problemem to nie jestem w stanie okreslic jednoznacznie . Dopiero jak wymyje silnik, zagrzeje i widac gdzie leci. Daleki jestem od wydawania opini w locie, znim auto jeszcze nie wjedzie na warszat bo nie sztuka zdjac glowice i zalozyc. Sztuka znalezc prawdziwa przyczyne.

Adam_ntp

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Pruszków
pamiętam ten silnik, nie miło wspominam, miałem właśnie podobny przypadek magicznego oleju, okazało się że korytko w którym trzyma się uszczelniacz wałka jest zaorane, i mimo nowego dalej leciało, ale tutaj bym się tym nie sugerował. Myj, obserwuj.

mj7335

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Boryszewo
Byłem, zajrzałem na silnik. Wcześniej troszkę go obmyłem i wygląda na to że sączy się dość równomiernie z miejsca pomiędzy głowicą a dolną częścią silnika. Nie leci, nie leje się tak sączy się po bloku. Niestety...
Co dziwne oleju naprawdę niewielu ubywa.

mj7335

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Boryszewo
Olej pokazuje się tak jakby pod miejscem przykręcenia kolektora wylotowego. Leci tak jakby z pod tej metalowej uszczelki. Tylko jeszcze niżej. W miejscu łączenia głowicy z dolną częścią silnika. Niestety nic nie widzę w okolicy osłony rozrządu czy sprzęgła.

A

Anonymous123

No skoro twierdzisz ze olej leci pomiedzy glowica a blokiem to nie bede cie przekonywal ze tak nie jest. Zdejmuj glowice.

mj7335

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Boryszewo
No skoro twierdzisz ze olej leci pomiedzy glowica a blokiem to nie bede cie przekonywal ze tak nie jest. Zdejmuj glowice.

Nie, nie. Nie w tym rzecz abyś mnie przekonywał. Być może rzeczywiście leci jakoś tak z za obudowy rozrządu a ścieka, ujawnia się właśnie na rancie, łączeniu głowicy z korpusem silnika chyba, tak?

mj7335

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Boryszewo
Dokonałem wyceny naprawy wymiana uszczelki pod głowicą, planowanie 800 + części. A części to jakieś około 400+. Rozsądna cena jak okolice Płocka?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Widać na zdięciach że głowica od góry sucha, nikt nie każe mu zdiąć odrazu głowicy
A moze wali z uszczelniacza rozrzadu i spływa po krawedzi. Czasami nawet jak klient przyjedzie z podobnym problemem to nie jestem w stanie okreslic jednoznacznie . Dopiero jak wymyje silnik, zagrzeje i widac gdzie leci. Daleki jestem od wydawania opini w locie, znim auto jeszcze nie wjedzie na warszat bo nie sztuka zdjac glowice i zalozyc. Sztuka znalezc prawdziwa przyczyne.
Nikt nie mówi o zdięciu głowicy
Nie, nie. Nie w tym rzecz abyś mnie przekonywał. Być może rzeczywiście leci jakoś tak z za obudowy rozrządu a ścieka, ujawnia się właśnie na rancie, łączeniu głowicy z korpusem silnika chyba, tak?
No dobrze. A jak to potem przykręcić z nową uszczelką?
Jeżeli nie masz pewnosci i nie możesz sam tego sprawdzić to zaprowdz autko na warsztat , aczkolwiek nie widać wycieków w górnej częsci silnika , rozrządu prawdpodobnie uszczelka pod głowicą

A

Anonymous123

Za wymianę i planowanie tak w miarę ale cena niska trochę bo samo przygotowanie glowicy( mycie, rozebranie, weryfikacja, szlif gniazd i zaworow, nowe uszczelniacze, planowanie) to koszt od 300 zl wiec robota 500 lub mniej czyli fachowiec slabo sie ceni. Jesli jest mowa o samym planowaniu to tym bardziej brak profesjonalizmu bo jak głowica zdjęta to się robi na cacy.

Do góry Bottom