• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane II 1.5dci wyciek płynu chłodzącego - uszczelka pod głowicą?

Naomi

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam
Pojawiam sie z problemem mojej megane II 1.5dci , dwa tygodnie temu przed podróżą wakacyjną przy sprawdzaniu stanu oleju i innych płynów eksploatacyjnych zauważyłem ubytek płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym , był on dosyć duzy bo dolalem az półtorej litra płynu, a auto nie sygnalizowalo ubytku plynu czy też wzrostu temperatury. Pojechałem do mechanika który zauważył ze plyn chłodniczy zbiera mi sie na górze skrzyni biegów w tych zeberkach ale miejsca wycieku nie znalazł , zasugerował żeby jezdzic i obserwować, pojechałem na wakacje zrobiłem 1000km i musialem dolac troche płynu około 200ml.
Po powrocie chcąc naprawic usterkę udalem sie do innego mechanika który znalazl miejsce wycieku , telefonicznie powiedział mi ze cieknie na połączeniu głowicy z blokiem silnika ze dopiero jak auto sie nagrzalo to, pojawilo się lekkie saczenie płynu, diagnoza - uszczelka pod głowicą do wymiany +planowanie + wymiana rozrzadu koszt około 2tysiecy. Nie ukrywam że ze jest to dosyc duza kwota , wiec chciałbym spytac czy nie zna ktoś lub czy nie mial ktos podobnej sytuacji i udało mu sie naprawić taka usterke po kosztach? Czytałem troche o podobnych sytuacjach i niektorzydo probowali dokrecic glowice lub uzywali uszczelniaczy do układów chłodzenia, czy dokrecenie głowicy może coś pomóc? Moze jakies inne pomysły? Zamieszczam zdjęcie tego wycieku , zastanawiam sie czy zaufać temu mechanikowi czy np może cieknie z pod tej nakrętki na zdjeciu i wystarczy dokrecic... bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam.

Załączniki

• 20180821_103426.jpg
    20180821_103426.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 21

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Nigdy nie zainwestowałbym w to zakażenie takich pieniedzy. Oddaj na złom i kup cos normalnego. Zrobisz głowice a i tak najlepsze na pewno przed Toba. Opiłki i wyrok śmierci na to auto.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nic do stracenia nie ma ,mozna probowac,mialem gdzies wyciek plynu chl.ktorego nie moglem zlokalozowac,ubywalo mi ok.1l na 1000 km,wymienilem plyn na Prestne z seledynowym barwnikiem,barwnik po wyschnieciu plynu pokazal mi miejsce wycieku,uszczelka pompy,mam ja z przodu silnika,W210.Dkrecenie srub nic nie dawalo,zastosowalem uszczeoniacz plynny Kleen Flo,w miejscu wycieku wytworzyla sie twarda skorupa,od 4 l nie dolalem ani kropli,plyn z trwaloscia 5 letnia,zawsze mozna sprobowac,ok.18 zl skutecznie rozwiazalo problem.Zaznaczam,tylko srodek absolutnie plynny.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Nie rozumiem jak można uszczelnic wyciek skoro jest on na uszczelkę pod głowicą. Juz nie raz miałem taki przypadek ze gościu wlał jakiś uszczelniacz i mu ten uszczelniacz pozatykal wszystkie kanały wodne i dopiero się porobiło. Dokrcenie śrub głowicy ? Wolne żarty co ci to da ? Chyba tylko tyle że urwiesz śrubę. One są dokręcone z odpowiednim momentem i nie należy ich dokręcac z inną siłą. Według mojej opinii i tak też bym Ci powiedział gdybyś był moim klientem ze jeżeli jest jakiś wyciek to należy go usunąć. Ma tym polega naprawa żeby usunąć usterkę a nie uszczelniacz nie wiadomo jakim syfem który przyniesie więcej złego niż korzyści.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja nie pisze o uszczelniaczu w proszku,ten eliminuje wycieki dzialajac w inny sposob,poza tym posiada wlasnosci antykorozyjne,tworzy twarda skorupe tylko w mejscach wycieku reagujac z powietrzem,ja sprobowalem,rewelka.

Do góry Bottom